hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳交通
開啟左側

將軍澳交通

樓主| XH2782 發表於 2022-6-8 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

九巴話有預留額外巴士俾290,290X重組。會唔會290所有加班車全數保留,290X略為加密?如果係咁,290,290A,290X成個pool嘅客量會唔會有上升空間?
214P_world 發表於 2022-6-8 22:17 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-6-8 20:24
坑口落將南仲有290A同798喎
算咩輸

只係話兩區各有賺蝕, 改297坑口較受惠, 290/X改動則兩敗俱傷
(將南上坑口10分鐘一班290/A變20分鐘一班, 雖然有緣可以搭E22A)

獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| XH2782 發表於 2022-6-8 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-6-8 22:17
只係話兩區各有賺蝕, 改297坑口較受惠, 290/X改動則兩敗俱傷
(將南上坑口10分鐘一班290/A變20分鐘一班, 雖 ...

不能同意更多,其實自從區內分段實施後290將南段客量有上升,偏偏紅鬼屎忽痕搞啲咁嘅野
Citcalag 發表於 2022-6-8 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層

290X 有次星期日全程無塞車,荃灣 - 領都搭左105分鐘。。。
ahken 發表於 2022-6-8 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-6-8 21:40
終於有坑口直出九巴線

下個目標係咪 290 行將隧?

唔駛啦,嚟緊全個將軍澳都有九巴隧道線,轉車算啦
Ravenclaw 發表於 2022-6-8 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-6-8 21:40
終於有坑口直出九巴線

下個目標係咪 290 行將隧?

要寶達坐290A咁殘忍😆定係要佢地行上安達搭290x🤔
LN92830 發表於 2022-6-8 23:40 | 顯示全部樓層

將藍隧道及跨灣大橋通車後, 個別尚德線屆時一定會重組.

• 296A由尚德遷往彩明, 來回加經將軍澳南
  • 296C增設雙向分段收費 - [尚德(直出)->APM創紀之城 : $5.4]
  • 296M來回加經調景嶺及將軍澳南

GZ4031 發表於 2022-6-9 00:12 | 顯示全部樓層
將廣290 快過290X呢點不再討論
對坑口黎講, 290 只係sub-optimal, 呢家只係開大左coverage 包哂坑北坑南
坑口要快, 大可以102/103, 地底見都一樣

例如今日APP 寫2202厚德走左290, 我2210 送102 車尾, 2213 好彩有103, 6分鐘已經觀塘油站, 轉埋X42C 慢290一枝燈, 而當然兩種行法都冇塞車

290/290X 響寶林打後既定位主要都係一程過有位, 同埋叫做避隧道大塞車, 論快? 大把快既方法
呢家290 去坑北唔可能再提升好多客量, 盡哂都係cover 番將廣趺走左既客
畢竟, 如果隧道真係塞, 我大可以地底見, 黃大仙上水叫幾飛也好, 直接搭到荃葵都好
隧道唔塞, 中產地區亦不見得好在意貴5蚊10蚊, 頌明厚德亦有102 102B 103, 坑北搭11都唔似會輸比290
講緊係6-8分鐘到觀塘 VS 290唔知上左車定岩岩停完梁潔華既分別

基本上, 爬山避塞車既理論都唔岩得哂, 呢家要塞既時段, 馬游塘都開始拉手制/慢車
要穩定既就趺哂落地底, 要賭大細玩最快就小巴見, 淨番既就係熟客同唔趕時間既
唔好睇到290 響將北一帶咁重要, 基本上唔計寶林同山上, 冇咩邊個區係290有大優勢

至於另外297 轉做坑口直出, 響完全冇其他協同效應, 得一條25-30分鐘既車上轉車站, 根本形同虛設
除非你叻到將91S 98B(不經寶林) 全日將隧出觀塘, 然後同297 夾岩站位, 三條一齊協同做20/30聯合, 先勉強叫有吸引力

但最終問題都係, 根本坑口嘔唔到咁樣既客, 而當初planning 一早放棄哂坑口直出既客比地鐵同102 102B 103, 就當你呢家297 91S 98B 一齊開哂, 都只會齊齊3成客上公路
九巴唔會同你咁博, 所以專心等X98C 算啦
Citcalag 發表於 2022-6-9 00:21 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-6-8 23:05
要寶達坐290A咁殘忍😆定係要佢地行上安達搭290x🤔

拎走一條去將隧既話,咁可以開返多條線石礦場開落寶達,流水就290AX做
3ASV174 發表於 2022-6-9 00:34 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-6-9 00:21
拎走一條去將隧既話,咁可以開返多條線石礦場開落寶達,流水就290AX做

如果之前流傳既康城荃灣係真有其事
即係九巴根本唔覺得 290X 對將南調景嶺尚德係慢,佢只係解決康城去荃灣太過耐既問題,而解決問題核心(將南自轉)既方法係康城直接行跨海橋將藍出市區,skip 晒將軍澳南自轉路段,用最少既車

佢根本由始至終都無考慮過搬現有既客去將隧
因為以整體行車時間而言,事實上行將隧完全無助減少行車時間,只不過係因為將軍澳兜路次序唔同令部分人覺得自己有賺,但上車先既人最終點都係唔會快左
但代價係再無個位數聯合班次保證,呢件事本身就亳不吸引

如要討論,請先自貼差餉單一次