hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 民建聯要求681延伸至烏溪沙及980X全日
開啟左側

民建聯要求681延伸至烏溪沙及980X全日

RyanPun 發表於 2022-4-28 23:27 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-4-28 22:08
晒氣啦
680X 早繁新巴都頹到出 E400,頂閘企人既話新巴一早俾人插到暈低,但咁耐以來都唔見話爆晒鑊

680X一早比980X打殘,山上老早就放棄咗680X,680X唯一有討論嘅空間只有早繁嗰幾班車,下繁cut哂佢轉比980X一啲都唔過份。

至於681,你話資源過剩,我唔會反對,否則我都唔會認同681踢上烏溪沙。而且我一向立場都係唔反對上烏溪沙(先前都我都講過,非繁絕對有能力做多一批客),而唯一要傾嘅係早繁點分家呢個問題。

用返當年轉定點班次、短車密班次變長車疏班次嘅概念,先假設681真係上繁分家,980X繼續一線走天涯,如果上下遊分家嘅代價係,要減本來下遊681部分班次上去681經上遊班次,但同時能夠減走本身搭開681下游班次嘅上遊客,令到本身尾站上車由9成滿跌返落7成,我諗起碼冇當年嘈得咁勁。由當年民間提681上烏溪沙(好似又係民建聯啲傑作)、去到呢一刻仲有下游客擔心冇位坐嘅問題,某程度上都係基於對「延長至烏溪沙」嘅理解:喺本身嘅已有客源上面額外多一批新嘅客源,咁好自然第一時間反對,先唔講話咩少咗客等等嘅主觀意見,我覺得好合理。

你都講、驚下游嘈冇位坐,咪最多早繁用返680X同681分家,前面都有版友都講咗重點,依家先走嚟改快680X係太遲,佢啲客幾乎比980X搶到渣都冇,就算呢一刻,斬死680X改做681分家,其實意義已經唔大,其一、兩線嘅公路段係9成一樣,頂多多咗烏溪沙錦英同上環一帶681主體係cover唔到,其二、兩線時間差已經變成上遊客嘅top priority。當然我亦都唔能夠排除仲有唔少上遊客會繼續落市中心搭681,但我諗9成都係灣仔落車,係上遊客同時返中環金鐘嘅應該死守980X。

980X已經完美咁示範咗、烏溪沙錦英市中心耀安嘅代價,完全唔拆線、一線走天涯嘅方式套落681身上,對巴士公司嚟講仲係咪值得拆線呢?如果681唔拆線,屯馬線加東鐵過海競爭下,分分鐘連淨低嘅下遊客都冇埋,咁又值唔值得為咗烏溪沙而冒住風險輸咗市中心嘅客?如果掉返轉681拆線(我當680X早繁班次=681),下遊客暫時都保得住,反而掉返轉上遊段有機會同980X爭客而拖埋681後腳,咁又值唔值得博一舖?
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
FD5410 發表於 2022-4-29 07:25 | 顯示全部樓層
上下繁有車既話,
拆 980X 好過啦
烏溪沙錦龍錦英雅景台+馬市恆耀

非繁假日 980X 需求無咁大
又做唔到銅記
有車拉 681 入烏溪沙好過 980X 全日啦
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
AVW28 發表於 2022-4-29 09:36 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2022-4-28 15:45
嗰時嘈得最勁往往都係肯行去市中心上車嗰班客,長途線最多類客,先唔講大唔大帝,做得呢個動作都係為咗舒 ...

老實講,比我係山上人我都會係咁搭。下繁由柴小搭682返馬鞍山真係惡夢黎,係2個鐘都落唔到車。
所以自從980X開左之後,我都寧願比多$7搭788落中環轉,買左九仔月票都係咁搭。
唔考慮988係一來就唔到時間,二來我係小西放工行1X分鐘去柴東先搭到。
搭車舒服係重要,但時間上亦都唔可以太慢。

680比人既作用係去北角炮台山一帶,不過其沙田區既定線真係唔開胃。
去灣仔至中環唔考慮搭680都正常,馬市係681耀安直出,唔塞車既話半個鐘去到灣仔入境處,
山上人連埋駁腳既,比盡50分鐘已經去到灣仔金鐘(送車尾或者有車手表演除外)。
50分鐘時間,680可能連海都未過。

如果681咁拉長法,加上大老山公路和隧道繁時塞車,的確可以倒客落地底。
至於你講89D既,興奮線直出鑽石山站太吸引了,就算行去轉綠色線都唔係想像中遠(起碼短過九龍塘先),
還掂都係無位坐,又要塞車,不如搭鐵好過,起碼時間穩定d。
89D都咁跌客既話,咁89C個情況會仲差,後者唔講馬鞍山客,而家係連石門客都走(小瀝源路差唔多同路過唔停站無分別,第一城:89X更密車更就腳;碩門/京瑞:馬鐵站係正樓下)。
LL3850
AVW28 發表於 2022-4-29 09:53 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-4-28 19:18
因為佢哋假設咗本身繁時尾站上車會有位坐(參考#30),但係我覺得一條特快線繁時尾站係有位坐嘅話都幾頹 ...

