hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2023-1] 食杯麵比雷劈之旅: CX219 HKG-MAN
開啟左側

[飛行報告] [2023-1] 食杯麵比雷劈之旅: CX219 HKG-MAN

Fuk19805 發表於 2023-4-23 01:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟因為心入面好多嘢煩,一直未有意願寫呢篇文,直到拖咗3個幾月先寫;而作為小弟喺英國留學2年嘅高中生活嚟講,呢程亦都應該係小弟最後一次去英國嘅航班喇

又係必經之路青馬大橋

習慣上提早去T1 check-in
見普通Econ counter冇人就即刻過去

因為小弟嘅冬天衫其實已經喺英國,所以淨係帶咗少量零食同書籍,行李僅僅16kg,非常輕

因為早咗好多到機場,所以決定返去東涌行下先,落去抵港大堂嗰層去坐S1;因為當時防疫限制已經放鬆咗唔少,所以唔少香港人去完旅行返嚟,同上年嚟講的確熱鬧唔少

傍晚返嚟離港大堂,可見離港航班多咗好多
上年得2塊板就可以顯示到全日嘅航班,而家就可以4塊板半日,算係唔錯喇

北面離港大堂遠離最多人嘅A B C D check-in區,所以會比較少人,過security check會快啲

當時仍然分開橙色區,大陸航班用1-8號閘,其他航班用其他閘,去咗後面就唔可以去返前面;相關政策好似好快已經取消咗

成個客運大樓呢個位特別唔夾style,啲色完全唔match
不過新屎坑三日香,始終都想上去條玻璃橋

下面冇飛機經過

不過SkyDeck就開咗
入面有啲赤鱲角機場嘅平面圖,少量歷史咁

Skydeck睇飛機可以見到咁嘅角度,好少可以見到飛機頂

過去對面嘅衛星客運樓,同主樓已經完全唔同風格
雖然13-22閘特別遠,但係相對之前要坐巴士已經快唔少

之後返去主樓到睇飛機
KLM嘅787-9(PH-BHE)
當時仍然要停BKK先繼續去AMS

Lufthansa嘅A340-300(D-AIFF)
現時法蘭克福航班由A346執飛

英航787-9(G-ZBKL)
現時英航已經回覆返每日2班LHR,一部B789+A35K,之前嘅B77W同A388已經冇再嚟香港

Ethiopian嘅777-200LR(ET-ANP)
B77L產量少,現時只有Ethiopian,Air India同Qatar Airways係主要嘅用家,之前Delta嗰批等緊改為貨機

最後見到我部機
CX A350-900XWB (B-LRS)
雖然之前都坐過5次A359,但係一直淨係坐B-LRC或者B-LRT,今次第6次坐A359先坐到第3部嘅機

同隔離部B-LQE嘅翼合照,可見B-LQ_ 同B-LR_ 嘅翼尖係有分別嘅

新款打卡柱

航班資料

DATE: 06JAN2023
SCHEDULED DEPARTURE: 2340
SCHEDULED ARRIVALS: 0620 (+1)
ACTUAL DEPARTURE: 2348
ACTUAL ARRIVAL: 0629 (+1)
FLIGHT TIME: 14H41MIN
FLIGHT: CX219
MODEL:Airbus A350-941
AIRFRAME REG: B-LRS
SEAT:69A

A359嘅座椅同A35K嘅座椅係唔同嘅
個人認為A35K嘅頭枕係比較舒服嘅

IFE 螢幕,可惜我嘅IFE係單聲道嘅,只可以睇字幕睇戲

後面有架Game Boy Airlines

A359嘅安全卡

喺未pushback之前已經派咗menu先

晚餐有3個選擇,算係唔錯

預備起飛嘅機艙
是日航班全滿,除咗係有人移民之外,亦都因為好多留學生放完聖誕假返英國開學

起飛片段

維港上空

啟德方艙區同九龍一覽

深圳同香港嘅分別:街燈唔同色

飛咗大約2-3個鐘就派晚餐
小弟揀咗魚柳同薯仔
味道唔算好出色,不過都算係可以食得落口,可惜並唔夠飽
而M牌雪糕今次好早就派咗落嚟,所以好快溶溶地

食完嘢就熄燈瞓覺

外面嘅雲層?
不過唔記得隻機飛到去邊

因為AVOD聽唔到,所以小弟買咗個wifi pass
不過wifi非常慢,完全無法upload嘢,但係上FB IG Whatsapp等係冇問題嘅

其實飛咗一陣,加上晚餐並唔太大份,所以之後已經好肚餓,但係覺得食杯麵好唔道德,但係內心struggle嗰時,前面嘅人叫咗一杯,咁好嘅機會就唔放過,都嗌一杯啦;好少嘅係,空姐一煮煮咗好多杯,問啲未瞓嘅人要唔要。呢杯係日清喺香港製造嘅,味道良好,但係並冇好似合味道杯麵咁濃

食完嘢就繼續瞓覺,但係沿途氣流好勁,不斷醒,於是又再碌下電話,碌多幾個鐘就開始派早餐

坐幾多次都係食呢個庵列餐
味道唔洗講都知咩味㗎啦

開始descend,但係呢個時候就突然窗外連續閃咗2下好勁,而且出面落住雨,所以懷疑係閃電

繼續有hard-landing,而且因為風切變,所以部機嘅機頭一直唔係對住跑道,去到差不多last minute先拉直返

touch down之後停低咗成20分鐘先繼續taxi去閘口

Jet2 嘅757-200

Jet2嘅737-800

終於落機之後,發現個機鼻黑晒,懷疑俾雷劈中咗

雖然MAN T2 Departures係好靚嘅,但係Arrivals就應該係裝修緊嘅

行咗好耐終於到過關
雖然咁長龍,但係整體效率快過LHR嘅,不過都排咗成2個鐘,途中有security話如果book咗8am嘅national express就可以排轉機嗰條快隊

