hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 261 SH4451連番於屯門醫院飛站事件
開啟左側

[經歷分享/報告] 261 SH4451連番於屯門醫院飛站事件

he_01 發表於 2022-5-31 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2022-5-31 22:35
我唔係指某d車長亂飛站岩

只是直接係車務上避免問題發生

繁忙時間都或者有機會得
非繁得返條259D開20-25咁趕客點等
rusf101001 發表於 2022-6-1 01:34 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-5-31 23:12
繁忙時間都或者有機會得
非繁得返條259D開20-25咁趕客點等

得返一條入屯轉自然要加返15-20分鐘一班

936收皮935全日
GD1570 發表於 2022-6-1 07:50 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2022-5-31 22:35

粉嶺上水過嚟然後紅橋落好合理好正常,點解為咗要提升車速而去殺站呢?

再講,依家咁多兩蚊客,其實真係唔應該喺無相同路線埋站嘅情況下飛站囉!
你有你可愛,我有我好笑。
andy92 發表於 2022-6-1 09:01 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2022-6-1 01:34
得返一條入屯轉自然要加返15-20分鐘一班

加完 259D 屯門段繼續載空,浪費運載力

不如三條線入哂轉車站好過,反正非繁都唔係停得耐
樂仔〞 發表於 2022-6-1 09:23 | 顯示全部樓層

屯轉叫班站助比 D 心機睇情況趕車走 / 嗌人行多幾步係後面同時上車好過啦
成日要架車慢慢埋到站頭先開門 , 同一個站頭嘅線一次過嚟哂咪攬炒成個站

Mercer 發表於 2022-6-1 09:40 | 顯示全部樓層
試過幾次做貴價流水客比人飛站

1. 油麻地眾坊街等102 171去美孚 (6.9 vs 5.4), 點知前面成堆104 112 118 970, 架171 未過燈已經冇諗過停, 架102 就球場門口已經落完客走左, 車頭燈牌都見唔倒
2. 昌榮路搭36A 返梨木樹 (6.2 vs 4.3), 36M唔會迫上倒車, 點知好多46X 48X 235頂住, 望都冇望就飛站

原來我唔介意比人收貴我, 但司機可能介意自然條長線變流水線掛
十四鄉準居民 恭喜晒!
051039 發表於 2022-6-1 10:00 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2022-6-1 09:40
試過幾次做貴價流水客比人飛站

1. 油麻地眾坊街等102 171去美孚 (6.9 vs 5.4), 點知前面成堆104 112 118 9 ...

呢啲情況要主動行去車頭示意上車同樓主情況有少少唔同
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
rusf101001 發表於 2022-6-1 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-6-1 07:50
粉嶺上水過嚟然後紅橋落好合理好正常,點解為咗要提升車速而去殺站呢?

再講,依家咁多兩蚊客,其實真係 ...

其實想講58系個d la,或者960建生直出屯公三站常規化
rusf101001 發表於 2022-6-1 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-6-1 09:01
加完 259D 屯門段繼續載空,浪費運載力

不如三條線入哂轉車站好過,反正非繁都唔係停得耐

反正班友都轉車,不如龍門居直接去屯轉
GD1570 發表於 2022-6-1 10:40 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2022-6-1 10:36
其實想講58系個d la,或者960建生直出屯公三站常規化

依家有區內雙向分段,又有兩蚊客,無可能咁做啦。
你有你可愛,我有我好笑。