hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 261 SH4451連番於屯門醫院飛站事件
開啟左側

[經歷分享/報告] 261 SH4451連番於屯門醫院飛站事件

arfung 發表於 2022-5-31 09:22 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-5-31 09:03
行去彩暉應該容易成功。呢個又真
不過 明明是車長錯  就算肯行過去 都係應該要投訴一下正視

試過假日早上特登行去紅橋北行等A36往錦上路站,有大有細,貪佢夠快又唔駛轉車到錦田。連埋其他客應有近10人在站等候,舉曬手但點知班A36在後方落客後仲想抽頭走。
當時有58M和960在站,部A36排第3,照開門落客但留左位想抽頭,好彩眼明手快見到,即刻截得住佢…

出荃葵上繁58M紅橋南行飛站,死症來的,部份師傅心態是要快,你投訴我照飛,你咪搭下架lor,有無位坐唔關佢事既。
連當值站助都話無符,就算投訴過都係不了了之。其實飛站常客係某幾班車(懷疑都係果幾個師傅),不過公司放任,例牌回覆,乘客也不能做甚麼。

支持261被飛站既客人投訴,起碼在file有紀錄,雖然經驗告知效用不大。
樂仔〞 發表於 2022-5-31 09:23 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2022-5-31 06:10
我每次打27454466去投訴, 都係用電話回覆, 未試過用email回覆

經 App 投訴可以自由選擇電話 / E-mail / 唔覆
 樓主| 10897106606 發表於 2022-5-31 09:37 來自手機 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2022-5-31 09:47 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-5-31 09:05
投訴隔幾星期先有回音

要即時避免到,我諗樓主只有兩個方法

佢要飛站理得你拎住部pad定係拎住個mon
又, 企左係個站佢都唔可以望都唔望就飛架啦
GD1570 發表於 2022-5-31 10:30 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-5-31 07:48
你提供的資料很詳盡, 正路應該有得跟進。
不過唔好期望太高,早前紅橋站58M經常不排隊入站而中線直飛, ...

根本啲回覆都係話已責誠車長唔可以飛站架啦...根本唔會有用..

樓主依個都算啦...
我有次星期日早上喺紅橋等車去市中心,
睇ETA見到有261X準備到就緊係搭佢啦(我想去巴士總站嗰邊),
261X到成個站都無巴士,佢臨巴士站範圍時我揮晒手佢都可以直飛唔停,
之後就緊係1933投訴啦...畀晒車牌日期時間,
咪又係得到以下一個回覆:

敬覆者:
感謝 閣下反映261X線車長服務。  

就 閣下反映今年9月25日上午8時14分在紅橋巴士分站候乘261X線巴士,車長沒有接載 閣下一事。我們已就事件進行調查,事後與有關車長進行檢討及適當督導,並記錄於其人事檔案內,我們亦提醒有關車長須留意站上候車乘客,巴士如非滿載,務必於指定站位停車接載乘客。   

就9月25日 閣下不愉快的搭乘經驗,我們謹此致歉。   

九龍巴士(一九三三)有限公司         
傳訊及公共事務部(顧客服務)  

根本就係官方回應,有乜可以跟進?

你有你可愛,我有我好笑。
rusf101001 發表於 2022-5-31 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-5-31 09:22
試過假日早上特登行去紅橋北行等A36往錦上路站,有大有細,貪佢夠快又唔駛轉車到錦田。連埋其他客應有近1 ...

直接根源解決問題唯有拆線
當然飛站正highigh,渣架巴士識飛咩,快得幾多
lsc04d11 發表於 2022-5-31 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-5-31 10:30
根本啲回覆都係話已責誠車長唔可以飛站架啦...根本唔會有用..

樓主依個都算啦...

紅橋往市中心方向 咁261X車長就。。。。。。。
或者你下次試下重陽紅橋截架61S.....

根本好多主觀覺得冇人會咁做佢就唔會留意。。。。
GD1570 發表於 2022-5-31 10:40 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-5-31 10:36
紅橋往市中心方向 咁261X車長就。。。。。。。
或者你下次試下重陽紅橋截架61S.....

你個站有巴士上落緊阻住睇唔到我絕對可以理解。
問題係
1. 成個站當時係無車的
2. 我已企喺261X的排隊位(唔係跑緊過去)
3. 架車喺車站尾時我已經揮晒手示意要上車
基本上已經做齊一個乘客應該要做嘅動作...

咁樣做個車長都唔埋站,唔通係個客錯嗎?

就算我要截架61S,我做齊上述第2(如站有此設備)及3點,
佢又飛站,唔通又係我錯嗎?

佢主觀認為無人就可以飛站依一個可以係理由嗎?
GD1570 發表於 2022-5-31 10:42 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2022-5-31 10:34
直接根源解決問題唯有拆線
當然飛站正highigh,渣架巴士識飛咩,快得幾多 ...

飛站同拆線完全係兩馬子嘅事...
lsc04d11 發表於 2022-5-31 10:58 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-5-31 10:40
你個站有巴士上落緊阻住睇唔到我絕對可以理解。
問題係
1. 成個站當時係無車的

我完全唔會話你錯 亦冇呢個意思
但正如有啲人第一眼睇你唔順眼就係唔順眼 你做咩都唔會好(例如 娛樂圈 或者的士佬睇客人 等等)

我成日都見啲綠色小巴/紅色小巴大安旨意行快線(甚至B3往屯碼方向) 根本主觀覺得個站冇客 你做幾多野都救唔到