hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 259D客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 259D客量統計

樓主| JX9097 發表於 2022-7-22 11:51 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2022-7-22 10:28
白石角259D入去都唔順路啦

白石角就點都唔順路嘅

認真,假若龍門/ 新屯中本身都搭開59系出屯轉轉車出東九龍
抽走最尾呢段路,美樂後改去踏石角/ 龍鼓灘就可以

SLsTuDiO 發表於 2022-7-22 11:52 | 顯示全部樓層
本身以為259D同62X分完家會加返雙向分段, 唔知加完會唔會執到少部分區內客
henryfung1515 發表於 2022-7-22 11:55 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-7-22 10:10
除左抵死都唔知講乜好, 睇到自己咁大又嫌慢, 點知一路被睇唔起為VIP區既先係非繁都出到客養得住線既地方~
...

我又唔覺得碼頭區養唔系條東九線,只係59m/x太密,無咩誘因搭259d,等得車黎都到屯轉。

fly831 發表於 2022-7-22 12:09 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2022-7-22 11:55
我又唔覺得碼頭區養唔系條東九線,只係59m/x太密,無咩誘因搭259d,等得車黎都到屯轉。

...

兩睇啦

本身逆走咁多年都係問題, 但碼頭區非繁唔夠客養一條碼頭東九線又係事實喎
始終以服務範圍, 259D的確係最窄, 非繁客量差其實預左, 但改返順走起碼可以幫輕下59M/X

我個人就覺得碼頭區冇位擺的話, 259D大可以改喺中央廣場擺街做總站, 之後跟原線逆走, 十年後屯馬延線起好先搬入新總站
最愛猛男
arfung 發表於 2022-7-22 12:58 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2022-7-22 10:49
南行用多兩三個字兜VIP但換來唔駛轉車同一定有位坐, 似乎都有一定吸引力

北行非繁就絕大部份都係見車有 ...

近排西行所見,包括昨晚及其他日子的日間,62X/258D/259D那一部行先就會截左一批屯轉客(有些是目的地必須轉車,有些是可轉可不轉而上左車先)。
就留後等直車來說,最多「忠粉」等62X,其次是258D,可能和乘車習慣有關。

昨晚西行259D行先62X約5分鐘幫手清客(20分時段),但最後畢架山到屯轉之間拖住行,車上客人數量竟然相若,有點意外。
因為諗住先行那部車會食左絕大部份客,客量起碼7:3,但最後係5:5。

東行,主要應該為個座位而直接一程62X,同意。
屯東客願意兜一兜但龍門路客要直出寧轉車,風格不同也。
1234567 發表於 2022-7-22 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-7-22 11:51
白石角就點都唔順路嘅

認真,假若龍門/ 新屯中本身都搭開59系出屯轉轉車出東九龍

有一個問題,係係美樂花園唔能夠左轉龍門路/龍門路唔能夠右轉美樂花園,解決到這個問題才能一條線做曬
andy92 發表於 2022-7-22 13:27 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-7-22 12:58
近排西行所見,包括昨晚及其他日子的日間,62X/258D/259D那一部行先就會截左一批屯轉客(有些是目的地必須 ...

前排平日非繁三點搭過 62X 西行
四十幾人入屯門,出奇地屯轉至市中心只係落左半車客
有半車繼續去新墟景峰兆康

TYChow 發表於 2022-7-22 13:56 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-7-22 13:27
前排平日非繁三點搭過 62X 西行
四十幾人入屯門,出奇地屯轉至市中心只係落左半車客
有半車繼續去新墟景 ...

可能有班人搭62X去到新墟落車之後會過河,經VCity去工廠區,或沿蔡意橋去大興邨。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
TYChow 發表於 2022-7-22 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2022-7-22 10:49
南行用多兩三個字兜VIP但換來唔駛轉車同一定有位坐, 似乎都有一定吸引力

北行非繁就絕大部份都係見車有 ...

其實我成日都質疑,259D有無必要去到油塘呀?

不論62X同259D,藍田以東嘅路段,由鯉魚門邨、大本型、油塘邨、聖安當,根本十個客都無,根據「RDP」準則,其實應該縮短。

而平日日間下午時段,觀塘道「美亞」對出,除咗62X同268C係肯定有20個客喺巴士入面,其他屯門廠路線根本係「吉車遊街」!

甚至觀塘道上任何一條去沙田嘅路線,都多客過62X同268C!

鯉魚門邨或者大本型巴士總站應該謄返條坑出嚟俾沙田廠嘅大老山隧道巴士線使用。
TYChow 發表於 2022-7-22 14:25 | 顯示全部樓層

所以我覺得屯門廠路線入面,根本只有62X(頂多加埋268C)值得繼續每天全日服務!

其他乘客應該去到大欖隧道、小欖轉車站轉車,甚至應該先搭M線出荃灣轉33(33B)或者42C再駁去觀塘!而小欖轉車站亦都有53、68A去元朗。