hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 覺唔覺得香港人對鐵路偏見問題已經好嚴重? ...
開啟左側

覺唔覺得香港人對鐵路偏見問題已經好嚴重?

HV7025 發表於 2022-5-22 09:44 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-5-21 20:07
巴士好多時都係時間多又有位先坐
再唔係就出發點去最近鐵路站太唔方便,要駁車
路面出事機率同影響都遠高 ...

幾認同彈性上班係好影響搭車方法

我上份工喺炮台山,再搬去鰂魚涌,全公司必須sharp 9點達陣,遲兩三次都俾人寫花appraisal嗰隻
絕大部分同事都係搭鐵,住港九幾乎無人搭巴士,遠至屯門、天水圍、上水都係揀全鐵
啲甚麼678呀,969C呀,喺公司好似不存在一樣
得少數住沙田馬鞍山、同屯門遠鐵村嘅同事係搭巴士村巴返嚟,但都要預大半個鐘buffer應付突發情況
住屯門嘅唔太塞車時0815左右就返到,但一年都有兩三次屯公瀨晒撻而0900達陣失敗

而家喺新蒲崗返份彈性上班工,就算9點未返到,whatsapp留個言就得,幾點返到就計番9個鐘後放工
即使位置近鑽石山站,兩線交匯大站,但一問之下原來都幾多同事係搭巴士返工
住新界嘅搭巴士頗多,甚至住港島嘅都搭111 116,而且無因為東鐵過海轉方法
雖然逆向路面無咁伏,但都要無咗返工遲到呢個壓力,打工仔先會放心搭返工
yclam 發表於 2022-5-22 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-5-21 23:49
公共交通全部都係大財團所有,當然係藍店,唯一所謂較「黃」可能係電車,一來係外資,二來佔中期間無就佔 ...

我覺得事到如今,因為社運而罷搭港鐵的黃絲不算多。除了其他交通工具唔見得「高尚」外,大量黃絲移民也令此現象少了許多。講真,不論新舊香港人,搭車都係講求「實際」。邊種交通工具快靚正咪搭邊種。
KN7229 發表於 2022-5-22 11:25 來自手機 | 顯示全部樓層
終於有人講。  睇果啲巴士同鐵路比較片段,大部分都係得啖笑。樓上果到搭鐵果邊慢慢行等等問題,已經唔再講。 首先,永遠第一程巴士都係一行到去巴士站,兩分鐘內就有車黎,你話無夾埋ETA時間先去開機拍,真係無人信。 其次,大部分拍攝時間都唔係早繁同下繁,呢兩段時間正常先係最多真實客搭,最能夠反映到比佢地知道果條巴士線實際既行車時間,以唔係啲係非繁時間啲行車紀錄。非繁同繁時路面車輛流量已經差好遠,乘客上落時間又差好遠 (最好笑係近期有307同東鐵比較,又非繁,307三分鐘就到,全程竟然無塞車,繁時回程稅局 東隧 大老山呢?)。 利申:巴迷 對鐵路零興趣,但覺得拍得呢啲比較片段,應該拍有代表性比一般人知道,而唔係諗盡辦法做到巴士同鐵路時間差唔多。
eternalflame 發表於 2022-5-22 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2022-5-22 09:44
幾認同彈性上班係好影響搭車方法

我上份工喺炮台山,再搬去鰂魚涌,全公司必須sharp 9點達陣,遲兩三次 ...

所謂「彈性」其實係睇公司policy

公司捉得嚴,或者工種要準時見到個同事嘅,保鐵機會好高。公司政策寬鬆,同事就會各顯神通

東鐵過海對巴士嘅影響大,唔係純粹有幾多人由巴士流左去鐵路,而係多左個過海選擇,客量會點樣redistribute去唔同嘅交通模式。特工話過海線客量減得較預期少,都只係一個星期嘅數據。巴士公司點會無數據見到啲客走左去邊?立即搞變陣,入紙上壞過凱婷,快快止血再開拓新藍海啦。當龜鐵行順左加埋班,就蘇州過後無艇搭
YY487 發表於 2022-5-22 11:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
E21A 發表於 2022-5-22 11:49 | 顯示全部樓層
Youtube嗰啲所謂行車時間比較片,好多時唔知做乜個片主連等車時間都計埋落去,結果有啲行程係個巴士站等車等足幾個字,而另一邊已經去到無雷公咁遠,都唔知有咩意思…
E500facelift 發表於 2022-5-22 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-5-21 23:49
公共交通全部都係大財團所有,當然係藍店,唯一所謂較「黃」可能係電車,一來係外資,二來佔中期間無就佔 ...

外資=/=黃

好多外資都冇表態冇明確立場,甚至好可能都係藍
E500facelift 發表於 2022-5-22 12:24 來自手機 | 顯示全部樓層
yclam 發表於 2022-5-22 10:27
我覺得事到如今,因為社運而罷搭港鐵的黃絲不算多。除了其他交通工具唔見得「高尚」外,大量黃絲移民也令 ...

太多人都立場行先,有個別激進黃絲認為要做足100%先叫做黃,甚至可能當做唔足既溫和黃絲係藍(簡單d黎講即係鬥黃),但實際上冇可能做到足,只能盡做

食野買野可以淨係幫襯黃店,但撘車已經唔得,唔搭黨鐵既話,就撘其他公共交通公工具,但好多都係紅藍

專利巴士全部都紅藍,先唔講九巴龍運係藍色地產商新鴻基,新巴城巴呢?以前係新世界,同新鴻基一樣都係藍色地產商,而家仲要染紅,最細果間既嶼巴個老細都曾經係政協

就算渡輪,小巴,的士,非專利巴士大部份都係藍,應該只有少數係黃
eternalflame 發表於 2022-5-22 12:50 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-5-22 11:29
通勤巴士要生存嘅唯一方法就係邨巴化

村巴化都唔一定解決到巴士乘客減少問題
班次固定係會有一定捧場客
但亦有乘客會覺得開得太早
當路面交通無問題就會早左好多返工
佢地會寧願瞓多陣去迫地鐵算

YY487 發表於 2022-5-22 12:56 來自手機 | 顯示全部樓層