hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2022-8] Menu回歸之旅 CX251 HKG-LHR
開啟左側

[飛行報告] [2022-8] Menu回歸之旅 CX251 HKG-LHR

Fuk19805 發表於 2022-8-26 08:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

睇個標題都知篇嘢除咗份menu之外冇乜嘢期望架喇;飛當日爲適應時差將自己搞到好攰,所以啲相唔多,亦都唔會好高質,所以各位可以預期洗眼,或者上一頁走

經歷咗大約2個月嘅暑假,係時候返英國,返去上最後一年嘅中學。因爲家母之前幫我整咗個綠色菠蘿會,加上唔想我要轉機增加遺失行李同埋銜接唔到航班嘅機會,所以唔難估計,我就坐咗CX:現時唯一仍然營運前往英國嘅直航

話說走嗰日因爲仍然係移民潮,家母怕多人check-in同啲人多行李,決定早啲塞我入機場;儘管我再三同佢講綠卡係可以去PEY嘅專屬Counter Check-in,唔會對我有太大影響

當日就慢慢坐E41大埔碌入機場,非常感激仲要即班中當日嘅特見:MA4413@E41
唔知下年翻嚟仲坐唔坐到舊直呢?

去到機場都係3點幾,根本成個機場都冇乜旅客
基本上用Economy都唔洗排隊

呢個喼係咪好奇怪呢?
話說因爲希斯路機場個行李處理系統唔幾好,甚至會要喺成萬個喼之中搵自己個喼
於是買咗個極sharp嘅顏色,方便搵喼

同時將所有嘢谷曬落1個大喼,結果重到29.8kg

去到希斯路見到吊埋個heavy tag
16607236554543209976246553899238 (1).jpg

之後坐咗S1落東薈城同屋企人一齊行下,不過好快又翻嚟機場

然後去麥記坐下兼再食個包

坐到咁上下就過曬安檢入禁區
機場嘅人氣係有嘅,但係只局限喺歐洲機同埋中東機囉
睇嚟好多人都要去個一去不返嘅旅行(大力點頭)

航班資訊都係同上年咁上下啦
唔知一日解決一個問題幾時先解決到呢個問題呢?

駁去衛星樓嗰條橋唔知係咪已經接近完成呢?

23號閘前係小支支(del)專用閘,過咗23號閘之後就唔返得前面
有食蕉會幫你check boarding pass,亦會提你唔返得去前面

話就話係防疫,咁一齊check-in安檢過關,要傳染都會傳染;仲要唔通去外國唔會瀨嘢?(同6點禁堂食嗰種思維有異曲同工之妙)
不過whatsoever,去得外國嘅人對武廢都唔會太care嘅

有款新型嘅座椅可以坐

因爲多時間,所以去咗後面啲無人用嘅Gate

順便周圍睇下飛機

新嘅大灣衰航空

新嘅國泰A321neo

每日嚟香港嘅漢沙A340-300

當日大韓航空派咗隻748嚟香港,特登去等埋佢

喺Gate 6X影完部747就跑返去上機
新嘅gate 變咗全LCD mon,啲波波會砌出HKG同LHR嘅字樣

我坐嘅A350-1041
B-LXB

DATE: 13 AUG 2022
Sch Departure: 2300
Sch Arrival: 0540(+1)
Actual Departure: 2305
Actual Arrival: 0531(+1)
Flight time: 13h 26mins
Aircraft: B-LXB (A350-1041)
Seat: 46K

因爲綠卡嘅原因,排PEY條隊,好快就上機

我個位,就係喺度坐13.5鐘頭
枕頭同張毛氈已經喺度

個電視
今次個USB插頭work喇

啲歌嘅選擇都唔少
更有好多新歌
MC 洪嘉豪嗰啲都有而MIRROR就冇(應該版權問題?)
不過喺飛機播人類不宜飛行係咪有啲好笑?

