hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 20A客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 20A客量報告

石頭 發表於 2021-12-9 00:56 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-12-8 09:50
之前有版友講得好
城巴應該開辦1A

咁講真,20A可以選擇唔自轉,跟281A咁行架,
問題係城巴又唔想,1A知名度又高到嚇人,咁邊執到客?
ATSE40 發表於 2021-12-9 01:21 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-12-8 08:16
其實唔少乘客都唔熟路
1A對九龍人嚟講,係地面上嘅地鐵,半個九龍cover到,唔識路搭佢,唔會輸得去邊
所 ...

其實 1A 最大份客都係去九龍灣打後先落車。如果係啟德之前嘅一樣有其他車揀,例如旺角太子去九龍城,都仲有條又密又平嘅 27 或者係 9 203E 之類。淨返太子道西嘅客又去唔到九龍灣打後同 1A 爭,就算係坐滿嘅 1A 去到九龍城都係每班落幾個咁,20A 咁邊度都去唔到邊夠爭客。
腦補當真,真要補腦
Waiyin12 發表於 2021-12-9 03:59 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-12-8 07:16
因為城巴遲d有另一條線做尖沙咀彌敦道段(54區至九龍站)

佢認為只要20A同呢條新線做BBI便行

30分鐘一班,仲走去玩BBI?!

其實還掂都係入尖沙咀自轉,都唔識揀條旺D嘅路行去吸客,無眼睇
Man@MFHK 發表於 2021-12-9 07:10 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2021-12-8 07:13
彌敦道左轉柯士甸道夠位俾12.8米巴士過?

我意思係現有走線過匯翔道後轉返入柯士甸道東行。
Volvo B8L
Man@MFHK 發表於 2021-12-9 07:19 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2021-12-8 01:02
其實M+行出去大把巴士坐,包括西隧口同ICC站,而且是合理步行距離。 問題是,好多人一聽見西九就以為是入 ...

你講既大把巴士都係西隧線,而且就算ICC對好多人來講都係一個遙遠既步行距離。
根本成個西九文化區都欠缺一條九龍區內線,以前M+未開,綠小或者太子搭281A路口落車行入去都尚算可以頂下,依家咁多人去點頂?
Volvo B8L
Man@MFHK 發表於 2021-12-9 08:24 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-12-8 03:44
咁半年後又會開多間博物館既。
不過城巴想做西九係唔係好似九巴咁派人同綠小爭客先?

有巴士線入去點會無客?綠小載得晒咩?
Volvo B8L
dennis28a 發表於 2021-12-9 10:00 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-12-9 08:24
有巴士線入去點會無客?綠小載得晒咩?

除咗出尖沙咀條 77M 清唔切客,其餘果兩條吞吐量嚇親你。

20A 夠另外兩條綠小密?人地開緊 3-5 分鐘一班。
296D 15 分鐘一班,等得部巴士到都行左出雅翔道。
唔係九巴截停部 296D 上客,人都走晒。
惡意回復是不道德的行為。
w061327a 發表於 2021-12-10 14:02 | 顯示全部樓層
296D 長途線收費高昂,而且除咗同 77M 重疊嘅尖沙嘴外服務範圍只得九商、尚德,當然只係起到執雞作用

反而 20A 直達旺角、九龍城可以係賣點,但前提係要棄海港城自轉,否則一定趕客
城巴 20,在啟德晴朗的一天出發
mrm23 發表於 2021-12-19 21:24 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-12-9 07:19
你講既大把巴士都係西隧線,而且就算ICC對好多人來講都係一個遙遠既步行距離。
根本成個西九文化區都欠缺 ...

其實 ICC 入公園唔係想像中咁遠,由中電牛房行到去 Freespace 其實都係五分鐘左右。
問題係由九龍站出黎段路,本身響九龍站/圓方出黎已經要兜大圈,
而且柯士甸道西下面冇得過馬路,唔係偷雞直接過的話,其實係兜遠左好多。

利︰之前日日行,行左好幾年。

Anyway, 西面入口其實黎緊重會改路,
如無意外之後係可以由博物館道直接上返收費廣場/佐敦道/西九龍快速公路。

clivetock 發表於 2021-12-19 22:47 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2021-12-19 21:24
其實 ICC 入公園唔係想像中咁遠,由中電牛房行到去 Freespace 其實都係五分鐘左右。
問題係由九龍站出黎段 ...

見到M+有指示牌叫人經西隧轉車站嗰邊馬路行過去 咁就毋須橫過柯士甸道西

另外想問 ICC 位於雅翔道地面入口(下圖所示)是否不能通往圓方/九龍站?第一次去嗰陣以為可以經 Sky100 大堂落去 但係落咗扶手電梯之後只係去到平台 ICC 個上落客區 而去唔到地面
螢幕擷取畫面 (102).png