hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 934 南行尾車
開啟左側

[經歷分享/報告] 934 南行尾車

kay 發表於 2022-6-17 15:13 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-6-17 14:57
對於月票客嚟講,要過海快真係得返934,過咗就有排碌都未過到海

936過左1200尾班車
只可以巴士轉MTR
比荃灣有D位行去MTR站更差

不過934延遲尾班車
做唔做得返70人就係好問題
世界很簡單 人類很複雜
3tw2527 發表於 2022-6-17 15:16 | 顯示全部樓層
其實934喺西約已經打出名堂,下晝都唔係冇人過海,無論係下繁前部份散客或者柴灣角放工客,嘗試開啲南行班次都唔見得冇可能。有次試過4點左右要過海,焗住落市中心轉930X,平白俾多4蚊,仲要兜成個荃灣。唔知係我好彩定點,同一架96B有3個人都係西約出愉城轉930X過海 ;)
講真以閒客需求開 1400-1700/60,1700-1900/30 試水溫我覺得未嘗不可,不過會唔會連帶拉低咗1300嘅客量就唔確定。

另外都見好多版友有講過934要加班就要搵地方兜客,以西約出嘅角度其實我唔反對跟舊30X兜荃鐵/上荃威嘅方案,
以往試過有月票嗰陣無聊34M轉即到30X(未兜如心嗰陣)出九龍同8分後開嘅234X公路平排,時間上唔會輸蝕好多,
不過相信祈德尊會係其中一個大客源,掌握住直上公路嘅優勢,所以點兜都反對改去德士古道先上橋。

北行反而少啲非通勤客流,始終時間早嘅都唔係對直返住宅區嘅需求咁高,以我自己嚟講例如2點港島返荃灣都唔介意搭930甚至慢遊荃灣綫,反而真係繁時先至有直返西約嘅需求。
喺唔攰/唔趕時間嘅情況下,去程直達嘅需求往往大過回程直達嘅需求,所以北行1600頭車個人覺得冇問題。

每日關注934全日服務進度
1234567 發表於 2022-6-17 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層
如果愉景新城往荃灣廣場條天橋起得成的話,相信可以吸引荃灣西站附近的居民、外區客行去祈德尊新邨分站上落車,因為天橋能夠直接駁去商場的天橋網絡,方便過現在要行地面,尤其是落雨嘅時候。這樣934客源有機會能夠擴大。
3tw2527 發表於 2022-6-17 15:23 | 顯示全部樓層

934仲有個一試難忘嘅優勢就係唔塞車基本上25分鐘點都到港澳碼頭
頭車0630甚至可以47分西隧口50分港澳
同揸車時間相差唔遠
九記似乎到而家都冇把握過呢個優勢
凈係講特快往來又唔講幾快
人地930X有個X字 934冇

1234567 發表於 2022-6-17 15:23 來自手機 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-6-17 15:16
其實934喺西約已經打出名堂,下晝都唔係冇人過海,無論係下繁前部份散客或者柴灣角放工客,嘗試開啲南行班 ...

個人認為就算934唔開上繁逆向,930X都應該要開囉,下繁出港島930X係唔少人搭的,證明有好多港島客都返荃灣的。
不過如果933開全日的話,咁就可以唔洗開930X都可以一次過做曬港島上繁入荃灣特快(西隧轉乘)
3tw2527 發表於 2022-6-17 15:25 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2022-6-17 15:23
個人認為就算934唔開上繁逆向,930X都應該要開囉,下繁出港島930X係唔少人搭的,證明有好多港島客都返荃 ...

上繁港島去荃灣都係另一個值得討論嘅話題嚟
不過我冇觀察過所以都俾唔到咩結論出嚟
但係而家兩邊都冇做呢個market嗰陣
邊間公司會肯突破試下多客嘅位喺邊度呢
等睇
peterkwan 發表於 2022-6-17 15:37 | 顯示全部樓層

3tw2527 發表於 2022-6-17 15:23
934仲有個一試難忘嘅優勢就係唔塞車基本上25分鐘點都到港澳碼頭
頭車0630甚至可以47分西隧口50分港澳
同揸 ...

唔係無, 你見依家仲有 934 報站廣播.
同埋九巴都有諗過將 934 變 934X, 不過比運輸署 ban 咗個重組計劃.
3tw2527 發表於 2022-6-17 15:44 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2022-6-17 15:37
唔係無, 你見依家仲有 934 報站廣播.
同埋九巴都有諗過將 934 變 934X, 不過比運輸署 ban 咗個重組計劃.
...

我咪就係講緊934廣播冇講幾快

peterkwan 發表於 2022-6-17 15:48 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-6-17 15:25
上繁港島去荃灣都係另一個值得討論嘅話題嚟
不過我冇觀察過所以都俾唔到咩結論出嚟
但係而家兩邊都冇做呢 ...

其實唔係無, 只不過城巴/運輸署認為有 930 都夠.沙中過海段通咗之後, 上午八九點時所見返荃灣方向既 930 都有跌客, 係得皇后街可以令到個客量無咁難睇.
HN745 發表於 2022-6-17 15:49 | 顯示全部樓層

前日先搭完930X 如心又真係出到客

934 可以諗下點吸班客返黎 不過去唔到銅鑼灣真係死症