然後上曬客之後,因爲仲未入完油,所以就再等多一陣
呢個時候FA走過嚟派嘢

係好耐冇見嘅menu

20220813_230453.jpg 20220813_230456.jpg

不過之前因爲一直set咗無牛肉餐(詳見上2次FlightReport),default咗之後唔記得轉返普通餐,所以this menu is not applicable to me

Taxi緊見到呢架廢棄港龍A320(請原諒手機嘅zoom唔太夠)

冇耐起飛咗(又黑又坐喺機翼上面,所以冇片)
回望睇下迪士尼嘅第4間,隔離主題酒店

起飛完後,開咗套Topgun 1睇,過咗1-2個鐘到就派特別餐

晚餐係雞飯
食評可以去最後睇
不過真係好難食
個包真係好硬

記唔記得上次我話冇牛肉餐有奶唔幾好?
今次佢畀個non-diary creamer我沖咖啡
咁夜,唔好搞啦
俾我瞓啦

然後就好似昏迷咗咁
再醒返已經8個鐘之後
咁又差不多早餐

呢啲咁白嘅點心睇見就唔開胃

開始日出,見到月亮

好鍾意A350嘅 mood lighting

今次真係極眼瞓
食完再瞓
再醒返已經機長廣播同準備過English Channel

到咗之後
因爲搞sim card,搞完已經到gate,所以無相喇

見到幾行後有熟人,於是爲咗儘快過關就不斷向前衝,冇影相
今次條隊極短,排咗16分鐘就過咗關(上次排咗4粒鐘)

再出去攞行李,一行出去,個sharp醒喼就已經喺面前條belt經過,然後3秒攞曬行李,出得arrivals hall,未到7點已經出到嚟,梗凍

之後就去集合坐校巴走嚕

小結:
1. 綠卡有用之處就係有啲嘢可以優先,菠蘿會綠卡取消咗就無晒呢啲priority,真係唔會有驅動力續會
2. 國泰個餐真係多年冇進展,又頹又難食
2a 如果你睇返上年嘅report,可以知個特別餐2年都一樣
3. 個Non-diary creamer真係好神奇,6月都係照俾diary product,今次有呢個真係驚喜,唔通有人嚟mon post?4. 小食已經回復,我雖然昏迷咗,而個熟人就叫咗杯麪,又嗌咗生果(雖然佢話2樣嘢都麻麻,但起碼仍有服務)

過往Trip Report系列
【2021-8】首試無牛肉餐:CX255 香港往倫敦
[2021/10] Mini Trip Report 1 Class 150首試
[2021/12] Mini Trip Report 2 GWR Class 800首試
[2022/6] Mini Trip Report 3 首試窮人恩物Megabus
【2022-6】排死人之旅 CX254 倫敦-香港 (多圖注意+檢疫過程)
謝點閱

評分

參與人數 8aPower +17 HugeC +80 收起 理由
YY487 + 1 + 10 多謝分享
szeto993 + 3 + 10 多謝分享
Waiyin12 + 3 + 10 有圖有真相, classical route
DIH + 3 + 10 多謝分享
LH797 + 2 + 10 多謝分享
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 多謝分享
TE8311_QTR + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam
DIH 發表於 2022-8-27 14:18 | 顯示全部樓層

見到紙牌menu同埋各款正常菜式,而且有封面相,真係好感動~(雖然樓主冇食
可能HKG-LHR係兩年幾以來國泰唯一load factor保持高企嘅航線。
我2019年夏天去,menu係全字,只得一半大小,雙面雙語印刷。

LHR樓主可以咁快出到關算幾好彩,不過估唔到有個簡體中文廣告(我見到「罗」字),內容係乜?

近來睇旅行團資料,去日本HX無任何膳食,UO有一支水同輕食或指定餐點,JL/NH有飛機餐,我估CX都係。
ccicoltd 發表於 2022-8-27 18:44 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-8-27 14:18
見到紙牌menu同埋各款正常菜式,而且有封面相,真係好感動~(雖然樓主冇食 )
可能HKG-LHR係兩年幾以 ...

