hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 281M 縮短服務時間, 並開辦 281
開啟左側

[服務調整] 九巴 281M 縮短服務時間, 並開辦 281

szeto993 發表於 2021-10-12 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-10-12 10:31
新田圍往返顯徑應該1架車都搞得掂, 或者可以同281夾下聯合班次添

反建議82K不停田心街,

如果281一單大約13分鐘行完,加經顯徑隆亨要多至少5分鐘,20分鐘一班車真係要順利先做到

呢個時候87B已經做咗雙向分段,再開新線做新田圍至顯徑根本無意義
S3bl430 發表於 2021-10-12 12:06 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2021-10-12 12:02
如果281一單大約13分鐘行完,加經顯徑隆亨要多至少5分鐘,20分鐘一班車真係要順利先做到

呢個時候87B已 ...

我知無迫切需要,
但如果87B最後頂唔住,
我覺得新田圍顯徑獨立成線會比拉82K入顯徑好(我想佢唔兜田心街)

錯字連篇
szeto993 發表於 2021-10-12 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-10-12 12:06
我知無迫切需要,
但如果87B最後頂唔住,
我覺得新田圍顯徑獨立成線會比拉82K入顯徑好(我想佢唔兜田心街)

281M建議縮去顯經唔係無上過檯面討論,如今好明顯係大家選擇咗減價同大圍止步,新田圍結果都係無贏到
流星☆雨 發表於 2021-10-12 14:23 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-10-11 23:08
其實從道路設計來看,87B南行大埔道 北行獅隧,81南行獅隧 北行大埔道,係十分合理,只是87B的班次與81完 ...

87B行大埔道就唔經石硤尾

重組完之後

大圍→石硤尾 有86A
石硤尾→大圍 有86A 87B
沙田市中心→石硤尾 有81 86
石硤尾→沙田市中心 有86

再進一步就係點樣Free返86出嚟,同埋重組埋條86A

班次問題的確難搞,尤其87B又少左車行,重組難度又高左
成抽路線點樣拆件係個大問題
趕客路上 理_得你
exspeed 發表於 2021-10-12 19:01 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-9-29 22:00
睇佢定線應該用兩架車玩晒
條線短咗又唔駛俾隧道費
蝕極都有個譜

專營巴士唔使比隧道費就快三年囉喎

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kmb71k + 1 + 1 我困咗喺深山好耐

查看全部評分

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
ryumew 發表於 2021-10-12 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層
唔知281m今日17:30班次有無開?畢竟8號波17:20分掛有權唔開
腦夫子 發表於 2021-10-12 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層

呢條線長遠可能有得赚,當大圍站商場起好左後搖身一變成為購物線,或者同282合併變做雙向總站諗唔谂得過?
szeto993 發表於 2021-10-12 19:24 | 顯示全部樓層
ryumew 發表於 2021-10-12 19:18
唔知281m今日17:30班次有無開?畢竟8號波17:20分掛有權唔開

掛波2小時內點都會有服務,喺正收工時間唔開真係搏投訴咩
mckhgc 發表於 2021-10-12 21:36 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2021-10-12 07:37
雖然新田圍邨並非租置屋邨,但同一地段嘅商場同停車場早已拆售,相信唔會有機會重建
...

照呢個邏輯,幾乎全港05年前落成既房委會公屋,商場同停車場都已拆售予領匯,咁係咪幾乎全港05年前落成既房委會公屋都唔會有機會重建?
最差配套 狗也不D
mckhgc 發表於 2021-10-12 22:23 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-10-12 07:53
根本89沙田方向天馬苑站可有可無,大部份潛在客源皆可輕易地在永光書院站侯車,天馬苑居民出入絶大多數用 ...

幾個事實:

1.龍翔道西行,天馬苑及永光書院兩站,大部份路線只停永,小部份(2F , 38 , 89 , 40P , 42C  X42C)兩者皆停,更小部份( 74A , 74S) 只停天。

停永:
2F , 38 , 40 , 80 , 89 , 214 , 40A , 40P , 42C , 61X , 62X , 69C , 89B , 214P , 252X , 258D , 258P , 259D , 267X , 268A , 268C , 269C , 290A , N214 , X42C

停天
2F , 38 , 89 , 40P , 42C , 74A , 74S , X42C

2.89瀝源方向,原本都係只停永,2002年起不知何故,增停天,成為少數天永皆停既路線。

3.但相類既80,89B沙田方向,冇同樣安排,仍然只停永。

3.89瀝源方向天馬苑,即使下繁,個人都未見過有多過5個人上落,反而圍邨後山,下繁卻落全車1/4至1/3。

4.89瀝源方向,停天唔會有額外客源,即使唔停天,該處居民仍可/會使用永,停天既合理性同必要性,完全成疑。至少82D,87D,281A增停圍邨後山(即使只有北行)既合理性同必要性,絕對遠較89瀝源方向停天大得多。

註1.我只講同屬沙田區既82D,87D,281A,已經唔講其他區議會分區既72X,271,270A。

註2.唔好再拗咩話獅隧公路埋站後cut唔到線入沙田路,19年714沙田遊行,80M改道沙田路仍然停到圍邨後山,已否定此一歪理,只差運署/路政署取消小段雙白線作配合。

註3.如果圍邨待遇正常一點,個前區佬潛水小一點,82D,87D,281A莫說北行,可能連南行都早已增停圍邨後山(須削小量山坡以擴建巴士站)。

最差配套 狗也不D