hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 83K修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 83K修訂行車時間表

HG3632 發表於 2022-4-22 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層

作為一個間唔中搭83K嘅人,我可以話呢條線多數情況下都唔係首選

廣黃去愉翠馬鐵站一城,有條密過佢又平過佢嘅小巴
去新城市,多數去就搭小巴,返嚟就等49X,咁啱嚟架83K就上
(如果去恒大果頭可能真係會死等83K)
真係去源禾路,去程唔想俾咁貴、回程夾唔啱86時間先會搭83K

83K同小巴65A嚴重重疊呢個問題都講左好多年,
個餅未大到可以好好咁並存,呢個情況下巴士一定係輸蝕啲,
特別83K唔係lung住啲常用BBI,本身回程又有其他巴士替代品

如果唔想再同小巴正面競爭,
一係去程改經源禾路,同小巴有明顯一啲分工
一係用83S走線全日,做沙中特快接駁,順便慳返一兩架車
再唔係就加49X/82X/85A/86/281A區內雙向分段$4.8,
佢肯咁做我理得條83K減到82K咁嘅有緣人班次

ky927 發表於 2022-4-22 15:59 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-4-22 15:34
富豪去瀝源/禾輋由佢地行啦
或者叫809K做埋算數

麗豪還可以行,富豪就難D,加返個BBI 完事。
busnrail_fans 發表於 2022-4-22 17:01 | 顯示全部樓層
HG3632 發表於 2022-4-22 15:57
作為一個間唔中搭83K嘅人,我可以話呢條線多數情況下都唔係首選

廣黃去愉翠馬鐵站一城,有條密過佢又平過 ...

其實83K應該分拆做83S全日同埋83P搵埋碩門邨一齊雙向全日順手解決埋碩門京瑞冇巴士小巴線直接往返瀝源禾輋嘅問題

不過83P要搵埋碩門一齊雙向全日,走線方面又係有啲棘

如果係65M/82P走線↔️現83P走線嘅話
一來來往碩門又會好兜路
二來瀝源禾輋段方面,禾輋又似乎冇位俾佢做全日線總站
可能做循環線
- 一係過咗原線瀝源之後就行源禾路停禾輋商場出面個站,然後行翠榕橋、沙田路、沙田圍路返廣善街;不過瀝源禾輋去廣黃,咁行法唔知會唔會慢過86
- 一係就原線去到威爾斯後面就改行沙田路、翠榕橋、源禾路,然後跟65A圍住沙田中心掉頭返返去源禾路火炭方向,不過沙中段會踩中65A地盤

如果係廣黃↔️沙田圍路駕駛學院段↔️小瀝源路帝逸酒店段↔️安明街碩門邨↔️.....↔️瀝源禾輋嘅話
一來廣黃來往瀝源禾輋,可能會同86平手甚至慢過86
二來來往瀝源禾輋嗰段路應該點行,又係同上者一樣咁困惑.....

dubbies 發表於 2022-4-22 17:11 | 顯示全部樓層

禾輋瀝源幾間中學放學就係83K最旺時間, 好多碩門村民學生都會坐83K到橋底行入去,其餘都係執雞多, 九記又唔多想(或者現實唔可行)做合併班次...
石頭 發表於 2022-4-23 01:08 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2022-4-22 17:01
其實83K應該分拆做83S全日同埋83P搵埋碩門邨一齊雙向全日順手解決埋碩門京瑞冇巴士小巴線直接往返瀝源禾 ...

83P咁得唔得?

廣黃↔️沙田圍路駕駛學院段↔️第一城站↔️安明街碩門邨↔️瀝源禾輋↔️市中心
流星☆雨 發表於 2022-4-23 01:51 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-4-22 15:08
agree。  83S做全日,用85A/86 做雙向分段已經KO左兩邊河嘅客,係諗點搞富豪過瀝源/禾輋批客
...

如果83S改到,唔爭在搞埋80K/88K……
i.e. 83K變83S上駿景園,88K過愉翠+加班,80K減班+入美輝街/六美+去埋碩門(可以做石門源禾/石門美林客)

富豪過源禾醒個284轉8_K東行就算啦
趕客路上 理_得你
busnrail_fans 發表於 2022-4-23 09:50 | 顯示全部樓層

dubbies 發表於 2022-4-22 17:11
禾輋瀝源幾間中學放學就係83K最旺時間, 好多碩門村民學生都會坐83K到橋底行入去,其餘都係執雞多, 九記又唔 ...

唔知佢地去程係行去萬怡酒店鄉議局站搭85K, 810吖?定係照行去寶城街站搭要兜富豪/河畔/新城市嘅83K呢?
如果83K真係呢班客係主力,證明厹/運吉又漠視碩門/京瑞至瀝源/禾輋冇直車來往呢個問題
busnrail_fans 發表於 2022-4-23 09:50 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-4-23 01:08
83P咁得唔得?

廣黃↔️沙田圍路駕駛學院段↔️第一城站↔️安明街碩門邨↔️瀝源禾輋↔️市中心

你肯定咁樣係可以順到路行?
天空之神 發表於 2022-4-23 10:06 來自手機 | 顯示全部樓層
其實沙田都有一堆線等整頓,只係整頓前已經環保化所以cut 黎無意思
busnrail_fans 發表於 2022-4-23 10:10 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-4-23 01:51
如果83S改到,唔爭在搞埋80K/88K……
i.e. 83K變83S上駿景園,88K過愉翠+加班,80K減班+入美輝街/六美+去 ...

咁80K同88K應該係邊條入去威記補位?如果88K愉翠至翠榕橋口一段都係跟而家80K咁行嘅話,似乎仲長過去駿景園

至於富豪/河畔來往瀝源/禾輋
一係就去田園閣站搭81K(for河畔一帶)、一係就就去club one斜對面搭行源禾路嘅巴士/小巴(for富豪一帶)
係富豪花園商場/近商場嘅座數就真係吊腳啲