hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃新33 對40,290系影響
開啟左側

荃新33 對40,290系影響

kay 發表於 2022-3-3 12:58 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-3-3 12:01
價錢唔係真係好重點,而係 40/290 系覆蓋面大好多,而 33 行荃灣路沙咀道,表面直達荃灣,但實情車程對比 ...

咁33個段沙咀道一直都無服務
但行得個邊就多數行完就上高速
屈返去葵涌又唔知點
世界很簡單 人類很複雜
3ASV174 發表於 2022-3-3 13:01 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-3-3 12:58
屈返去葵涌又唔知點

無 33 沙咀道都係行去青公搭車去東九,唔可以算無服務啦,係海濱要駁車o者
如要討論,請先自貼差餉單一次
Ricky403 發表於 2022-3-3 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-3-3 12:58
屈返去葵涌又唔知點

其實去東九本身有觀荃紅小,行過兩步又42C
33自己走咗入九龍灣,班次又疏,其實分好少客走
唔同過海,930X就真係路面交通入面比較獨市
灣荃站頭喺福來邨,同觀荃擺千色店唔一樣
掉返轉睇,40其實大河道以西都係相對獨市,出到唔少客,只係九巴嫌平hea做
kay 發表於 2022-3-3 14:29 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-3-3 14:20
其實去東九本身有觀荃紅小,行過兩步又42C
33自己走咗入九龍灣,班次又疏,其實分好少客走
唔同過海,930 ...

咁我都話33做新市場多過分走客
但如果當日真係開33
都係依家行法有佢好處
唔駛話同40 290疊左
疊左就客量唔穩定

依家33咪做晒佢沿線D客
但同時40 290又無明顯跌客

荃葵東九唔做大一兩條線
補漏拾遺都係合理

不過荃灣西站一帶埋單計290 290A 290X 33 40P
呢個結果又係估唔到
踢走一條40換黎5條線
抵到爛
世界很簡單 人類很複雜
214P_world 發表於 2022-3-4 11:41 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-3-3 14:29
咁我都話33做新市場多過分走客
但如果當日真係開33
都係依家行法有佢好處

假日仲換多條33B
獨學而無友,則孤陋而寡聞
henryfung1515 發表於 2022-3-10 18:29 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-3-2 23:42
問題係 33 連依班客都搶唔到呢。

最大問題係33班次疏,但時間同290系差唔多,唔會有人特登等,加密到繁時15/非繁20會好好多。不過行商貿區非繁好難支撐到咁密,跟15A行勵業街出觀塘市中心咁就有全日位,仲可以解決油塘方向唔停藍田地鐵站,但就飛走左觀碼。
dennis28a 發表於 2022-3-10 18:43 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2022-3-10 18:29
最大問題係33班次疏,但時間同290系差唔多,唔會有人特登等,加密到繁時15/非繁20會好好多。不過行商貿區 ...

就算部 33 係黃大仙埋站,40 290 條隊依舊郁都唔郁下果隻。

我成日都話,就算 33 比你跟 15A 行又點?
改完東行 33 同 40 平手,一條兜一兜 Megabox 既車你會唔會搭佢?

根本 33 改行觀市唔會令到佢大幅加班,
問題重點反而係 33 非繁荃灣沙咀道、龍德街一帶非繁嚴重唔夠客。
一日唔執番好 33 / 33B 荃灣區走線,依條線非繁絕對唔會有更好既前途。

如果 33 夠時間跑,又唔想棄龍德街,
根本唔應該入西站,而係行楊屋道兜上荃景圍再擺愉景。
(或者趕走是但一條荃威巴總線,先愉景後荃景圍)
惡意回復是不道德的行為。
XL2135/D343344 發表於 2022-3-10 18:49 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-3-3 12:01
價錢唔係真係好重點,而係 40/290 系覆蓋面大好多,而 33 行荃灣路沙咀道,表面直達荃灣,但實情車程對比 ...

如果荃灣行青山公路天橋同上路直出老龍會唔會快過行葵涌道?

P.S. 青山公路葵涌段只停大窩口站
Ricky403 發表於 2022-3-10 21:54 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-3-10 18:43
就算部 33 係黃大仙埋站,40 290 條隊依舊郁都唔郁下果隻。

我成日都話,就算 33 比你跟 15A 行又點?

問題係33又做咗荃灣megabox直車
甚至有區議員仲建議33B走埋入去megabox

加埋荃灣段路隔離就觀荃紅小
我諗中九幹通車前都係不變應萬變
中九幹通咗,玩215X式走線,會比而家好好多
dennis28a 發表於 2022-3-10 22:23 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-3-10 21:54
問題係33又做咗荃灣megabox直車
甚至有區議員仲建議33B走埋入去megabox

都係果句,直行就直行,
唔好行一半觀塘道做觀市,又行一半宏照道/偉業街。

當一入宏照道,33B 做多左批觀塘道同油塘堆住宅客會即時跌走,當中部份係鐵同紅小搶番客。
行 Megabox 係唔係做得番對等數量既客出黎?一定唔會。

世界上應該只有新城先咁鐘意咩都入宏照道一餐,
793 兜一兜 Megabox 係做多左客,但係唔係唔會跌客先?

就算跟他日行六幹想食海濱花園,跟 14X / 215X 行啟福道外圍係極限,唔應該入宏照道。
星期六日行宏照道同 Megabox 私家車爭路,咪玩啦?
惡意回復是不道德的行為。