hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 正苦探討為機場員工免費提供交通
開啟左側

[報刊新聞] 正苦探討為機場員工免費提供交通

brianso198 發表於 2023-2-17 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層

kbh 發表於 2023-2-17 10:39
已經出咗通告,繼中場之後,w位同s位remote syand 既 belt loader,dolly,pax step都要改用管理局指定設備 ...

然後航空公司又要畀錢🤭
szeto993 發表於 2023-2-17 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層
BHSE 發表於 2023-2-17 08:02
近期某機構開始好似想出車隊咁款
連 夾泥機 水車 都可以係自己車
最終唔係想玩到進出機場範圍所有既車都 ...

由AA開始宣傳共用車輛同設備,心水清都知一定係要依賴晒AA
szeto993 發表於 2023-2-17 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kbh 發表於 2023-2-17 10:40
傳聞話維修區小企業會去中東,菲律賓同印尼搶人材添

大企業都開始陸續叫返賓佬返嚟,聞說開價都唔差
UA2892 發表於 2023-2-17 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層

74queen 發表於 2023-2-17 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-2-16 09:56
N29加番班機會好微㗎喇
城巴寧願開NA26,NA28(A29P改名後)都唔會開

城巴嘅策略係唔加N29 唔加NA29 等你自己搭哂的士就唔關佢事
kitarolo 發表於 2023-2-17 13:58 來自手機 | 顯示全部樓層
74queen 發表於 2023-2-17 13:31
城巴嘅策略係唔加N29 唔加NA29 等你
自己搭哂的士就唔關佢事

所以咪話資助巴士車資都無用
而家唔知旅客多返或/及少咗的士
司機開工,預約的士都比之前困難咗
WR309 發表於 2023-2-17 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層

BHSE 發表於 2023-2-17 08:02
近期某機構開始好似想出車隊咁款
連 夾泥機 水車 都可以係自己車
最終唔係想玩到進出機場範圍所有既車都 ...

IxS做 landside traffic control 做到好似警察部咁大,
Tesla, 電車都有, 都係AA

仲有就係, 專營巴士泊位唔夠多,
食飯時間你又唔畀人泊落客站走去炒人牌,
跟住同人講你其實可以泊港珠澳, 叫啲卡佬食乜,
食風就有份, 東岸路車場又唔畀做生意嘅車入去tup車,
仲話對機場同業友善, 你走去問卡佬,
十個有十個都話機場食飯仲慘過泊路德圍咪錶位

再OT多講少少, 勞工界議員一向創作力量同幻想會嚇你一跳,
記得有一位工會主席係拍住公僕果邊,
走去同人講關心政府員工排街症睇牙醫幾耐,
又係得啖笑, 你叫人地政府點答你, 已經優先籌畀咗你啦
WR309 發表於 2023-2-17 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2023-2-17 12:54
大企業都開始陸續叫返賓佬返嚟,聞說開價都唔差

唔只維修區, lounge都係,
最近魚翅外判商有鬼頭直接人搭人搵人,
但開到23k一樣請唔到,
你用23k去請超過五年經驗,
又要英文好又多材多藝嘅本地大學生, 真心休想
肺炎後啲人都轉哂其他路數, 返兩份長炒分分鐘仲好搵過你長工

所以免費交通真心唔係重點,
job nature 獨特, 要求極專, 有一定語文能力同sense,
但又underpaid, 呢啲先難請人
魔雪巴士頻道 發表於 2023-2-17 16:19 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-2-17 03:49
唔熟外地巴士議題,想請教有邊d地方有政府全額資助

台中10公里內免費 (後來改咗只限當地人)
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
JX9097 發表於 2023-2-17 19:13 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2023-2-17 14:25
唔只維修區, lounge都係,
最近魚翅外判商有鬼頭直接人搭人搵人,
但開到23k一樣請唔到,

中國社會最鍾意underpay得嚟又要求高高
最好就貼埋錢幫老細打工就啱