hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 正苦探討為機場員工免費提供交通
開啟左側

[報刊新聞] 正苦探討為機場員工免費提供交通

szeto993 發表於 2023-2-16 06:27 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-2-16 06:08
周六/日需上班仲要取消
部份路線,再者校巴與旅遊業
開始鬥出高價競爭以租用非專

得一間旅遊巴公司食得起大企業全盛時期早繁用車,投訴咗好耐無得攞交津又拖一段時間換八達通機順手轉嫁返個成本畀乘客,根本點加價都係要畀

有咗龍運之後好咗少少,衰在明明E37C有一定客路支持但星期六日又係無服務
brianso198 發表於 2023-2-16 06:53 | 顯示全部樓層
BHSE 發表於 2023-2-16 05:21
講咁多廢話 不如間間公司
加返一個合理水平既人工咪個個肯入嚟做
有完善交通配套咁又點 人工待遇已經輸一大 ...

不如咁講
以前勞動力未跌果陣機場要請人都唔易
不過因為未至於搶人所以先無咁嚴重

而家?
僱主本身有夠窮都算,就算畀得起,周圍搞好大場招聘會,
有埋獎金都無人做,其實交通問題唔係第一日發生嘅事
以前多嘢做,又多錢咪無人關注
而家班人捱咗三年,開始多返嘢做但無人幫
咪搞到而家咁

同埋羊毛出自羊身上,人工加得太勁自然會影響張機票
加上因為運力極有限所以點解呢輪啲機票幾乎無跌過

但長遠再咁落去係會影響成個香港競爭力
靠巴士公司就死得人,首先開返疫情前cut咗果班N29先

Sita1004-1017 發表於 2023-2-16 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層
所以咪話囉根本應該盡快開返NA21先,個個慢遊N21真係多謝晒
JX9097 發表於 2023-2-16 08:50 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2023-2-16 01:08
印象中當年開NA29係因為N29無位坐
本身N29已有機場直出優勢,但無諗過唔太受呢度啲板友歡迎 ...

你冇親身坐過梗係唔明
當你放工坐~0125機場開嘅N29遊哂成個九龍,0300落車再行番屋企
你就會覺得0125坐的士,0200落到車嗰下嘅感動

又或者你返0530
要0300起身,然後坐0350開嘅N29

試幻想下喺攝氏幾度嘅情況下要去做呢件事

仲要係日日做嗰陣,你就唔會出聲
JX9097 發表於 2023-2-16 08:51 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2023-2-16 01:23
調景嶺行下線我係相信點都快過E22A...(當然仲有價錢牌問題...)

其實差唔多

利申.實測過
kitarolo 發表於 2023-2-16 09:02 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-2-16 06:53
同埋羊毛出自羊身上,人工
加得太勁自然會影響張機票

加上因為運力極有限 所以
點解呢輪啲機票幾乎無跌過

但長遠再咁落去係會影響成個香港競爭力

雖然有啲離題,巴士公司相對地
無咁受土地成本影響(車廠較偏遠,
私牌亦係成本,但政府可全權控制租金)

機場嘅降落費同租戶所繳金額
絕對唔係低,甚至機場管理局設計
出嚟想好似領展咁上市,所以削弱
香港競爭力地價無得置身事外,僱主
唔需要繳高額租金,咪有得改善待遇
而不太影響售價/利潤與競爭力,但個個
都知係天方夜譚,可做嘅資助一吓車費囉。
lsc04d11 發表於 2023-2-16 09:17 來自手機 | 顯示全部樓層

免費車你去國泰城,gtc,或欣澳站都係免費交通。 如果額外俾大旅巴,巴士公司邊肯?如果俾津貼巴士公司,實濫用  現狀其實不錯啦 一陣幾個創新園(即工業邨)又彈出黎話要 幾個cbc又話要  有啲機場工已經俾多左人工同津貼
toyl 發表於 2023-2-16 09:24 | 顯示全部樓層
BHSE 發表於 2023-2-16 05:21
講咁多廢話 不如間間公司
加返一個合理水平既人工咪個個肯入嚟做
有完善交通配套咁又點 人工待遇已經輸一大 ...

N23 N29 爆得都係因為多返夜機,慳錢既一條友都會趕搭呢班平車,NA夠4個人除開個價錢倒不如叫車?
JX9097 發表於 2023-2-16 09:56 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-2-16 06:53
不如咁講
以前勞動力未跌果陣機場要請人都唔易
不過因為未至於搶人所以先無咁嚴重

N29加番班機會好微㗎喇
城巴寧願開NA26,NA28(A29P改名後)都唔會開
szeto993 發表於 2023-2-16 10:01 來自手機 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2023-2-16 09:24
N23 N29 爆得都係因為多返夜機,慳錢既一條友都會趕搭呢班平車,NA夠4個人除開個價錢倒不如叫車?
...

版友話呢啲叫遊車河,正常人唔會坐

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
UA2892 + 10 英雄所見略同

查看全部評分