hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組隧巴 103 104,取消 113,分拆 905
開啟左側

建議重組隧巴 103 104,取消 113,分拆 905

1181174166 發表於 2023-6-2 22:02 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-6-2 21:44
而家成個大前提就係要變相合併 103 同 113 慳車啊,905X 只係配菜,好大程度係因為 103 改左去堅尼地城, ...

103併113仲衰過109併113
104改上半山要拆905補中上環,使唔使拆多條904A白田去堅尼地城?都係嗰句,拆線自己搞掂,最多103縮線供車畀104上半山

103灣仔內街趕到客,衰極我上親車都係上樓上喎
你話平衡,堅城同灣銅一定係保後者,呢度嘅回應已經答咗
係103得呢一條走線咁神奇,我亦唔係話一定要灣仔咁去天后圈,第三次講:度到條中九龍版102/112咪解決到
就算你點畫,都係得103行到隧道口兜景隆街返轉頭落堅拿道先入隧道,咪一樣唔開謂
唔停銅鑼灣又話唔做,做又話趕客,103同113唔合適合併完之後做哂中西區加銅鑼灣呀

淨係理何文田又如何?下下要好似古生對每區指手畫腳先得?
我唔似佢咁日日行勻咁多區咁熟喎,可以點?

樓主| S3BL100 發表於 2023-6-2 22:17 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-6-2 22:02
103併113仲衰過109併113
104改上半山要拆905補中上環,使唔使拆多條904A白田去堅尼地城?都係嗰句,拆線自 ...

109 併 113 即係九龍城一段繼續 103 113 攬炒囉,仲有時段問題,係咪要每時段開四部車,然後到時 113 頭車去到對岸接同公司時段尾車?

根本點解 109 併 113 無再提,唔係無原因,車又唔慳得幾多,合併完每邊最多慳兩架

相比之下 103 併 113 慳到既車數可觀好多

中上環係咩區、堅尼地城又係咩區?石硤尾出中上環、石硤尾出堅尼地城,重要程度無分別?

反正灣仔段行海皮,行車時間對中上環唔慢得過 101 出入紅隧行法,新 103 停景隆街同堅拿道西已經做到絕大部分野。你仲想人地開多條蝕錢何文田版 102 112(仲要對同樣受影響既樂富竹園隻字不提)簡直發夢,開來都只係同 103 170 重疊

而且如果係中九龍版 102,咪一樣係停「景隆街」。中九龍版 112 咪有得停怡和街,但批唔批准開線入怡和街,會唔會為左呢個細窿倒唔知幾多部車落去,大家心照

無話一定要個個區指手劃腳,我唔熟既野都唔會隨便出來獻醜。但至低限度唔好雙重標準先,人地搞你就唔得,你搞人地就得,只係顯得你無說服力。上面仲好意思話新 103 不如縮交廣甚至金鐘,沿線有幾個位即時畀你搞到無車出上環甚至中環。銅鑼灣被搬站就唔得,人地區去成個大區無左車就可以,鑿穿人地一個大窿去填自己一個細到近乎唔存在既窿仔,真係得啖笑

fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2023-6-2 22:27 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-6-2 22:17
109 併 113 即係九龍城一段繼續 103 113 攬炒囉,仲有時段問題,係咪要每時段開四部車,然後到時 113 頭 ...

本身103唔係行九龍城何來攬炒?

講咗新103唔停Sogo好簡單,落地底
開中九龍(唔係擺何文田)版嘅102/112,九龍總站有講過擺邊咩?唔講就唔可以擺返樂富竹園?
講得呢條線就係唔想中上環都仲要兜埋銅鑼灣加快車程,港島區天后以東你疊新103/170畀我睇
算,寫明中九龍版112,暫名119
會唔會批准怡和街開線,103抽走咪又係爭過

103都有人講咗客邊度多,本來103就唔到中上環,唔通半山行返落嚟?定係花園道就叫中環?
你要講嘅係113,九龍城行到去世運,何文田山上有109

SE7378 發表於 2023-6-2 23:00 來自手機 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-6-2 22:27

Again,依家 103/109/113 甚至 170/182 一齊做中九龍過海都收視平平,
似乎都好難會為咗幫中上環客提速,再專登拆條中九龍版 102/112 出嚟;
新 103 慳到嘅怡和街 quota,更有可能會拎去其他地方,如 961 全日入銅鑼灣之類。
1181174166 發表於 2023-6-2 23:10 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-6-2 23:00
Again,依家 103/109/113 甚至 170/182 一齊做中九龍過海都收視平平,
似乎都好難會為咗幫中上環客提速, ...

魚與熊掌不可兼得,要合併103/113就要取捨
中上環搭鐵其實更為順路,恐怕兜入銅鑼灣都係送客居多
東鐵一開有幾多線唔係平平吖

大道東唔算快,但係叫順路無咁差
行咗出告士打道就灣銅客都要行,係唔知大家幾有毅力行到巴士站,定半路落咗地底啫
 樓主| S3BL100 發表於 2023-6-2 23:59 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-6-2 22:27

103 唔係行九龍城,但唔該望下覆蓋地區人口密度同數目,仲有實際客量

道理就正如 101 111 明顯重疊但需求支持到兩條線,無人會要求取消其中一條;但 103 113 講緊非繁隨時得廿個客

113 存在價值係得返九龍城一段,再過少少黃大仙彩虹,大大條 111 喺度;萬基大廈已經係 103 113 相對出到客既位,但事實係兩條線攬炒緊。仲有樂富段,去程都係有明顯重疊

