hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 265M又偷步減班?
開啟左側

265M又偷步減班?

KM8453 發表於 2022-6-20 00:02 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-6-19 23:10
條269A算把啦,開全日都係非繁30見,做唔到有效接駁功能.

特工兄,假如所言屬實,全個天水圍 M 線組合只會更不堪入目,萬萬不可。

力數三大 269A 不應全日原因:

1.  天水圍北居民根本唔會當 269A 係「天北路線」,只係一條「垃圾路線」。269A 途經天秀路燈位,嘉湖北,銀座十字路口,行車時間同舊 265M 無差異,居民只會繼續搭 265M,對提升北部接駁功能完全完全完全零作用。

2.  嘉湖北非繁忙時間客量比天水圍北部眾屋苑更糟糕,如何撐起 269A 及 269M 並存?屆時 269M 只會被嚴重收車,對天慈天耀天祐居民 (作為 69M 後備選擇),完全百害而無一利。

3.  如以往多個 post 所謂,規劃上有大量更好方案去善用車務資源。假如做天北 <> 濕地 <> 欖隧 <> 葵芳特快,行車時間短,回車快,兼且能夠替補現時大欖隧道轉車網絡漏洞。如果要服務濕地公園往來荃灣葵涌需求,為何不增設 265M 特別車,既可以用 12.8 米巴士行走,又可以疏導現時 265M 線下游乘客,車程仲要更直接!容讓 269A 全日,回程只會與 269P 分工越添模糊。

重組改善倒行逆施,開倒車,整條漫遊天北天南荃葵線,簡直天大笑話。選擇 269X 全日,配合來季 69C 半全日,用車根本唔會多得太多,但交通方可大大改善呀。
10598C 發表於 2022-6-20 00:32 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-6-20 00:02
特工兄,假如所言屬實,全個天水圍 M 線組合只會更不堪入目,萬萬不可。

有呢個車去將 269A 全日,倒不如直接將 269M 改經濕地公園路,或者改跟 69C 方式繞經天北(當然繼續經天慈)
proschebus 發表於 2022-6-20 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層

點解選269A全日,因為班客鐘意係唔係都轉車嘛,用車又少。不過269A全日唔該就天慈路直出啦,總站放天恒or天恩經濕地公園路,天慈路直出
tina 發表於 2022-6-20 01:17 來自手機 | 顯示全部樓層

proschebus 發表於 2022-6-20 00:53
點解選269A全日,因為班客鐘意係唔係都轉車嘛,用車又少。不過269A全日唔該就天慈路直出啦,總站放天恒or天 ...

其實天北客係對轉車個怨氣好大

有得唔轉車佢地真係寧願坐多陣都唔轉(例如265B)
HJ8388-S7 發表於 2022-6-20 05:47 來自手機 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2022-6-20 00:53
點解選269A全日,因為班客鐘意係唔係都轉車嘛,用車又少。不過269A全日唔該就天慈路直出啦,總站放天恒or天 ...

967X 嘅客量反映到天北人一啲都唔鍾意轉車
265M 欖隧長期打爆係因為冇得揀焗轉
尖沙咀 油尖旺 (唔係 265B 個邊皮新地填街位) 沙田 青衣 全部都冇直車 唔轉都唔得啦
KE7066 發表於 2022-6-20 06:19 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-6-19 20:50
簡單講,唔係 1:1 咁換,天水圍城巴載客率咪會上升,財務表現會得到改善。

舉例以前 967 每車 80 人 (每 ...

唔想 1:1 咁換最低限度都入紙申請呀,有咩理由一句「財務表現欠佳」就可以靜靜雞成個pool唔見咗幾部車
下下都「改善財務表現」咁不如一部車都唔開算啦,要份時間表把鬼咩

969 做得聯合班次就冇可能有 12 咁密
同埋唔知師兄你點解每小時可以 00-00 咁計,咁計法全日就多咗十幾班車
FBI2 發表於 2022-6-20 08:25 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-6-20 00:02

我純屬講笑,聽番來就係想將69C全日,同埋研究269M改行濕地公園路而不行天秀路.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
arfung 發表於 2022-6-20 09:09 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-6-19 19:17
固然樹大總會有枯枝,但大家作為乘客,最好奇一個問題:點解你隔離區又可以做得咁正常?明明都係同一屬廠 ...

265M作為天北直駁欖轉的快線,根本全日大部份時間維持15分鐘內一班係好合理要求。
正如當年68A改快入青衣殺263M時,其一賣點承諾平日日間/假日大部份時間開15分一班駁屯轉,當然現在此承諾已破。
68A收車減班大趨勢下,近1年半載好像跌左客,連獨市位都搞到咁,可能過檔了其他通勤方法。

68A營收好像比265M仲要好,但元朗分廠唔積極做,真係無辦法。亦唔想265M步68A情況的後塵。
265M算係天北「皇牌」路線,走線吸引,根本有客,但車疏倒落海。
下繁欖隧和荃景圍想搭265M的確體驗很差。

師兄問點解258A/P/267X系列做得似比69C呢類好,似乎真係屯門和元朗的分別。
(68A跟元朗分廠派車,結果和265M一樣糟。疫情期間連57M/66M孖寶都比佢地密)

期望69C真的成為下一條能大幅改善服務的路線,另269X也是。
(265B和269M一眾分支涉及多個小區不太易搞)
JV1376 發表於 2022-6-20 09:31 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-20 08:25
我純屬講笑,聽番來就係想將69C全日,同埋研究269M改行濕地公園路而不行天秀路.

唔知九巴幾時先會找69C半全日條數
KM8453 發表於 2022-6-20 10:48 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-6-20 08:25

明白明白,怪在我地胡思亂想亂咁估。69C 延長服務時間係好事,希望成功。