hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 265M又偷步減班?
開啟左側

265M又偷步減班?

koneotis 發表於 2022-6-19 14:29 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-6-19 14:15
建議一半比對家

例如269M 265B 比屎水

最後咪變成以前新城亂鬥咁,兩敗俱傷搞到大家都無得玩
JC8385 發表於 2022-6-19 14:43 來自手機 | 顯示全部樓層
mokmk1456 發表於 2022-6-19 13:56
隔離部車係咪269P

1900同1920經常係265/9m後一分鐘出現

269MP呢pair好簡單
死等跟尾嗰部就一定唔使企返去
站位路線唔同跟尾都無得飛站
KM8453 發表於 2022-6-19 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-6-19 12:13
某另一討論平台會員 : 係天北自己冇客冇需求先收車
265M全車人都係天北巴膠日日買通嘅演員 一定係咁
( ...

邊個人?唔理啦,我隨手搵左實時數據,分享同大家討論下。

265B 表訂開 12 分鐘一班,收到 15 分鐘一班。奇怪在 58X 同 60X 照樣跟表開 10 分鐘一班,67X 照樣 12 分鐘一班,59X 直頭高見 7-8 分鐘一班。證明父親節跟表開唔係問題,問題在於究竟有無認真做。

967X 表訂開 20 分鐘一班,城巴私下加班至 15 分鐘一班。同時段 962B 開 15-20 分鐘一班,969 開 15 分鐘一班,930X 開 20 分鐘一班,而 962X 開 12 分鐘一班(呢條線假期銅鑼灣真係好多客)。大家班次差距唔大,亦反映客量實況,fair。

下午 5 點,係傳統大西北多人搭車返屋企時段:一間按表收車脫班等大家逼沙甸魚,一間私自加班確保多啲人有位坐,歡迎大家評論下九巴同城巴表現。
KM8453 發表於 2022-6-19 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層

mokmk1456 發表於 2022-6-19 13:56
隔離部車係咪269P

1900同1920經常係265/9m後一分鐘出現

邊部車都有,下至 269P / 68M,上至拖住幾部一齊到站嘅觀塘車,總有一堆車係空載咁濟。

好似之前幾個類近 post 都講過,應該一係斬走 269P 分車比其他 M 線或長途線,幫手加班;一係就轉型做葵芳天北特快,強化轉車站作用,同時疏導各大線爆滿客流(包括 69M 新都會轉車客流、265M 轉車站入天水圍客流)。
Ricky403 發表於 2022-6-19 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-6-19 17:46

265B 表訂開 12 分鐘一班,收到 15 分鐘一班 ...

其實係元朗廠嘅問題,而且都唔係呢一兩年嘅事
以前68M朝早荃鐵幾乎無一日開足,68A服務又係喺隔離版嘈咗兩年以上
而家只不過唔知點解同樣問題去咗265M身上
可能心理係,見你班客想直入嘅點都會死逼上車?

掉返轉你睇東涌滿逸
一樣匯達做到天怒人怨媽聲四起而龍運起碼維持到
樹大總會有枯枝
tony223 發表於 2022-6-19 18:19 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-6-19 17:50
邊部車都有,下至 269P / 68M,上至拖住幾部一齊到站嘅觀塘車,總有一堆車係空載咁濟。

好似之前幾個類 ...

在乘客的角度小弟完全同意基本上繁忙時間係好應該有元葵特快同天/元觀塘道特班

開元葵特快大欖轉車站早繁塞車既問題基本上解決到一半,
而下繁荃灣要企返天水圍既問題應該可以解決得到

至於開天/元觀塘道特快,
基本上搭親天/元東九晌九龍灣之前同之後落車既比例大約為3:7,
開天/元觀塘道特快既好處除左天/元東九去九龍灣打後的乘客可以更快到達目的地外 (P.S.:唔係個個返九龍灣觀塘返工都係近商貿區),
亦可加快回車及可以減輕車輛進入觀塘道所造成的擠塞問題 (假設部分車輛會以彩虹總站清客)

不過問題係九巴近年偏重屯門棄元天,
如果要佢晌元天加資源應該都難上加難
tina 發表於 2022-6-19 18:27 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-6-19 18:10
其實係元朗廠嘅問題,而且都唔係呢一兩年嘅事
以前68M朝早荃鐵幾乎無一日開足,68A服務又係喺隔離版嘈咗 ...

城巴係全港hea做(除咗啲有得食紅鬼但實際上食唔到啲垃圾線)
九巴係有資源都唔擺落你個區
寧願燒油開57M 66M都唔擺落天北
濕地親生仔入伙,淨係加咗幾架車咁大把,連直出線都冇
park yoho衰極都有268M,濕地想要跳非繁落大欖嘅九巴線都冇

好難支持喎

265B 22年不變
KE7066 發表於 2022-6-19 18:47 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-6-19 17:46

265B 表訂開 12 分鐘一班,收到 15 分鐘一班 ...

68X 12>15-18 69X 15>20 268X 12>12-15,大欖去九龍西呢組夠係齊齊收車 "班次差距唔大"
而 265B + 屯門四 X 又唔係好似城巴西隧線咁一個 pool,屯門果邊就算冇收車都好難話個個有底抽到過元朗天水圍救

至於 967X + 969 如果一換一咁加比 967X 然後做埋聯合我覺得都叫過得去
但係 969 7-11 (流出版本好似 9-11) 變 15 底下每小時肯定唔止少咗一班車,爲咗成全天北私自收起幾班車唔見得有幾 fair

Apple to apple 返你嘅數據,依家睇城巴 72 592 (= 你數果堆屯門線) 係開足車添,962系 930X 969 一樣可以話係 "問題在於究竟有無認真做。"
KM8453 發表於 2022-6-19 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-6-19 18:47
68X 12>15-18 69X 15>20 268X 12>12-15,大欖去九龍西呢組夠係齊齊收車 "班次差距唔大"
而 265B + 屯門四  ...

再睇 ETA,69X 同 268X 開車時間逐漸恢復正常,唯獨 265B 收車幅度最惡劣、收車時段最長,依家應該開 12,收到去 20。隔離線 15 收到去 18,12 收到 15,而且只係間歇性收車。

當然,一日情況代表性並非 100%。

至於城巴班次重新安排及加班車安排,可以睇下 969 入西隧前客量,再比較下 967X 獲得加班時段,不難得出結論,城巴減班頗合理。

另外,關於你指出嘅「成全」觀點,不見得城巴為成全天北而減其他線:第一 967 非繁亦有減班,第二全個城巴網絡都有不同程度減班,第三城巴加天北後依然會企滿乘客入城。何來成全?

更甚,城巴甚少出現 72 開 5 分鐘一班載空,592 開 20 分鐘一班頂閘留後呢類狀況?就算有,亦不見得為長期狀況吧。
Lkopm 發表於 2022-6-19 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層

🤬
Screenshot_20220619-190910_KMB  LWB.jpg