hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有關港鐵規劃中嘅添馬站、銅鑼灣北站問題 ...
開啟左側

有關港鐵規劃中嘅添馬站、銅鑼灣北站問題

Ricky403 發表於 2022-10-28 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2022-10-27 16:47
西馬班次無本質上既衝突

但將軍澳線班次上限如果跟左東涌線西隧既上限,咁就PK了

將軍澳綫都定咗27tph無再加班
東涌綫現有信號底下最密班次又係27tph
加埋兩邊同樣2:1......
太多coincidence了
JX9097 發表於 2022-10-28 19:55 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-10-28 15:45
我覺得個站前後個兩個灣都非常銷魂,只係怕唔夠轉彎半徑會令車速減慢而影響班次
前後都係彎位就更加難去 ...

強力部門會搬去西九龍
所以規劃上可以忽略
eternalflame 發表於 2022-10-28 20:09 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-28 19:55
強力部門會搬去西九龍
所以規劃上可以忽略

你真心覺得佢唔會保留個地方?

JX9097 發表於 2022-10-28 22:15 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2022-10-28 20:09
你真心覺得佢唔會保留個地方?

當時係話唔會嘅
hellomato 發表於 2022-10-29 12:32 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-10-28 15:45
我覺得個站前後個兩個灣都非常銷魂,只係怕唔夠轉彎半徑會令車速減慢而影響班次
前後都係彎位就更加難去 ...

確實沒想過在“維園站”前後搞任何調頭線,先至有而家前後都係大彎位嘅設計。
將軍澳線可以用返而家北角總站調頭位;下一站會展已經係總站,用返啲預留軌道位整站後調頭就OK。
而東涌線入總站月台,預想設計係單線雙程單邊出入,跟寶琳站和黃埔站一樣。
新的調頭側線會設置在“加長版”AEROT裡面(食埋原添馬站嘅位)——
東涌線繁時青衣短棍,將繼續以香港站為終點站,只是改用新側線調頭。

另外都係第一次聽,某個重要部門在天后廟道附近。
假如這是鐵路施工的關鍵位置,相關單位主動搬走是理所當然。

(附:北環線預想軌道圖)

NIL Scheme-new.jpg
我是一部小小MMC~~~~
JX9097 發表於 2022-10-29 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2022-10-29 12:32
確實沒想過在“維園站”前後搞任何調頭線,先至有而家前後都係大彎位嘅設計。
將軍澳線可以用返而家北角總 ...

強力部門成立得咁突然
所以直接徵用酒店
tonyng 發表於 2022-10-29 15:12 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2022-10-29 12:32
另外都係第一次聽,某個重要部門在天后廟道附近。 假如這是鐵路施工的關鍵位置,相關單位主動搬走是理所當然。 (附:北環線預想軌道圖)

你心繫北環線。

不過我仍然傾向CBN(或你所指的VIC)盡量貼緊銅鑼灣鬧市,若在維園中間設站真係接近零catchment。
DIH 發表於 2022-10-29 15:45 | 顯示全部樓層
將軍澳線可以用返而家北角總 ...

我認為東涌綫維持單獨成綫的話,支持唔到會展至維園有一套獨立隧道及月台,會展更要在現有限制下再加建電梯甚至擴建大堂(可能影響消防要求),難度甚高。簡單而言,你個plan比原先的交匯方案所需要的建設更多,成本會好貴,都幾難過到關。

其實東將直通,有你圖中添馬一帶東涌綫siding已經夠用。有呢個siding,其中一邊有事都可以安排列車調頭。

車程大概分為以下幾類:
.東涌—寶琳
.青衣—寶琳
.機場—香港 及 會展—康城,可以想像為機場快綫到香港站後,「影子」繼續行到添馬siding,「變成」一列將軍澳綫車

當然實際班表要詳細規劃,但唔會做唔到。

AtrHenu 發表於 2022-10-29 16:16 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-10-28 19:11
將軍澳綫都定咗27tph無再加班
東涌綫現有信號底下最密班次又係27tph
加埋兩邊同樣2:1......

話時話將線衰邊到最盡只可以做每個鐵27班?
AtrHenu 發表於 2022-10-29 16:23 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2022-10-29 15:45
我認為東涌綫維持單獨成綫的話,支持唔到會展至維園有一套獨立隧道及月台,會展更要在現有限制下再加建電 ...

我諗青衣去寶琳,康城至會展未必實行到囉,最盡只會係全日東涌西至寶琳,青衣至康城,博覽至中環(香港)和另設油塘至青衣疏導過海乘客.