hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴競投安達臣道綫 擬引入環保新電動車 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴競投安達臣道綫 擬引入環保新電動車

dennis28a 發表於 2022-4-13 01:09 來自手機 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2022-4-13 01:03
自從觀塘區議會搶左將荃線入秀明道,而又畀西貢區議會發現左,搞到一穫粥再變到兩條將荃之後
基本上所有經 ...

我想講,石礦場咪就係中晒兩區。
3ASV174 發表於 2022-4-13 01:10 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-4-13 01:08
既然唔關重疊與否事,咁我都想知點解部車唔係由康翠開?因為93P封咗佢後路?
...

點解一定要翠林開?

坑口都無中環車,
安北中環線點解唔拉到入坑口北開,然後經坑口道、清水灣道、安秀道上安北?
如要討論,請先自貼差餉單一次
214P_world 發表於 2022-4-13 01:12 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-4-13 01:10
點解一定要翠林開?

坑口都無中環車,

坑口已有尖沙咀線,但翠林冇 (唔計98P, NR26, NR28)
而且只係回應S3BL100師兄問 點解招標線唔預康翠玩
獨學而無友,則孤陋而寡聞
dennis28a 發表於 2022-4-13 01:14 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-4-13 00:12
其實反正佢地都係招多條尖咀線,有無 213X 存在都唔關事,問題反而係點解條招標線唔預埋康翠玩

當然, ...

四字真言:少做少錯。

都係果句,你硬係鐘意既走線 93P 唔係唔做。

咪靜觀其變,睇吓條下一步九巴點拆,
假如石礦場新線比左新城,213X 跟你咁一拆二唔係唔係唔可能。
S3BL100 發表於 2022-4-13 01:15 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2022-4-13 01:03
自從觀塘區議會搶左將荃線入秀明道,而又畀西貢區議會發現左,搞到一穫粥再變到兩條將荃之後
基本上所有經 ...

但問題係石礦場理論上依然係屬於西貢區,RPP 呢幾條招標線都喺西貢 RPP 出現

fb.com/scientisthk2usa/
3ASV174 發表於 2022-4-13 01:15 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-4-13 01:09
我想講,石礦場咪就係中晒兩區。

咁係搵黎講o者
擺明安北個勢就係劃返出觀塘區,即使唔劃出去,成個社區都係同觀塘連結多過同西貢架啦

上面又未有居民,就算真係諮詢,跟選區都會睇重安利安泰安達寶達四區,
邊個得閒理坑口西
dennis28a 發表於 2022-4-13 01:19 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-4-13 01:15
咁係搵黎講o者
擺明安北個勢就係劃返出觀塘區,即使唔劃出去,成個社區都係同觀塘連結多過同西貢架啦

其實當初係專登將石礦場劃落西貢區,
原因係觀塘區人口爆炸。
3ASV174 發表於 2022-4-13 01:23 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-4-13 01:15
但問題係石礦場理論上依然係屬於西貢區,RPP 呢幾條招標線都喺西貢 RPP 出現

...

根本大家都明咩事,堆新區招標線成日搞到奇奇怪怪,避開現有營運商食邑
擺明就係方便批俾個別營運商

54 區死都要避開良田富泰,皇后山兜路要避開聯和墟,皇后山同聯和墟一樣係北區都係咁
明顯安北線根本從來都無諗過唔係安北止步

至於西貢區同觀塘區線分家,喺其他招標線咪反映左
寧願兜路逆走都踢晒上康盛做總站
3ASV174 發表於 2022-4-13 01:28 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-4-13 01:19
其實當初係專登將石礦場劃落西貢區,
原因係觀塘區人口爆炸。

礦場係未發展前已經屬於坑口西,唔係改劃入去
發展完多二萬五人口,大約只係多左一個選區,改返出觀塘機會極大,多佢一區根本唔多

既然本身就屬西貢,自然唔存在專登劃入西貢區
事實上最初規劃安北係全私樓,原因正正就係因為觀塘區太多公屋想平衡返,呢點正正證明當局規劃時係當安北係觀塘黎

出年就區選,無人理係一件事,但順手改劃埋落安達安利安泰是但一區踢返出觀塘唔出奇
反正 2023 未有人住,到 2027 點都一定要再改劃一次

eric278 發表於 2022-4-13 09:58 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-4-13 01:28
礦場係未發展前已經屬於坑口西,唔係改劃入去
發展完多二萬五人口,大約只係多左一個選區,改返出觀塘機會 ...

安峯2023年已經有人入住。
除了石礦場一直以來行政上被劃作西貢外,
2021年教育局回覆西貢區議會時表示,該區已列入小學第95校網(西貢區)。

還看香港公交