hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討過海巴307北行改經怡和街的可行性
開啟左側

[其他] 探討過海巴307北行改經怡和街的可行性

Ricky403 發表於 2022-6-16 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-6-16 18:44
怡和直去入境處,飛入皇室堡英皇道入東隧

避開部分塞車黑點又可以做埋北角客

轉入林士街後跟720行?
咁灣銅站位都係無改善過
炮北已經有307P
Ricky403 發表於 2022-6-16 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2022-6-16 15:26
東廊西行入東隧塞到「咖啡廳」嘅時候,東行入東隧咪又耋到過咗太古城

成個下繁計,東面入口車龍短過西面入口一大截
就算兜落西灣河掉頭兜走5分鐘令時間打和,塞少5分鐘觀感已經好好多
天空之神 發表於 2022-6-16 19:15 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-6-16 19:06
轉入林士街後跟720行?
咁灣銅站位都係無改善過
炮北已經有307P

咁入灣銅內街咪極速趕走埋中環金鐘客

龜龜金鐘上車有位坐爽 YY
又快返到入大埔唔使塞車

907C 又唔生性

.
JX9097 發表於 2022-6-16 20:03 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2022-6-16 15:27
兩巴有quota都留畀獨營綫先,九巴就想拉961入怡和街,城巴就想拉930入怡和街
307呢啲聯營綫相信唔會有運行 ...

呢樣真...
呢個歷史遺留落嚟嘅問題真係好難搞
gu9434@24 發表於 2022-6-16 20:25 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-6-16 19:11
就算兜落西灣河掉頭兜走5分鐘令時間打和,塞少5分鐘觀感已 ...

果個鐘數你落西灣河調頭都係要塞 由分叉路開始就要排隊
巴士計最快都係北角上
你問下班搭開2x/紅小既客就明

castanopsis 發表於 2022-6-16 21:49 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-6-16 18:44
怡和直去入境處,飛入皇室堡英皇道入東隧

避開部分塞車黑點又可以做埋北角客

巴士宜家最有競爭力既一段
係軒尼詩道/怡和街,站位有優勢,搭鐵亦要轉車
與其喺入境處同會展站正面競爭,跟返681行電車路會好好多

銅鑼灣非繁同假日都好多客
非繁假日時段長,加加埋埋總客量多過下繁好多
307作為一條全日線,唔應該為咗避塞車行英皇道
北角客我覺得填唔返非繁/假日趕走既中上環/灣銅客
頂盡好似JX版友所提倡咁,俾條不停站既alternative route司機選擇

如果要避塞車,我會寧願抽307資源,大幅延長907C既服務時段

271_N271 發表於 2022-6-16 22:05 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-6-16 21:49
巴士宜家最有競爭力既一段
係軒尼詩道/怡和街,站位有優勢,搭鐵亦要轉車
與其喺入境處同會展站正面競爭 ...

907C而家都好kick不至於慘淡,但流失都好明顯
相信走咗嘅客未必再返嚟

你問我再加班有冇得打,我覺得有
但以巴士公司平時嘅心態,望住而家條數都好難加到車
rusf101001 發表於 2022-6-16 22:39 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2022-6-16 11:22
繁時都唔應該行,觀感問題

繁時應該同907(系)分家,307縮到金鐘甚至會展開,入境處個站就算吧喇

碼頭去金鐘都好快姐
有907C既時間
飛中上環可以將開車時間延後
再過車比907C

小改
唔停維園改掉頭停景隆街
大改
金鐘開始行電車路
波斯富街禮頓道
入返馬師道插隊
入紅隧唔停飛站去鑽石山插隊
避埋大老山前觀塘繞道塞車

興發街同東隧唔做都罷

936收皮935全日
YY487 發表於 2022-6-16 22:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nwfb1001 發表於 2022-6-16 23:56 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-6-16 19:11
就算兜落西灣河掉頭兜走5分鐘令時間打和,塞少5分鐘觀感已 ...

兜去西灣河再返轉頭真係唔知咩觀感;仲要求神拜佛太康街唔好有違泊買起成條筲箕灣道