以頭車計,馬鞍山3站我都試過去排,總站開車前5分鐘都已經過50人排隊,第二個站曾壁山都有20-30人,耀安尾站同曾壁山既上車人數差唔多,排後d都未必有位坐。
我住恆安,有時都會早少少出門口行去馬市總站或第2個站上。
大老山/東隧轉車客見車就上,通常681頭車早過307頭車大約5-10分鐘到兩個隧道轉車站。

(利申:681頭車常客)

照你咁講,我又覺得想坐係人之常情,未有西隧車前,681上繁既班次基本上係車駁車開咁滯,
耀安客見無位坐多數都會等下一班,久而久之咪養成左個習慣,85K開3分鐘一班車既年代就係咁!
耀安人而家搭西隧車係981P都照殺(有機會睇下981P耀安總站條龍),縱使比980X慢10分鐘,但980X係耀安根本好難上到車。
89D/P照迫上去係通常都唔會企好耐,無計,89C(正常班次)太慢了。
681唔塞車就真係快,出灣仔入境處半粒鐘,出中環45分鐘搞掂,係上下繁塞車先倒客。

LL3850
AVW28 發表於 2022-4-29 10:04 | 顯示全部樓層
其實會唔會考慮將類似81C/606既模式copy落681度,即681平日唔做去程上繁和回程下繁,繁時港島分拆兩線加改行西隧,至於點搞就值得商榷,不過都有排拗。
考慮點:
1.新界段定港島段拆?
2.980X/981P又應該點配合?
3. 兩大陣營公司的取態。
LL3850
RyanPun 發表於 2022-4-29 10:14 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2022-4-29 09:36
老實講,比我係山上人我都會係咁搭。下繁由柴小搭682返馬鞍山真係惡夢黎,係2個鐘都落唔到車。
所以自從9 ...

680又未至於50分都未過海嘅,早繁未搭過唔清楚,星期六日周不時搭680落天后,我耀安上都係45分鐘內落到地,只能夠講少客上落搭救,當然同681比一定比下去。

至於89D,雖然當年飛黃泥頭搞到滿城風雨、最終要立法會議員出面先擺平件事,但冇記錯當年特工提過,九巴其實係唔想郁89D,同時唔想咁快將83X全日,係運輸處要迫佢分開做,結果搞咗咁大個大頭佛出嚟。但依家回想返轉頭,如果當年九巴堅持自己嘅方案,睇怕89D堆客一早就跌哂落興奮線,唔知算唔算錯有錯著。

RyanPun 發表於 2022-4-29 10:26 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2022-4-29 10:04
其實會唔會考慮將類似81C/606既模式copy落681度,即681平日唔做去程上繁和回程下繁,繁時港島分拆兩線加改 ...

其實上繁有條件試試,成功嘅仲可以幫681減磅、當找東鐘過海條數,下繁反而有銅鑼灣、向西隧走線上會比較難攪,唔適宜強行綁埋一齊做。
groom1002 發表於 2022-4-29 10:34 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-4-27 16:22
680X聽聞想取消

沒有計劃保留下繁?
Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-29 10:53 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2022-4-28 23:27
680X一早比980X打殘,山上老早就放棄咗680X,680X唯一有討論嘅空間只有早繁嗰幾班車,下繁cut哂佢轉比980 ...

其實簡單D諗上繁而家681算係已經拉左長去烏溪沙
正線係條680X而681係短棍
差在要唔要好似RPP咁拆
而某程度上如果而家681再加680X其實係夠載有多既
兩線夾返埋一齊fine tune一下個班次
同樣可以抽返少少車俾980X亦都得

而另一問題係上繁落灣仔如果行東隧係有so既
咁又無咩理由分晒所有山上既車去晒行東隧

非繁無咩下遊上唔上到車既問題
似乎唔少人偏向贊成咁就唔多論述

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVW28 發表於 2022-4-29 10:55 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2022-4-29 10:14
680又未至於50分都未過海嘅,早繁未搭過唔清楚,星期六日周不時搭680落天后,我耀安上都係45分鐘內落到地 ...

耀安上的確可以45分鐘落到地(北角/炮台山/天后),50分鐘未過海呢句野我係講利安和錦英出發。
680係馬鞍山唔太受歡迎,除非係去北角一帶,呢個當然亦可以選擇用681轉601/819/671/690(馬市至耀安,車駁車既話唔洗半粒鐘)。
不過亞公角街至小瀝源路沿線就唔同講法,亞公角街和濱景得佢去灣仔銅鑼灣,小瀝源路又靠佢去北角至銅鑼灣一帶,尤其是去程,因為182去程唔入灣仔內街。

如果89D今日都仲係非繁入黃泥頭,的確係會跌更多客落興奮線,用89C做參照,都睇到跌成點(馬鞍山唔洗講,過往石門客倉得返濱景客)。
當年九巴唔想改89D估計是一來係做開,二來回程位位廣源客收多$2,擺明睇死馬鞍山人入唔入都一樣會搭。
興奮線去鑽石山既車程太吸引了,就算行埋轉線通道,落九龍灣至官塘站都是半個鐘鬆d就到,又唔洗迫九龍塘樽頸位,鑽石山轉車站又唔算迫。
就算唔用89C比,85M都跌左客。我試過由耀安去新蒲崗,送左85M車尾,就係89D係彩虹行返過去。
LL3850