hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023-2024 離島區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023-2024 離島區巴士路線計劃 (RPP)

天空之神 發表於 2023-2-26 23:28 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2023-2-26 23:19
我會覺得
如果明知唔夠東涌線鬥
何必死兜爛兜市中心圈趕客?

咁就慘
我當倒哂嶼巴嶼南轉車班客落海,
無左市中心連同站 / 對面轉乘都無埋

剩返既 東涌西東涌北 後勤區點劃一條線出黎?
定你想滿逸 + 迎東 + 99/100 區 + 海堤灣畔 + 逆時針去後勤區
國泰城尾站直出

咁你可以問下滿逸版友會唔會接受到喇
.
ky927 發表於 2023-2-26 23:31 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2023-2-26 18:20
正確

連E11A都要取消真係完全反智,所以絕不可以通過E28/E29重組,條條線都cut到仲衰過E33P

想焗機場島客搭A車,同減少後勤區嘅非繁服務係可以理解。但至後勤少非繁都俾30/60會合理啲。
neoplan720p 發表於 2023-2-26 23:45 | 顯示全部樓層
真心,成個東涌 + 後勤區俾巴士公司玩到咁,
不如直接青嶼幹線大搞轉乘好過。

但兩個條件係:
1. 每條線都唔該直出,唔好左兜右兜(e.g. 滿逸一條;後勤區一條;東涌市一條;東涌北 / 東一條)
2. 班次要夠密(你唔好下下都20-30分一班,叫人點等)

滿逸一直都係炮灰架啦,下下都要兜東涌市同東涌北;
後勤區又越黎越俾巴士公司放棄(特別係姓屎果間);
東涌市直出既線又越黎越少;
就連東涌北都要兜埋果d 咩99區 / 100區 ,下下都掘頭路自轉,唔妨 d 客唔會被趕走咁。

城市規劃班人又垃圾,
巴士公司班人又垃圾,
成個香港真係好有前途呀。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
GU9338 發表於 2023-2-26 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-2-26 23:28
咁就慘
我當倒哂嶼巴嶼南轉車班客落海,
無左市中心連同站 / 對面轉乘都無埋

仲轉乜鬼乘
我用 E11B 做例
市中心會受咩
嶼南轉車客會受咩

兜得東涌北就唔好咁大貪仲覺得做到市中心 / 滿逸 / 嶼南轉車客

至於閣下提出既新走線同 S64 疊晒
開到機會近乎 0,算吧啦
係要取捨架喇
不過取到寧願開 E11B 夜晚出城都唔開 E11 就奇特咗啲囉
PF2802 發表於 2023-2-26 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-2-26 23:45

滿逸有嶼巴一車車咁出地鐵站,過多幾年直頭有埋西站,點鬥?

肯搞條E21B出嚟我覺得已經要擺幾圍感謝屎水
08x200-201 發表於 2023-2-26 23:55 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-2-26 23:45

如果屎水真系好似9A咁識搞轉乘,哪怕識一半,也都唔至於叫屎水啦屎水就是因為擔心直出車唔夠客所以先左兜右兜的
不過如果要滿逸一條,後勤區一條,東涌市一條,東涌北 / 東一條的話,仲要密車的話,要點安排市區的個停站?邊個對邊個?

thorchan 發表於 2023-2-27 00:08 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2023-2-26 23:13
關乜事
E32 都曾經上過 RPP 差啲要兜東涌北
咁又係咪合理上得檯?

E32入東涌北真係上過檯,係上檯之後,當時的葵青區議會唔俾先要另外開E32A。

但今次E11系的改動隨時會得到東涌幾方支持,而後勤區同港島又唔夠東涌爭的時候,隨時會拍板俾佢過。
nwfb1601 發表於 2023-2-27 00:09 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2023-2-26 19:21
新發展區黎講 屎水對東涌真係零舍孤寒

錯喇,係間間都覺得東涌客係臭嘅。

連嗰間好有 heart 嘅嶼記,佢 D 甚麼 37M、38 同 39M,咪又係 hea 到
俾班東涌街坊日日都同無良柏伯母打招呼......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1601 發表於 2023-2-27 00:11 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2023-2-26 19:23
真係要填海區整幾條Jill bill線出市區比紅橙巴投到,屎水先會肯收手唔再亂郁E線 ...

龍運?不了,佢同死水都係一擔擔。

寧願成個新區都係綠色 A95 好過。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
neoplan720p 發表於 2023-2-27 00:15 | 顯示全部樓層

08x200-201 發表於 2023-2-26 23:55
如果屎水真系好似9A咁識搞轉乘,哪怕識一半,也都唔至於叫屎水啦屎水就是因為擔心直出車唔夠客所以先左 ...

玩得呢種「城隧式轉乘」,
就必然要有犧牲。

你想你果區又要條條直出,又要有齊哂港島、油尖旺、東九、荃葵既線的話,
對唔住,每條60分鐘一班囉。

如果你問我既話,
滿逸就算將來有「東涌西黨鐵站」,
但去東九依然唔算方便。
加上滿逸人口結構應該都多人會返東九龍既工,
所以滿逸我會認為係用東九線。

至於東涌北,
由於多私樓,
所以港島線就無走雞。

後勤區呢,
我會俾深長荔線,
始終本身E21都多後勤區客。

當然啦,東涌東係點,
又或者E23系、E22A果類線點處置,
我係未諗既。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。