8點幾到終於入到境
因為BA喺MAN並唔係大base,只有飛去LHR嘅航班
VS亦因為呢個優勢而大力賣廣告

Baggage Claim就係一般嘅設計
一去到條belt就見到自己個gip

買完個快早餐就沖去搭巴士返學校

Manchester Airport巴士站

Comment:
一貫嘅普通國泰服務質素,但係啲equipment都係有時冇啦啦喺度壞咗,冇乜嘢可以講

過往Flight report
【2021-8】首試無牛肉餐:CX255 香港往倫敦
【2022-6】排死人之旅 CX254 倫敦-香港 (多圖注意+檢疫過程)
[2022-8] Menu回歸之旅 CX251 HKG-LHR
[2022-12] 首訪曼城之旅: CX216 MAN-HKG

評分

參與人數 11aPower +23 HugeC +109 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 多謝分享
YY487 + 2 + 10 多謝分享
brianso198 + 1 + 10 多謝分享
rickx + 9 多謝分享
fp8329 + 6 + 10 Huge C
DIH + 4 + 10 多謝分享
Waiyin12 + 2 + 10 經典相片
timothychu + 2 + 10 多謝分享
S3BL100 + 2 + 10 多謝分享
szeto993 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam
Waiyin12 發表於 2023-4-24 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層
說來慚愧,我同樓主同一年起行去英國,但一次 CX 飛英國都無搭過...

夜晚陸地上空嘅白色似係雪山,1 月冬天加上 CX 歐洲線通常向西北飛,經過陝西、甘肅、新彊、哈薩克,一系列山區地帶有積雪,我 12/1 月搭飛機時都見到有

AVOD 有問題唔知空姐幫唔幫到手,我上次搭 Finnair A359 個 USB port 充唔到電,reboot 兩次之後變返正常;就算唔成功,唔知有無 mileage compensation 咁?
(聽聞,大約二十年前搭 CX 長途,壞 PTV / AVOD 係可以賠餐券甚至回水?)

個機鼻應該要喺 MAN 更換(?
我睇到張相係諗起會唔會有安全, 甚至要 emergency landing..
DIH 發表於 2023-4-25 12:58 | 顯示全部樓層
睇標題以為你同FA有不愉快經歷,原來係 literally so

佢地沖多幾杯直接問人又真係幾好喎~
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-4-27 05:39 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2023-4-24 15:03
說來慚愧,我同樓主同一年起行去英國,但一次 CX 飛英國都無搭過...

夜晚陸地上空嘅白色似係雪山,1 月冬 ...

其實我咪又係羞家,淨係坐CX冇坐過其他嘢,本身都唔想寫㗎啦,但係次次都有嘢俾我寫,嚟緊6月會係LHR-HKG,本身又係諗住唔寫㗎啦,但係轉用77W,難得一遇奴隸船唔係唔寫呀嘛?

地理就擺明你熟過我㗎啦

至於AVOD就其實唔係大問題嘅,反正當期冇咩戲想睇,Harry Potter系列同Titanic已經係最吸引我,但係呢啲上網都睇到我又唔會覺得太可惜;而且我又唔係會煩住空姐嘅西客嚟嘅,況且20年前嘅CX都今時今日嘅CX,我唔信CX會咁好死囉

雷達罩擺明要換啦,燒燶咗,點都一定要換,不過呢班機喺MAN有成6個鐘時間turnaround,足夠完成工序,當日回程係冇delay到嘅
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-4-27 05:45 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2023-4-25 04:58
睇標題以為你同FA有不愉快經歷,原來係 literally so  

佢地沖多幾杯直接問人又真係幾好喎~

小弟呢排成日玩食字同雙關,突然個個同一日出flight report,唔做標題黨就冇人睇㗎啦(del)

如果FA真係同我有爭執嘅話應該係“食杯麵食到問候娘親”,但係我諗咁長途機又細份餐,FA都預咗啲客會肚餓,煮定多幾杯自己唔洗走多幾轉

題外話,小弟有個朋友當日坐另一班CX去LHR,佢哋嘅空姐係直接沖好晒擺galley,有需要自己攞嚟食;不過朋友話啲麵浸到啲麵質霉霉地,好難食,懷疑擺咗好耐,睇嚟都係唔同crew唔同做法
brianso198 發表於 2023-4-29 19:41 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-4-27 05:45
小弟呢排成日玩食字同雙關,突然個個同一日出flight report,唔做標題黨就冇人睇㗎啦(del)

如果FA真係 ...

咁實係因為浸太耐

杯麵係一定唔可以沖定擺係度

不過有crew費時煩一次過沖都容易理解
Waiyin12 發表於 2023-5-8 06:52 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-4-27 05:39
其實我咪又係羞家,淨係坐CX冇坐過其他嘢,本身都唔想寫㗎啦,但係次次都有嘢俾我寫,嚟緊6月會係LHR-HKG ...

其實最 ideal 係國泰同其他航空都搭,而家我同你變咗兩個極端

講返我都好幾年無搭過 CX 了,上一次已經係疫情前去名古屋,亦都從未試過 CX 香港去歐洲...