hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 車長是否比較少檢查乘客使用2元車費優惠 ...
開啟左側

[報刊新聞] 車長是否比較少檢查乘客使用2元車費優惠

kitarolo 發表於 2023-5-12 07:35 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2023-5-11 21:20
依個其實兩難問題黎,始終通宵時段係
得快船,你唔可以話唔比長者半夜出街

但其實技術上應該做到既,set 無
慢船時段 $2 卡搭快船先有 $2 優惠、
有快船時段就無都得(而家 0550 慢船都有
優惠價,或者梅窩部分快船都係收普通船價錢)

正如我所講船幾乎係唯一途徑
甚至因為呢個計劃,多咗合資格
人士用而令船公司收入多咗,好大
程度係必須,除咗24小時來限用兩次
(來回)真係唔應該有任何限制兩蚊嘅
規則,唔好話凌晨嘅班次,即使在日間等
「下一班」都疏,連正價者都難接受。

巴士,有人辯護因為跨區線普遍
密過區內線、接近上公路落車嘅
人數較多,反而騰出空間讓中途客
登車……但講緊唔會等好耐就有區內
(廉價)線,不過總有人認為係奇恥大辱,
或者嘈老咗等多幾分鐘都好大問題。

此外,港鐵嘅兩蚊應自行承擔
唔好再喺庫房攞返差價,理由:
1) 列車由頭開到尾且
站站停,唔存在長線短用
2) 有資源請查票員,亦可在
閘口斷正而不妨礙行程時間
3) 同上,自行承擔,更會
加強力度與抽查的次數。
kay 發表於 2023-5-12 08:39 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-5-11 19:42
船喺好多情況下係唯一選擇
亦非大量合資格人士喺過去
數年搬到離島或偏遠村落居住,

不過睇形勢封頂就似乎勢在必行
差在次數封頂還是銀碼封頂
kei_hk 發表於 2023-5-12 10:01 | 顯示全部樓層
長洲個邊成日有人嘈話點解 $2 卡可以搭慢船普通位 + 快船,但唔可以搭慢船豪華位,搞到D長者 (為左嘆冷 ...

如果純粹講正當使用$2的乘客而言﹐只需要改革成不是一律 $2 已經解決唔少問題。

你講到巴士又 $2/$3/$4...﹐要乘客去思考不同路線分類﹐只係增加複雜性。

最簡單就係一刀切正價25%﹐因為票價已經間接反映出不同分類的路線。

而雙向分段的前段分段﹐用家咪唔好落車再拍卡囉﹐政府補貼多左之時﹐用家都一樣支付多左﹐用家自己都係蝕。

至於渡輪服務﹐就可以用另一個折扣比率。
亦可港內及非港內線設為2個計算方法﹐前者可以照舊用25%﹐後者基於係唯一交通工具問題可以再探討用另一個折扣率(eg. 10%)。

快船/慢船問題﹐亦會因為改用折扣問題﹐想慳錢就可以坐慢船平一點﹐想舒服/快咪支付多一點坐快船。
甚至﹐可以做多一點就係以補差額的安排下﹐自費去upgrade上慢船豪華位。

08x200-201 發表於 2023-5-12 10:09 | 顯示全部樓層

長洲個邊成日有人嘈話點解 $2 卡可以搭慢船普通位 + 快船,但唔可以搭慢船豪華位,搞到D長者 (為左嘆冷 ...

準確來講,最合適的解決辦法仲系製造長者願意搭短車/利用分段收費的誘因,而最合適的就是設定一個統一的discount,例如打2折或25折;.
又或者善用交通津貼補水機,先統一收5折價,後面下個月1號到15號再通過補水的形式將錢退翻來以達到程程$2

kitarolo 發表於 2023-5-12 10:14 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-5-12 10:01
快船/慢船問題﹐亦會因為改用折扣問題﹐想慳錢就可以坐慢船平一點﹐想舒服/快咪支付多一點坐快船。

甚至﹐可以做多一點就係以補差額的安排下﹐自費去upgrade上慢船豪華位。

呢個問題即係兩蚊點解
不適用於東鐵頭等,合理
等候時間有庫房補貼率較低
嘅選擇就唔好嫌三嫌四。

不記名綠色卡即將不再有交通
優惠、每日次數/每月補助有封頂,
隨合資格人士越來越多,渡輪的確有
檢討空間,但必須控制開支增幅。
Ohm 發表於 2023-5-12 10:51 | 顯示全部樓層

點會話如果快船無$2就等如唔畀長者出夜街 大可以自己畀返錢
就好似馬場站同馬場路線都無$2,唔通就係唔畀長者去馬場? 只不過係自己有需要嘅就唔該自己出返錢,唔好下下要其他人補貼

AtrHenu 發表於 2023-5-12 11:30 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-5-12 10:01
如果純粹講正當使用$2的乘客而言﹐只需要改革成不是一律 $2 已經解決唔少問題。

你講到巴士又 $2/$3/$4. ...

當黨鐵未為$2客設不同長短距離,過海段玩到$2/3/4的分級制專利巴士點可能實行到呢,仲有如果這樣做對於收入低的長者會因為車費增加反對啵.(因為唔少人60歲退休後仍舊要跑兼職維生).
kei_hk 發表於 2023-5-12 11:33 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2023-5-12 11:30
當黨鐵未為$2客設不同長短距離,過海段玩到$2/3/4的分級制專利巴士點可能實行到呢,仲有如果這樣做對於收入 ...

當進行改革﹐MTR都唔會一刀切$2啦﹐都係成人票價的25%/特惠票50%。

仲駛鬼攪巴士分級收費﹐攪到這麼複雜。

AtrHenu 發表於 2023-5-12 11:37 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2023-5-12 10:51
點會話如果快船無$2就等如唔畀長者出夜街 大可以自己畀返錢
就好似馬場站同馬場路線都無$2,唔通就係唔 ...

長者可以的確唔需要下下去沙田馬場賭馬所以唔設$2都合理,但離島居民如果唔坐快船出市區返工唔通專程等慢船出去博返工遲曬大到(尤其船公司不停Cut普通船班次),若果真係要Cut快船$2應該等10年後渡輪公司換曬所有舊船兼統一收費就有Cut到.
kitarolo 發表於 2023-5-12 11:40 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2023-5-12 11:30
巴士點可能實行到呢,仲有如果這樣做
對於收入低的長者會因為車費增加反對啵

60+在職者並不少
但有收入就係有收入
甚至聽聞有速遞公司請合
資格人士一日搭十幾程嚟送貨,
假設每日僅資助四程(離島渡輪
可豁免不計)搭多咗無論係就業
或是遊玩,付半價都唔係苛刻吧