hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署:過多短途客佔用長途巴士線 未必有利運用資源 ...
開啟左側

[報刊新聞] 運輸署:過多短途客佔用長途巴士線 未必有利運用資源

kitarolo 發表於 2023-4-14 06:45 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-4-14 04:52
長途線一系後段唔比上客,一系就將短途線同長途線站盡可能分開,唔比人叫幾飛,不過巴士公司肯先算,971食4 ...

呢個問題唔會拗得完
短途線遠疏於表列班次
甚至無車到達並不罕見,再舉例說
九巴72及81喺大埔道往沙田,乘客
與九巴都唔想將兩線嘅中途站分開

仲未計兩家營辦商爭客嘅場景
長途線,奉旨過鐘返總站,車長休息
三分鐘要做下一轉,上TCU嘅會總站
派另一車「幾日」嚟穩定班次囉,曾
建議分散中途站嘅排列,TD回覆都係
話「……署方認為長途線應作為輔助」

兩蚊客長線短用會被指引致
庫房開支激增/拖長行車時間
正價客,甚至月票都無,見啱路
就上車通常都便宜過的士起錶
但由於人數不多,較少被擺上枱
kay 發表於 2023-4-14 07:07 | 顯示全部樓層
運吉應該解畫咩野叫長途線
長途線如果好多人唔係由頭坐到尾又點定義

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
James116 + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2023-4-14 07:14 | 顯示全部樓層
班 $2 客根本唔會理你長途定短途,亦唔會理會有無分段收費,
更加唔會理你本身係咪繁忙時間

0730-0900 1700-1900 根本唔應該有 $2 ,要改返 50%
其他情況25% ,最少比 $2

就會有動力下車拍卡享優惠

不過應該要做既係一視同仁,同PTFSS 一樣
要到第二個月 16 日先可以有回贈,而唔係一拍就 $2 ,要班客責數自然會睇數搭車

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +15 收起 理由
James116 + 1 + 5 給你一個like
tomy2001 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

.
大西北巴膠 發表於 2023-4-14 07:25 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-4-14 07:07

係囉即係你好似香港島嗰架2號仔咁樣,邊個會同你喺港澳碼頭坐到嘉亨灣㗎?係唔係有病㗎,咁樣坐都坐720啦, 個問題就嚟喇究竟2號係屬於長途線定係短途線呢?佢收費也只不過係四個幾🤔

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
James116 + 1 + 5 給你一個like

查看全部評分

kitarolo 發表於 2023-4-14 07:25 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-4-14 06:33
過海後有分段都有問題?
宜家問題似乎係講緊過海前/上公路前設置的下車拍卡分段喎.... ...

「77%路線有分段」相當誤導
我雖然無特登計,但有雙向分段
不論在車內或中途站回值機提供
未必佔到全港路線10%。一來車費
等級表無法管制短途/分段票價,二來
兩蚊計劃喺Day1已經有聲音提出此現象
港鐵必然站站停、船就多數情況下係唯一
選擇(亦往往祗有起點終點兩站)就問題不大

再重申,巴士營運商與
署方係默許呢個情況存在
kitarolo 發表於 2023-4-14 07:42 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-4-14 07:14
班 $2 客根本唔會理你長途定短途,亦唔會理會有無分段收費,
更加唔會理你本身係咪繁忙時間

上海嗰邊講緊老人
乘車回贈係每月有上限
且不會累積到下一月份

雖然有人提出過專科門診
都係朝9晚5,所以唔存在老人
應避免繁忙時間乘車,或公路線
普遍密車過短途線,為何要迫老人
為了便宜路線而長時間企路邊……

同為已發展城市嘅香港
人力資源有限,加酬勞就
僱主/持股人回報低咗,但
點樣修改計劃,總是覆水難收
甚至各式各樣嘅道德綁架。
kitarolo 發表於 2023-4-14 07:49 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-4-14 07:07

九巴64K已是一例
我喺#11所列嘅72、81
兩線都有經過一小段高速公路
再者S52相對嶼巴38也是「長途線」
天空之神 發表於 2023-4-14 07:58 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-4-14 07:42
上海嗰邊講緊老人
乘車回贈係每月有上限
且不會累積到下一月份

咁我都只係講緊 0730 後上車先無優惠
想平咪好似港鐵咁早鳥咪得
無人叫你同返工果班迫埋一舊

再唔係學紅隧咁由 0705-0730 期間由 75% off 一路減到 50% 再由 0900-0925 由 50% 加到 75% off ,跟八達通機時間
.
tamabaron 發表於 2023-4-14 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層
下,冇野嘛? 分段又係佢批依家又話人坐? 你叫巴士公司堆流水線開返似樣班次先啦
Choi 發表於 2023-4-14 09:04 來自手機 | 顯示全部樓層

大西北巴膠 發表於 2023-4-14 07:25
係囉即係你好似香港島嗰架2號仔咁樣,邊個會同你喺港澳碼頭坐到嘉亨灣㗎?係唔係有病㗎,咁樣坐都坐720 ...

要坐都坐18X啦?邊有人坐720㗎?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 1 + 10 102同埋18X 真係有(老)人健威花園就落車。.

查看全部評分