然後 103 九龍塘段仲有 170 182 做替代品,嚴格來講唔止係 103 113 攬炒

新 103 九龍段行法,竹園、樂富、九龍城、衞理道,已經將 103 113 出到客既位併埋一齊,咪唔攬炒囉,其餘位置仲有其他過海線

而家唔再係八、九十年代,九龍巿區人口下跌,103 113 先天條件又不及昔日一線過海線,仲有鐵路通車因素。當年支持到兩條過海線,唔代表而家都支持到,唔可以再用廿年前思維

咁而家 113 中環仲叫做出到D客,相反 103 兜銅鑼灣搞到連灣仔客都趕埋,合併後中環後出海皮直飛銅鑼灣再停堅拿道西入紅隧,呢個做法個人認為無問題。留意,個前提係而家 103 灣仔客都趕左唔少

如果你堅持要行晒電車路,趕走既客應該比灣銅內街客仲要多

1181174166 發表於 2023-6-3 00:06 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-6-2 23:59
103 唔係行九龍城,但唔該望下覆蓋地區人口密度同數目,仲有實際客量

道理就正如 101 111 明顯重疊但需 ...

依家113有客,按照你嘅講法係無兜銅鑼灣
如果新103港島跟113我無意見,不過都係嗰句銅鑼灣唔做就算
再搬樂富出嚟咪用中上環塞返住把口

就算新103再兜銅鑼灣都係地底見

講人口密度,咪就係呢2條線
170/182呢啲反而係應該長驅直進,但係(現)103攬炒呢條就唔係炒113啦喎,唔可以話一炒炒哂4條
中九龍去中西區,地鐵都係吸引啲
樂富去金鐘都係轉一次車
九龍城以東111
培正附近旺角東
何文田山上有109
因為104上半山先要新103去到堅尼地城

上面數極去中上環受影響都係培正/亞太區嗰頭
講銅鑼灣就以上皆是,你問我留依家條103影響係細啲而且係有用過113/新103
 樓主| S3BL100 發表於 2023-6-3 01:50 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-6-3 00:06
依家113有客,按照你嘅講法係無兜銅鑼灣
如果新103港島跟113我無意見,不過都係嗰句銅鑼灣唔做就算
再搬樂 ...

唔重組就慳唔到車,但如果你想斬 113 同時,103 維持碌電車路到天后,甚至繼續維持上半山,我就唔明點解你會認為對中上環乘客影響,好似細過我搬走 103 怡和街個站囉

成個大區無車搭,同埋一個區被搬站,已經係兩個唔同層次既事

都係果句,我相信大部份版友心目中,景隆街同怡和街客源有顯著重疊,但堅拿道西隔左條橋已經差好遠。而家由怡和街行出去景隆街,仲坐到同一班 103 過海,已經係 103 可以改線既理由。無左怡和街一個站就嘈生晒,整到人地中上環慢三個字甚至無車搭就好似唔當一回事,先唔論怡和街係咪有必要補位,你呢種鑿穿人地大窿去補自己細到近乎唔存在既窿既心態係相當不要得,亦只係削弱緊你自己說服力,同埋其他人對你既支持與同情

而家 113 中上環都叫做勉強有客,尾站堅拿道西係客倉;調返轉 103 銅鑼灣有客,但灣仔已經因為兜路而差唔多趕晒。合併後定線同時糅合兩線強項與優點,銅鑼灣同灣仔尾站都做晒,我就唔明仲有咩要鬧。當然我明白你地仲有其他選擇由堅拿道西返何文田,少咁條 113 可能都唔 care,只要做到銅鑼灣就其他區倒走晒都唔理,但再後段無 109 182 地區既乘客唔會咁諗

你話因為 104 上半山所以先要改 103 去堅尼地城亦係調轉左,實情根本係因為 103 113 合併後要做中環,同時維持紅公司喺 101 以外時段繼續有車入西區,所以新 103 先要脫離半山,然後換條 104 上去,明白嗎?

1181174166 發表於 2023-6-3 02:08 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-6-3 01:50
唔重組就慳唔到車,但如果你想斬 113 同時,103 維持碌電車路到天后,甚至繼續維持上半山,我就唔明點解 ...

對中上環乘客影響講去邊先?
而景隆街就叫做做到銅鑼灣,係呀入隧道有102同106,電車路有112同116之嘛,兩邊邊個站多人啲?
唔講上面兩條線,103去九龍隨時飛埋站,如果極端嘅南華會出發根本唔會行出去,即使喺Sogo,地底已經有站
新103就算唔入天后圈只停景隆街,講緊車程多五分鐘起跳,灣仔已經要行出去,上到車又要兜,唔係話兩條線有優點就可以糅合到
103兜天后就係喺sogo唔使行,你唔停怡和街點糅合?再講銅鑼灣都叫細到近乎唔存在?我搭103嗰陣係咪次次都七月十四?
唔想所謂重疊咪轉119,反正中九龍去東區都無線

103/113合併要中環,係培正亞太區咋,唔中意咪照隊104去西區
有一點係窩打老道左轉係咪合適行12000,要11300就慢慢搵車做

諗落未答第一點:我傾向103/113重組唔做住
113換119固然係最理想,亦理順返銅鑼灣走線問題
而905拆線,905X無意見,但係有個諗法係903:
樂富<>聯合道<>太子道/界限街<>太子<>旺角<>(905)原線
細節未諗掂,再研究下

至於解會執著怡和街/電車路嘅原因,就腳故之然,仲有係都會票
要行咁遠不如搭返prepaid咗嘅服務
kay 發表於 2023-6-3 08:20 | 顯示全部樓層

其實103仲有方法係聖保祿屈返轉頭SOGO再鵝頸橋過海
不過會有同其他隧巴爭食問題

但睇依家時勢過海巴士都係放棄治療
101X當年改線想乘機停金鐘
停唔成有佢
RPP都唔見大執堆線
世界很簡單 人類很複雜