hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 46X 47A 對調總站,重組 46P,並加密 47A 班次 ...
開啟左側

建議 46X 47A 對調總站,重組 46P,並加密 47A 班次

hellomato 發表於 2023-2-23 13:50 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2023-2-23 11:20
當你深水埗泊欽州街
47A里數直接跳到起碼22km
加硬價

你講得沒錯,所以47A我係prefer到美孚就夠。本身麗瑤去深水埗及旺角,因為41取消,大概率會令45加班,順手做埋46嗰份。
但45比46貴,可能會令部分街坊不滿——呢個位而家想起,或者用30延長來解決。
我是一部小小MMC~~~~
ky927 發表於 2023-2-23 13:52 | 顯示全部樓層

我咁睇

如果要提升47A使用量為前提,其實單靠改47A服務荔景至美孚一段係無效。因為本身46X呢段都唔多客,只係純粹有cover咁解。邊條線做都係個幾個客,唔會多左。與其係咁唔好郁46P/X。

以提升47A前提,我會覺得應該脫離47X去做。

1)早上班次經返市中心,始終早上呢個位係無直落葵青;
2)做雙向分段,水泉澳<>市中心,輔助288;非繁唔駛講;上繁288/A都接唔哂,用多餘乘載力幫補288,幫到288之餘,去到市中心有返吉位接去葵青;何況未必個個落車都拍卡;
3)服務時間因應脫離47X,做返全日雙向(開0600/0700個種),做返足D時間,情願唔夠客咪keep 30分鐘一班。但時間cover要長。
4)要擴大葵青coverage,可以考慮跟73P咁經永基路落如心。永基路太唔就腳,47A全日經永基路其實好選擇,唔多車又成為個度獨市,落如心又係沙博乙嘅獨市。

所以要提升47A,前提要脫離47X去做,甩左個輔助47X嘅角色。其實沙田區,47A/X 共同站得市中心同沙角。甩47X其實唔大影響。

祖堯個issue,俾返46X拆46A每小時一兩班兜祖堯便可。
流星☆雨 發表於 2023-2-23 15:45 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-2-23 09:55
但荔景北總站面積好像比麗瑤總站更小,恐怕要踢走曬57M+61M先夠位俾46X入場——優先改61M改落葵芳南。
【 ...

山景大興冇葵芳車 + 荔景冇晒屯轉車,呢兩樣已經唔會過到……
趕客路上 理_得你
流星☆雨 發表於 2023-2-23 15:47 | 顯示全部樓層

47A 大方向認同,不過個人傾向同 47X 重組:
47X 上水泉澳+南行加停葵廣,換 47A 改為 45X 經乙明、秦石、大圍、美輝街去荃灣(參考此文

荔景-沙市直線始終比較次要;而且得一條46X係點都唔會做得到麗瑤
想做荔景-沙市,其實開繁時特車做 麗瑤>祖堯>荔園>美孚>青沙>沙市>火炭或石門 可能會有效少少?

亦可以預期荔景難以接受用沙市直線換減落全日20分鐘一班,梨木樹/葵涌道亦有機會嘈瑪嘉烈流水減班。
(葵芳南夠唔夠位擺46X已經係後話)
趕客路上 理_得你
hellomato 發表於 2023-2-23 16:44 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2023-2-23 15:45
山景大興冇葵芳車 + 荔景冇晒屯轉車,呢兩樣已經唔會過到……

OK,咁即係話57M其實唔係好郁得。(但係聽講山景大興唔少人已經改搭66M到屯轉,轉車出葵芳)而61M屯門西南+三聖黃金去葵芳大流水更加唔郁得(最多斬走荔景,後者留57M)

回應 12# 師兄,大家嘅idea都係想47A脫離47X運作,咁第一步就係抽車俾47A獨立成軍。
假如:47X抽6-7部車獨立去47A +46X縮短放4-5部車 +46取消放6部車,
一共16-18部車,但有部分要轉去45(需要加密去補41、46取消,預3-4部)
剩低13-14部車,應該足夠俾47A自己玩。
我是一部小小MMC~~~~
GU9338 發表於 2023-2-23 17:25 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-2-23 11:38
46X而家非繁班次亦唔算密
夾硬拉長埋條47A服務時間再加班
唔見得有咩著數

