hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 黨鐵招標供應4-13 列屯門南延綫, 洪水橋站新列車 ...
開啟左側

黨鐵招標供應4-13 列屯門南延綫, 洪水橋站新列車

hellomato 發表於 2023-6-14 10:17 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2023-6-14 01:56
聞說未完全拉倒喎。

無turn down就最好啦,因為R-Train嘅spec放諸全世界都幾獨一無二,所以搵翻Rotem做6抽新R-Train肯定最穩妥。
而且Rotem以前都接過港鐵嘅“超細tender”——講緊4抽TCL-K。
還聽過一則路邊社消息(但估計實現機會不大)
就係R-Train將來有機會加到10卡(紅磡、會展和金鐘嘅東鐵線地下月台都有相關預留)
咁就要將6抽新車轉10卡,再加37節拖卡車廂俾已有列車加長(至少後面呢37節一定係Rotem)

我是一部小小MMC~~~~
DIH 發表於 2023-6-14 14:44 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-6-14 10:17
無turn down就最好啦,因為R-Train嘅spec放諸全世界都幾獨一無二,所以搵翻Rotem做6抽新R-Train肯定最穩 ...

10卡都唔係路邊社消息,而家東鐵過海段起好,好容易就見到預留位。只不過以港鐵性格佢唔拖到最後都唔會加卡咁解。

eternalflame 發表於 2023-6-14 15:55 | 顯示全部樓層
無turn down就最好啦,因為R-Train嘅spec放諸全世界都幾獨一無二,所以搵翻Rotem做6抽新R-Train肯定最穩 ...

你嘅路邊社消息都講左兩三年以上,唔需要係度回帶
Kelvin15190 發表於 2023-6-14 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層

Mos_Lok 發表於 2023-6-14 00:37
8/9卡混跑太不切實際
能夠9卡運作既車站只有全線1/3,但要佔用一定班次空間
仲要只到南昌,運作上制肘大 ...

如果要行TIS CIO,新界西就最多只有每小時28班車出市區,到時就一定要起中鐵綫。不過你講啱左兩個轉車站的人流差別,所以我會推薦3:1的車務安排,安排每小時27班列車行全線,盡量減少9卡車對非沿綫乘客的影響。不過這樣的安排可鼓勵乘客用東涌線過海,畢竟九龍東的屯馬綫乘客要過海首選紅磡,讓他們在繁忙時間易些上車,同時紓緩金鐘站人滿為患的問題。
Kelvin15190 發表於 2023-6-14 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層
至於東涌線的分流效果,就好睇北港島綫嘅車站,如果只是將綫延長到會展,效果就好有限。如果喺東將直通,情況會好唔少,有埋銅鑼灣北就最好。
Hleo886 發表於 2023-6-14 19:03 來自手機 | 顯示全部樓層

你宜家覆緊嘅嗰位人正正就係illustrate R-train可以加到10卡嘅始祖(伍sir),呢個消息都起碼有十年了

Ricky403 發表於 2023-6-14 23:15 | 顯示全部樓層

顧問其實都係攞截至2013年嘅資料同世界觀去估算
到咗今年香港同全世界嘅環境都唔同哂

份報告入面嘅數其實唔一定做到
扣咗屯門南同洪水橋呢18000人次,都講緊仲有57000人次錦上路>荃灣西
而家2022年最新數據係少於34692人次,得一半多啲,4ppsm都未到90%或100%
甚至好似仲少過2013年個乘客量
未來係點真係到時先知
.
eternalflame 發表於 2023-6-15 05:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-6-14 23:15
顧問其實都係攞截至2013年嘅資料同世界觀去估算
到咗今年香港同全世界嘅環境都唔同哂

10年前後唔計人口,規劃參數都已經係明日黃花
所以個model係要更新去睇下邊度先係新嘅樽頸

不過KSR > TWW就算宜家只係預測嘅一半流量
正苦繼續塞人入北都,就幾乎肯定要有額外路線做relief line