hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東涌綫日後應唔應該增設欣澳直飛東涌特車? ...
開啟左側

東涌綫日後應唔應該增設欣澳直飛東涌特車?

ef66 發表於 2023-1-17 15:25 | 顯示全部樓層

Hisui 發表於 2023-1-16 21:56
只能說你真好幻想力.....
就算用埋5/6月台 最多都係放6抽車
7路係擺唔到車

因為紅磡7台窄,R-Train入唔到?

MrLau 發表於 2023-1-19 10:25 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-1-12 22:56
香港鐵路唔適合玩飛站,亦無效益,快車根本快唔到幾多。剩係東鐵線咁多年 FF 快速列車都未做到,仲講東涌線 ...

東鐵可以,屯馬/東涌線頭班都可以,深圳地鐵14號線頭班飛部分站,快3個字到。飛站快到嘅時間佔整體比不小。不過係費時做。
sq285 發表於 2023-1-19 11:03 | 顯示全部樓層
MrLau 發表於 2023-1-19 10:25
東鐵可以,屯馬/東涌線頭班都可以,深圳地鐵14號線頭班飛部分站,快3個字到。飛站快到嘅時間佔整體比不小。 ...

香港頭班車個個站都多人,飛嚟做咩?

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
tonyng 發表於 2023-1-19 14:19 | 顯示全部樓層

ef66 發表於 2023-1-17 15:25
因為紅磡7台窄,R-Train入唔到?

Sad but true
cky 發表於 2023-1-19 15:19 | 顯示全部樓層
MrLau 發表於 2023-1-19 10:25
東鐵可以,屯馬/東涌線頭班都可以,深圳地鐵14號線頭班飛部分站,快3個字到。飛站快到嘅時間佔整體比不小。 ...

港鐵飛站會唔會快到三個字先?
連錦上路呢啲以前荒蕪,到宜家咁多新增人口同埋轉車客,屯馬真係冇邊個站可以飛走。
Ricky403 發表於 2023-1-19 18:50 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-1-19 15:19
港鐵飛站會唔會快到三個字先?
連錦上路呢啲以前荒蕪,到宜家咁多新增人口同埋轉車客,屯馬真係冇邊個站 ...

清晨時段道路暢通,又最好可以補下覺
其實唔近鐵路嘅住宅區巴士優勢好大
鐵路飛幾多站都唔夠巴士黎
Danny.lin 發表於 2023-1-20 22:09 | 顯示全部樓層

tonytsang_hk 發表於 2023-1-14 08:44
直通左就行哂emu la...
唔好忘記佢哋電壓一樣,路軌又互通

路軌互聯互通唔等於綫路互聯互通!師兄,內地國鐵、地鐵涉及嘅政府管理部門唔一樣、涉及嘅訊號系統結構喺綫路運營方式特點、設備組成和內外部接口上均存在非常大嘅差異。內地嘅情況唔可以同香港鐵路混为一谈。

需要講明,喺內地,國鐵制式綫路係由國家鐵路局(National RailwayAdministration of People's Republic of China,NRA )管轄,城市軌道交通制式綫路由交通運輸部(Ministry of Transport of the People's Republic of China,MOT)管,現階段唔係話列車裝咗國鐵CTCS設備同城軌ATC設備就可以跨制式綫路運行,需要NRA出嘅“出世紙”先得,連內地嘅行業大佬廣州地鐵都對佢冇符,本來喺規劃中考慮廣州18號綫北延段(廣州東至花都天貴城際)接入旗下子公司廣東城際運營嘅廣清城際綫,但宜家喺建設中僅預留聯絡綫接入條件!

你睇內地相關通勤鐵路(市域(郊)鐵路)綫路嘅情況就明喇,例如:要同其他城際、普速铁路路軌互聯互通都係用市域C型車(兼容其他國鐵EMU以及符合鐵路標準嘅鐵路列車),訊號採用CTCS級列控系統,按國家鐵路限界以及《城際鐵路設計規範》、《市域(郊)鐵路設計規範》提及嘅相關技術標準進行建設,開業後,車長攞嘅駕照係由NRA頒發嘅《鐵路機車車輛駕駛證》(相關綫路舉例:上海金山鐵路、北京市郊鐵路、珠三角城際铁路等)

若同既有地鐵綫路互聯互通或獨立成網,就採用市域A/B/D型車,訊號均採用通訊式列車控制技術(Communication-basedTrain Control technology,CBTC),按《市域(郊)鐵路設計規範》、《市域快軌交通技术規範》中嘅車型限界以及其中相關技術標準進行建設,綫路開業後,車長攞嘅駕照係「地鐵駕照」(相關綫路舉例:溫州S1綫、北京地鐵大興機場綫、廣州地鐵18、22號綫等)

雖然我哋日日話「搭火車過海/去屯門」,但東鐵、屯馬呢啲前九鐵綫路本質上係城市軌道交通制式市域快軌綫路,同廣深城際唔係同一種鐵路,如果互通,起碼成條東鐵綫要按國家鐵路技術標準進行改造,宜家大學站都過唔到國鐵動車,你點搞廣深-東鐵聯通呢!

另外,按照深圳羅湖口岸改造嘅規劃,東鐵綫羅湖站北移至深圳羅湖,係深圳嗰邊進行一地兩檢,現時東鐵沿綫客流壓力本身就大,過海段啲壓力有排俾你歎喇,邊有同廣深綫接軌互聯互通嘅需求呢?做好自己市域快軌嘅本分就夠喇,仲使乜考慮長途城際運輸!

tonyng 發表於 2023-1-21 00:02 | 顯示全部樓層

其實東鐵、原西鐵及東涌線的表定平均車速已經講緊介乎50至70km/h不等,已經同東京大手私鐵的特急/準特急/通勤特急/快速急行的相若水平㗎喇。
天空之神 發表於 2023-1-21 08:30 | 顯示全部樓層
其實你解決到西隧塞車同青馬train rule 問題再上黎講
.
Kelvin15190 發表於 2023-1-24 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-21 08:30
其實你解決到西隧塞車同青馬train rule 問題再上黎講

仲要將屯馬綫的車站改到好似沙田站咁