「歡迎來到希斯羅
旅程辛苦了」

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-8-27 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2022-8-27 06:18
見到紙牌menu同埋各款正常菜式,而且有封面相,真係好感動~(雖然樓主冇食 )

我個老友坐6X,我特登等佢,然後佢笑我傻仔等佢
一落機就搏命競步,喇喇聲排隊,遲多10分鐘就排多2排😐

非常認同HKG-LHR係食糊線,根本上冇其他機可以100%坐滿
Waiyin12 發表於 2022-8-30 01:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-8-27 18:49
我個老友坐6X,我特登等佢,然後佢笑我傻仔等佢
一落機就搏命競步,喇喇聲排隊,遲多10分鐘就排多2排😐

其實唔止 HKG - LHR,相信其實歐洲航點(FRA, AMS, CDG)甚至 DOH loading 都非常唔錯,爭在係 100% 定 80-90% 好多人買唔到 CX 直航 LHR,會搭 CX 到其他歐洲城市轉機去英國
HKG - MAN 應該一樣咁爆
不過 full load 的話,派 B77W 係咪載人多過 A35K?

嚟緊 CX 好似會復飛 Madrid & Milan,都係一個好開始

講返飛行體驗,記得 frequent flyer 嘅需要(正常情況下,因宗教/食物敏感揀 special meal 的乘客)其實係貼心嘅表現,不過對樓主而言,目的係避免同其他乘客一齊除口罩,應該試其他特別餐會更開心?
唔知樓主下次會唔會改食其他特別餐,會食返久違嘅 CX 正常餐,定會搭另一間航空公司?

特別餐一年都唔轉一次確實係唔理想,如果我係身體需要叫特別餐,又經常搭 CX ex-HKG 的話應該會食到厭,少慘... 或者會跳去搭其他航空公司
但味道上係咪比上年差,定其實差唔多?

但見其他服務(紙本 menu,杯麵等)以及 loading 恢復至疫情前,確係好事~
期待有日會變返每日都有多於1班 LHR 機,復飛 LGW / DUB (唔知有無可能),同埋 HKG - LHR 有 BA 同 VS 重新加入戰團

另外有個 typo,Lufthansa 一星期只得唔班 FRA - HKG,未有一日一班咁密...
(因為我無耐前搭完 LH 796,印象深刻 XD)

Waiyin12 發表於 2022-8-30 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-8-27 14:18

UO 食物應該係要額外比錢?

HX... 好似好耐無聽過呢間航空公司了

NH/JL 維持一貫高水準~
DIH 發表於 2022-8-30 12:52 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-8-30 01:08
UO 食物應該係要額外比錢?

HX... 好似好耐無聽過呢間航空公司了

UO食物係跟團配送,同一間旅行社有團話「輕食」,亦有團講明係「海南雞飯」,可能視乎航點及時段而定。亦都講明HX無野食價錢一樣。

當然UO如果自由行就係自己安排食物。
Oliver_ME16 發表於 2022-8-30 16:21 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-8-30 01:04
其實唔止 HKG - LHR,相信其實歐洲航點(FRA, AMS, CDG)甚至 DOH loading 都非常唔錯,爭在係 100% 定 8 ...

35K載客量介乎77A同77K中間
我...
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-8-30 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-8-29 17:04
其實唔止 HKG - LHR,相信其實歐洲航點(FRA, AMS, CDG)甚至 DOH loading 都非常唔錯,爭在係 100% 定 8 ...

我驚國泰以為我真係對牛敏感🥴
上次講句話冇牛肉餐有奶類製品都唔係太好,已經今次俾冇奶嘅咖啡奶我🥴🥴🥴

講返35K,overall載客量唔會少77W太多,但係商務就少啲位