hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 正苦探討為機場員工免費提供交通
開啟左側

[報刊新聞] 正苦探討為機場員工免費提供交通

YY487 發表於 2023-2-18 12:34 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-2-18 12:44 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2023-2-18 11:20
最終都係我諗大家都已有個共識,
係就時間表同快,比免費搭車更為重要,
咁就不妨集思廣益,睇睇點幫機場同業兄弟姊妹

用返你#89講嘅情況
E41每公里太便宜預咗越做越差,
塞車,巴士車長都不夠人,欲救無從,
73X亦奉旨甩班(尤其另一通勤方向)
沙田警署嗰段有望今年擴闊完工喇

大埔往返機場/東涌,鐵係
最後嘅辦法但唔多人咁做
需返中班或夜間者,E41從
大埔開出,可以日日唔同班次。

真心,A47X係貴但可彈性走線
避塞車位(唔需要行欖隧咁豪華)
並配合職員返放工,喺大中/青馬,成日
A47X/E41相差幾分鐘到,一係就等多
半個鐘……一定唔少人願意俾多一倍車資。
Sita1004-1017 發表於 2023-2-18 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2023-2-18 12:13
呢個因為屯門公路, 皇珠路日日無定向塞車
以前E34B一個鐘點都返到雞地, 而家係一個鐘隨時未過元朗廣場,
A ...

其實機場冇東涌綫服務真係失敗,搞到依家要硬食巴士垃圾服務

機場快線加東涌東站又比人ban埋,到時成個填海區起好晒仲係靠45分鐘一班嘅S56就食屎啦
kitarolo 發表於 2023-2-18 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2023-2-18 13:04
其實機場冇東涌綫服務真係失敗,
搞到依家要硬食巴士垃圾服務

機場快線加東涌東站又比人ban埋,
到時成個填海區起好晒仲係靠45分鐘
一班嘅S56就食屎啦

鐵呢話就話正苦必然批地准佢起
但都不能完全無視物理限制或成本

巴士嘅,E線太便宜所以頹做
甚至我自己都建議E線逐步加價到同區A線
的八成水平(參考: E33 $12,A33/A34 $15)
往後才准同步上調。結果A線係貴當疫情被迫
停開,而家又繼續疏車,話唔志在做職員客,亦祗能
個別地區玩有A無E但仍派降級車服務。

道理有啲似P960/P968
市場夠大都話整個升級版出嚟且借故
削較便宜者,問題係機場往返各區太分散
便宜與高級路線兩個爭人數有限嘅車長。

S線? 加價50%都有人想佢
夾到時間/點對點服務啊……
Sita1004-1017 發表於 2023-2-18 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-2-18 13:15
鐵呢話就話正苦必然批地准佢起
但都不能完全無視物理限制或成本

我都想佢加50%換返合理服務,本身S65想收$4.7貴33%換合理服務水平

入機場都叫做可以出去消防局搭E車,回程冇呢樣嘢
UA2892 發表於 2023-2-19 01:43 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2023-2-19 01:43 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2023-2-19 02:33 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-2-18 08:33
第一、早上南環路無E22C開出
第二、周六日黃昏係有E22C,但上
青馬轉龍運係兩程收足仲貴過冠忠

俾我要俾兩程錢,真係上冠忠冇咁嬲...日日咁搞法真係撈第二份好過,車費比重太高啦
214P_world 發表於 2023-2-19 02:43 | 顯示全部樓層
支持機場員工免費搭A線,始終機場唔近市區,來來回回車費真的唔少
獨學而無友,則孤陋而寡聞
12Lane 發表於 2023-2-19 03:30 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-2-18 12:44
用返你#89講嘅情況
E41每公里太便宜預咗越做越差,
塞車,巴士車長都不夠人,欲救無從,

雖然部分龍運E線收費偏低係真。
但呢樣加價拉近兩者距離本身就係反人性,冇人會做呢個醜人。講出黎都比人X到飛街。
二來AE有明顯分工分別,唔計後勤區,東涌都貢獻唔少客量,未來東涌東發展更加走唔甩,更加冇可能陰乾E線,除非你調番轉話A車可以入機場再Uturn出番東涌姐。