hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南區區議員要求南區巴士路線回復疫情前班次 ...
開啟左側

[其他] 南區區議員要求南區巴士路線回復疫情前班次

HR1377 發表於 2022-5-10 20:56 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-5-10 20:25
https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E5%9F%8E%E5%B7%B4%EF%BC%8F%E6%96%B0%E5%B7%B4%E6%8 ...

就算DC反對,運輸署一樣可以以行政指令方式實施RPP
gavrie01 發表於 2022-5-10 21:23 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2022-5-10 17:55
冇錯,正如將軍澳一樣,你掠將南人水,將南人咪搭黨鐵都唔益你屎水囉...

南區情況十分類似(不過麻煩在 ...

已經硬食咗二十幾年
gavrie01 發表於 2022-5-10 21:24 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-5-10 20:54
新巴有足夠11.3米巴士先算,如冇記錯有部份11.3米封車

無11.3米,咪用12米
kd7941 發表於 2022-5-10 22:04 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-5-10 20:54
不過今次睇
梁進同林玉珍都盡佢地力
就算民主派提呢類議程

認同出左呢個議員算係盡左力, 畢竟君子從來無辦法對付無賴

既然呢間公司既行為令到普通市民都有反應, 其實應該集中向運輸署投訴, 運輸署唔郁巴士公司可能只係多一事不如少一事,
正正因為呢個原因令到新巴城巴變本加厲, 搵個staff上區議會話99經怡和街, 分明係記住幾個街名就上去開會, 所以唔聽巴士公司回應係十分合理, 聽佢回應係浪費時間

有人話呢兩間公司有當年中巴影子, 就盡量要令到運輸署收到投訴迫佢去做野, 真正步中巴後塵, 希望唔駛用咁多年
都係個句, 唔係話市民唔坐就唔坐, 市民坐唔坐唔係佢話事, 專利巴士公司訂得時間表拎得專營權就要開返足, 佢隨時開隨時唔開既唔該去做紅小
而家除左新巴城巴邊個覺得條街仲係無人? 佢講得香隧塞怡和街塞(當係真)證明出行模式係多返人, 只係佢借機會搵縮數

口口聲聲話客量只有7成, 我當佢粒數係真,
本身12分鐘一班既70一小時有5班, 而家一小時得2班, 係得返40%載客量
而家4 開25分鐘一班, 4X停開, 一小時6班減到得2班, 得返33% 載客量
呢間公司仲話得70%客流, 實際自己只提供三四成既載客量, 佢地做得咁既行為所以同無賴講係無用, 要搵一定要搵監管機構

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tridents + 1 + 10 畢竟君子從來無辦法對付無賴

查看全部評分

樓主| LN9267 發表於 2022-5-10 22:17 | 顯示全部樓層
kd7941 發表於 2022-5-10 22:04
認同出左呢個議員算係盡左力, 畢竟君子從來無辦法對付無賴

既然呢間公司既行為令到普通市民都有反應, 其 ...

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2108514-1-1.html

這間公司管理層崇尚英國模式,去年巴士公司CEO走去立法會向議員訴苦,說香港巴士不可以隨意調動班次,沒有乘客也要開車猶如放血,說倫敦不是這樣做。CEO更說在香港營運巴士有一個困難,政府要提供一個公共服務,從市民利益出發,但是完全自負盈虧的商業模式,試問哪有生意不理賺蝕去提供公共服務而做得好?這是香港獨有。

這個想法由去年誕生,既然上頭有這個想法,這些staff只能按本子辦事。

當然,我一向認爲不能完全照搬外國一套來香港,香港九成出行人次也用公共交通,世界其他地方出行也不會像香港這麽密集。

現在這種情況,員工不開心,乘客也不開心,坐一程車也這麽艱難。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
YY487 發表於 2022-5-10 22:26 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| LN9267 發表於 2022-5-10 22:36 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-5-10 22:26
港島問題唔係在於邊間巴士公司做,而係在於成個島啲線唔可以自給自足
一日唔大重組港島堆線,就算點換巴 ...

https://www.districtcouncils.gov ... 6/TTC_2022_4_TC.pdf

師兄一言驚醒,看回今年度港島區RPP文件,第三及第四段TD提到採取區域性綜觀角度去檢視和重組巴士服務,透過重新整合區內的巴士路線,令重組路線能發揮最大的互補作用。

不知道將來TD會否像多年前北區重組那種模式去做,如是,相信爭拗一定多。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
tridents 發表於 2022-5-10 22:45 | 顯示全部樓層
kd7941 發表於 2022-5-10 22:04
畢竟君子從來無辦法對付無賴

呢間公司仲話得70%客流, 實際自己只提供三四成既載客量, 佢地做得咁既行為所以同無賴講係無用, 要搵一定要搵監管機構

間公司勁無賴, 以前中記內陸線提共惡劣服務, 但也不會無賴到爛仔.

投訴?  呢一年小弟投訴數量等同未有南港島線前, 全部都係收車減班搭唔到車, 而呢一個月最多就喺投訴用疫情時間表死都唔肯加返車, 在鴨島 95C+98+595 到今天只有 95C 由 30 分加返變 20 分班, 98+595 到今日仲未加返丁少班次, 恐佈服務好想佢快 d 執咗佢.

對住個海, 小弟投訴只係得幾粒米, 個市應該大堆投訴比 TCU, 咁又如何?  小弟試過幾次投訴某線某站難搭車, 而 TD 習慣求其搵一日某個時段數客話現在服務滿足需求, 投訴完明明入佢直路, 佢又喺要幫巴士公司而唔喺幫乘客, 真係唔知投訴嚟有咩用.
kd7941 發表於 2022-5-10 23:04 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2022-5-10 22:17
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2108514-1-1.html

這間公司管理層崇尚英國模式,去年巴士公司C ...

呢位CEO, 一係就搵錯工, 一係就對事情了解方面有問題

佢咁有意見跟倫敦跟邊度, 應該去申請做運輸署署長, 運房局局長, 或者去大學做個researcher, 一係改變policy, 一係就吹下其他地方係點運作
開足車再提意見係另一件事, 唔係佢而家自把自為鍾意開就開唔開就唔開

佢而家純粹係一個專利巴士營辦商, 跟政策之下, 訂定時間表行車路線去安排服務, 無乘客就唔想開唔該去做紅van CEO, 佢係搵錯工
一個行左接近90年既制度, 佢見工之前無了解過? 一個graduate搵工都睇下份工做乜掛
 樓主| LN9267 發表於 2022-5-10 23:23 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2022-5-10 22:45
間公司勁無賴, 以前中記內陸線提共惡劣服務, 但也不會無賴到爛仔.

投訴?  呢一年小弟投訴數量等同未有 ...

早陣子我在鯉魚門公園等車,也有乘客說現在巴士班次很稀疏,甚至之前下繁97出E400,也有小姐說巴士很細部,反映是非巴士迷也察覺到問題。

中巴起碼也重視970、A20。現在這間公司?石澳、970也做得一塌糊塗,瑪麗、筲箕灣排長龍又很難搭車。