hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城服務退步主因是港島區分析
開啟左側

新城服務退步主因是港島區分析

樓主| 269X 發表於 2021-9-22 20:35 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-9-22 19:17
其實大家再諗清楚,
究竟邊區既線蝕得最甘...

同意你嘅睇法,所以我先話港島區唔應該再投放區內資源,盡量減班才是唯一出路
brianso198 發表於 2021-9-22 20:41 | 顯示全部樓層
269X 發表於 2021-9-22 20:35
同意你嘅睇法,所以我先話港島區唔應該再投放區內資源,盡量減班才是唯一出路
...

拿, 788大家都認佢係線王, 但點解一條線王都會跌客?
大家又有無認真諗過點解?

反而新巴果條722客量升過一輪, 屎水點樣應對?

加左兩班720X當加左, 但最後都係無解決過722某部分時段上唔到車問題,

咁係咪唔值得投放資源?

好老實, 畀你減班減得幾多
根本手上堆線需要重新組合過 (特別係虧蝕嚴重既地區)
應該加既就適當地加, 應該減既就減
唔係一味因為成個區蝕就一車不加

又一個好簡單既問題, 繞道開左幾年屎水有無好好利用佢?

而且唔見得新界堆車無問題,
就用新果四條東區過海線為例, 果4條都唔係條條好景
有條仲要做左好短時間就走去不斷延長減班,
以而家香港人口下跌勢頭延續下去, 976係咪捱到關口重開既一日?
就算關口重開, 係咪代表976就一定有客?

唔計果4條投標線, 其他投標果D更加唔好提, 幾乎條條燒緊錢

Ivannnn 發表於 2021-9-22 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-9-19 01:49
38 42 72 77 都係攬炒Style

最唔想做既 72 最多客變左點郁都死

以尋日夜晚 10 點幾 (只限一日) 為例
72 開 20 係可以坐滿 (95 要企人) 出銅鑼灣
42 坐滿窗口位
38 就真係唔掂,只係比小巴好少少

平時就更慘,38 同 42 一齊開 10 鬥載空氣,講真兩條一齊開 20 都冇問題。

順便講埋尋晚出中環嗰堆除咗 70 出奇地差唔多坐得滿窗口之外,其他客量都係小巴級 (包括 37A)
kay 發表於 2021-9-22 22:02 | 顯示全部樓層

Ivannnn 發表於 2021-9-22 21:58
42 坐滿窗口位

正常日子既深夜72無咁多人

38 42本身非繁10分一班個人認為搶錢多

而且當年新巴計
得38 42係自己線
人地72 72A 96 592
都有點無得揀要開密

不過希慎計72多數時間密過38 42
除非72甩班
世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2021-9-22 22:06 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-9-22 19:42
疫情期間72試過減班,結果咪俾DC嘈之後只能恢復原來時間

4和71夾硬合併會倒走黃竹坑至華富班客,相信善 ...

連 260 落時代停站都被ban 啦65 點 7 天全日跑

471 其實幫到 48/78 呢組線做流水客
.
天空之神 發表於 2021-9-22 22:09 | 顯示全部樓層
Ivannnn 發表於 2021-9-22 21:58
42 坐滿窗口位

38 42 72 77 自己打自己

佢諗唔到方法由 72 upgrade 班客價錢出銅鑼灣

就永遠唔使諗賺錢
.
tina 發表於 2021-9-22 22:24 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-9-22 22:09
38 42 72 77 自己打自己

佢諗唔到方法由 72 upgrade 班客價錢出銅鑼灣

俾城巴應該係陰乾晒其他線多(同1A原理差唔多)
265B 22年不變
HR1377 發表於 2021-9-22 22:28 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-9-22 22:06
連 260 落時代停站都被ban 啦65 點 7 天全日跑

471 其實幫到 48/78 呢組線做流水客

471合併之後相信會陰乾78和48,推人上4
SIUHO1218 發表於 2021-9-22 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
如果乜都減班止蝕叫唯一出路 咁都可以話你聽你減到一個鐘一班都係蝕 俾你發窮惡搶晒九公個地盆黎做你都係蝕
kay 發表於 2021-9-22 22:38 | 顯示全部樓層

SIUHO1218 發表於 2021-9-22 22:28
如果乜都減班止蝕叫唯一出路 咁都可以話你聽你減到一個鐘一班都係蝕 俾你發窮惡搶晒九公個地盆黎做你都係蝕 ...

但問題係無錢賺區無其他方法

一個區榨乾榨盡釋放晒潛力
根本好難做

港島人口跌
加埋人口老化
先係死因

因為交通涉及人口
唔將人口發展,加減,年齡層包括在內

就唔會搵到件事死因

蝕錢係果
因係需求少左

就算D推祟潛力論既版友