hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴競投安達臣道綫 擬引入環保新電動車 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴競投安達臣道綫 擬引入環保新電動車

ATSE40 發表於 2022-4-13 12:58 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-4-12 18:20
當年阿屎水又唔落力投果堆市區線?

新界果堆送哂畀屎水, 屎水表現又點樣?

新區有邊家唔落力投?只係明明城巴喺所有數據都比較好走去用新巴入紙。

新區(將南)我都有話其實無需要幾條線做同一個走線,令到將中硬食頭站得條 796P。而 796C 796X 向來都係服務好過九巴。望下 297 係咩樣?

至於 796P,呢個一向係佢哋策劃水準,但又有幾多「大餅」去食?最多都係康城用的士走線直出。

796P 開線年代,係之前連 796C 都話要cut嘅年代,當然新巴規劃向來垃圾,但可以點樣唔跟住尚德附近做?而家要撤走只停竇盈我好贊成。
腦補當真,真要補腦
brianso198 發表於 2022-4-13 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2022-4-13 12:58
新區有邊家唔落力投?只係明明城巴喺所有數據都比較好走去用新巴入紙。

新區(將南)我都有話其實無需要 ...

同九龍公司比就好
但自己又做得好好咩?

我就唔覺啦

796P搶人搶得咁開心,行完尚德調景嶺後得返幾多客?
康城去尖東早繁明明有客,係都要拎走佢搞到班客一去無回頭

更加咪提新樓幾乎車都無架永遠都要兜到尾先上公路
咩客都畀你屎水趕走哂啦
你屎水只係識得畫到條條線非尚德不可,偏偏又唔係無客
而家講飛走佢?咪玩

呢度好多人真係好得意,成日話港島無客
咪畀你調車去九龍新界搵錢囉

結果而家乜嘢樣?
屎水新三寶燒錢唔講

走去加多十部車都係做返原本嘅客又係乜玩法?

214P_world 發表於 2022-4-13 16:10 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2022-4-13 12:58

新區(將南)我都有話其實無需要 ...

796X 796C 的確好過九巴,不論價錢同班次都係,796P 問題則在於去程唔肯棄尚德
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-4-13 16:11 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-4-13 14:21
同九龍公司比就好
但自己又做得好好咩?

將軍澳南通常富康落,所以過調景嶺後客量所淨無幾,但直達尖東嗰點相當同意
陳太 發表於 2022-4-13 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-4-13 16:10
796X 796C 的確好過九巴,不論價錢同班次都係,796P 問題則在於去程唔肯棄尚德 ...

尚德係好難飛,唔單止一個站上30+,同時都落30+。
214P_world 發表於 2022-4-13 16:17 | 顯示全部樓層
陳太 發表於 2022-4-13 16:15
尚德係好難飛,唔單止一個站上30+,同時都落30+。

796P 尚德站回程的確多,但去程較少
S3BL100 發表於 2022-4-13 22:10 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-4-13 01:23
根本大家都明咩事,堆新區招標線成日搞到奇奇怪怪,避開現有營運商食邑
擺明就係方便批俾個別營運商

雖然係咁,但條深水埗招標線同 2A 重疊成咁,就真係唔知佢想點

Anyway,就係多得堆奇奇怪怪既招標線,搞到個別地區資源過剩、唔夠客,又有個別地區得唔到服務改善,甚至被封改善服務既後門,真係多謝晒

fb.com/scientisthk2usa/
dcyw 發表於 2022-4-13 22:57 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-4-13 10:24
安峯只係賣咗 3 伙
隨時 10 個住客都無

甚至乎是0個住客也不足為奇。

另外安峯的預計關鍵日期是15/07/2023,已經過了每一年的新登記或更改登記資料的法定期限(每年6月2日),就算入伙後立即更改資料都要在2024的的選民登記冊才能反映出來,結果2023年的區議會選舉都是返回舊居所的選區投票。
Waiyin12 發表於 2022-4-14 01:53 來自手機 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2022-4-13 22:57
甚至乎是0個住客也不足為奇。

另外安峯的預計關鍵日期是15/07/2023,已經過了每一年的新登記或更改登記 ...

放心,完善選舉制度之後,應該投票日公共交通會好似上年12月19日咁,免費乘車
tommy14D 發表於 2022-4-14 08:40 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-13 12:36
2.其實石礦場又唔係真係咩好大既項目
人口大約下面既一半
就算加埋一堆休憩綠化設施

石礦場+寶達+南邨其實實夠做,尤其過海線,而且做安達+安泰除非新清落山否則會好兜下