hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023-2024 離島區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023-2024 離島區巴士路線計劃 (RPP)

kay 發表於 2023-2-27 08:19 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-2-27 07:59
去得東涌站轉車
就不如落埋地底

所以大家咪等鐵路解脫
有鐵過幾年到巴士公司都開始hea
天空之神 發表於 2023-2-27 08:23 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2023-2-27 08:15
冇所謂格行少少有車搭點都好過冇得搭,夜晚啲NA車都係一樣咋嘛叫晒啲人去國泰城上車

但係你諗吓E28呢個 ...

你岩呀,無直車要轉車咪落哂地底

你問你上面既版友話同S64 一樣嘛,你問下佢點拆
.
天空之神 發表於 2023-2-27 08:25 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-2-27 08:19
所以大家咪等鐵路解脫
有鐵過幾年到巴士公司都開始hea

條條都攪到 70X 咁樣最多客係市中心,之後係東涌北同後勤
我諗巴士公司劃線已經有度過

最攪笑係之前有人話要滿逸直出,E21B 兜市中心圈都唔滿意
.
UA2892 發表於 2023-2-27 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-2-26 23:28
咁就慘
我當倒哂嶼巴嶼南轉車班客落海,
無左市中心連同站 / 對面轉乘都無埋

嶼南可以揀滿東轉E11B
lsc04d11 發表於 2023-2-27 08:28 來自手機 | 顯示全部樓層
其實如果要轉不如統一啲 去後勤區整條E00 青馬不經東涌市直達後勤循環線 不過有可能要密到10分鐘一班..... 然後怎樣 你懂的.....(為左個短途分段,E21/D有得留低既...)
2076 發表於 2023-2-27 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2023-2-27 08:18
793咩E22/E23咁樣行,你覺得依家呢兩條線市區兜得仲唔夠多?

你條E22等於東涌版舊40 ...

東涌入面唔肯兜又唔肯疏車,咁就只好直出青馬但市區兜路。嫌 E22 市區段太兜咪青馬轉返 E29 甚至 A29。再唔係仲可以揀美孚轉 40。而家講緊滿逸市中心直出叫兩飛,東涌北直出叫三飛,想轉車係夠密車,唔想轉車都有直達選擇,點都好過全世界兜東涌北趕走晒堆客。
N38 發表於 2023-2-27 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層

我就覺得屎水E線點搞都冇用。佢最大競爭對手係黨鐵。仲要有月票。邊個仲同你搭巴士。又唔係開得密。又脫班。而且東涌西,後勤都有接駁到黨鐵站。點都比搭巴士化算。
Sita1004-1017 發表於 2023-2-27 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-2-27 08:45
東涌入面唔肯兜又唔肯疏車,咁就只好直出青馬但市區兜路。嫌 E22 市區段太兜咪青馬轉返 E29 甚至 A29。再 ...

咁唔緊要㗎依家都有E21B,想快嘅出觀塘咪去美孚轉40,至於旺角油麻地其實我覺得應該係E21B直接落埋彌敦道然之後喺衛理道上返去愛民邨

另外你話轉車嗰度係諗就諗得完美但係屎水唔係咁諗呢,東涌北已經有三條線都仲要塞條E28落去
Sita1004-1017 發表於 2023-2-27 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層
N38 發表於 2023-2-27 09:05
我就覺得屎水E線點搞都冇用。佢最大競爭對手係黨鐵。仲要有月票。邊個仲同你搭巴士。又唔係開得密。又脫班 ...

咪就係,都未清咗自己做緊咩就喺度亂咁塞啲線落嚟

將軍澳79_就識得倒資源落去,東涌就賴死一部車都唔加喺度製造地區分化
N38 發表於 2023-2-27 09:33 來自手機 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2023-2-27 08:27
嶼南可以揀滿東轉E11B

嶼南既話去梅窩搭船算啦。出得東涌仲要兜東涌北先出到去。