與其搞短棍我傾向做大 46S
而家 481B 繁時雙向都好爆
而家抽三架車做單向 46S 仲蝕私牌路程真係好浪費
 樓主| 2076 發表於 2023-2-23 18:40 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-2-23 11:38
46X而家非繁班次亦唔算密
夾硬拉長埋條47A服務時間再加班
唔見得有咩著數

著數係在於水泉澳加班,一來可以減少班客又去沙市轉 288,減輕負擔,二來荔景直接用 47A 獨立去做,有條件轉細車兜上祖堯。以 46X 繁時班次,單係縮短,就可以加到 47A 的服務時間。城隧線玩限時限刻疏車仲要轉車,肯定係有問題。

其實 47A 轉左細車,開 20 分鐘一班,係有條件將美孚總站搬去荔灣道近荔枝角公園,唔駛塞兩次美孚調頭位之餘,美孚總站又可以騰出空間放其他線,對整體乘客利益係有好處。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-2-23 18:48 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-2-23 13:52
我咁睇

如果要提升47A使用量為前提,其實單靠改47A服務荔景至美孚一段係無效。因為本身46X呢段都唔多客, ...

46X 路段唔多客,放 47A 入去只係提供返相應的服務。46X/P 縮短去葵芳/荔景北,慳到的車係可觀的,係足以令 47A 上到去 20 分鐘一班而唔駛減 46X / 47X 班次。

早上班次經市中心可能太浪費時間,市中心總站朝早都好塞車,本身轉車行之有效,雖然九巴同水泉澳唔介意的話,我係歡迎建議的。但唔會做落車分段,上唔到 288 搭 47A 就九巴位位收多錢,就算正價,上唔到 288 的客都係會上 47A。

建議入面 47A 係脫離 47X 的,獨立路線兼延長服務時間。其實諗過改編號做 45X (45 for 荔景),但多一事不如少一事,最後冇改。

永基路果邊得兩繁有客,本身班客都係去葵芳轉小巴,九巴袋足左城隧的錢,未必有誘因去做。本身拉去美孚都係諗住甩左輔助角色,借此延長服務時間。

祖堯唔可以用 46X 拆線解決,46X 上掛 E6M,會有機會繁時埋站來部 E6M 應該會比人鬧死。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-2-23 18:53 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2023-2-23 15:47
47A 大方向認同,不過個人傾向同 47X 重組:
47X 上水泉澳+南行加停葵廣,換 47A 改為 45X 經乙明、秦石、 ...

瑪嘉烈流水較為次要,梨木樹有 20 分鐘一班已經係全區最密。

大圍來往荃灣全日比線去做,其實唔太合乎效益。要抽好多車開得密先有用,如果唔係班客都係會見車就上去城隧轉荃灣車。荃灣車咁密。而且 47X 要拆線我都係傾向開 38B 分流沙市去葵芳,強化青沙網絡可以分流城隧客之餘,又可以配合 TD 政策。
抗議962B重組
還我962全日服務
S3bl430 發表於 2023-2-23 19:47 | 顯示全部樓層

改47A其實都要睇目的既, 我諗到有3種改線方向

第一種是將47X和47A功能分開。例如47A水泉澳落第一城, 火炭路上公路(第一城特快,幫輕49X),繼續以葵芳南總站.
又或者47A沙田段不變,改葵青區總站(例如直達荃灣楊屋道)
主力服務繁忙時段

第二種是用47A配合其他路線的改動, 保留47X/47A部份服務區域重疊,例如踢47A上葵涌邨,40X改以葵芳南總站.
這樣九巴可能可以用相同的派車,釋放運力集中疏導葵芳返工客
不建議46X縮至葵芳另外47A拉長至美孚,因46X非繁葵涌段客量遠小於大圍段客量

第三種是改行青沙公路,一條線做曬葵芳荃灣,脫離城隧系統
反正288轉263/269D/49X也不算太麻煩

我個人就傾向想47A改線配合其他路線改動,但不是配合46X, 而係配合40X/49X
錯字連篇