hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵定線的失敗
開啟左側

西鐵定線的失敗

Ricky403 發表於 2023-7-4 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2023-7-4 14:27
其實拉入屯門都可以照入天水圍市中心
反而之後竹篙灣貨櫃碼頭同青洲填海擱置咗 代表住西部外走廊興建無期 ...

假如屯門真係有排無鐵路,地區發展估計2010年起會長期落後於其他區
天水圍尤其天中就可以代屯門食鐵路尾站紅利大搞發展 (其實而家都有間酒店),早多幾年撇甩悲情城市
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2023-7-5 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-7-4 13:27
就算荔景起到站, 都幾肯定要深入地底, 而荔景舊月台本身架空, 仲要荔景成個山頭咁多樓又大斜坡, 唔似得金鐘 ...

現有荔景站右邊,賢麗苑商場下面已有空間作九鐵車站,

低層建築地基甚淺,再唔係拆咗重建亦非麻煩事,順便整合鐵路站出口。

落屯門從來唔係一個問題,可以係暫時性質而非永久性,到最後實現分拆。

當初預留位置,今日拆綫時「天馬綫」可以直上深圳,屯門去荃西亦無須10分鐘。
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2023-7-5 14:51 | 顯示全部樓層
如果當初九鐵有些少遠見,今日大西北交通局面一定唔同哂。

屯門或者有五個鐵路站,

寶田-大興-屯門(屯門公園地底)-海榮路(取代三聖站)-湖景(現屯門南站)

再以地下海底隧道穿去黃金海岸商場,然後直入山邊大直路去荃灣,屯門去荃灣其實可以快至8分鐘到達。

如是者,港鐵在屯門生意額必大大增加,屯門發展的潛力亦同是。

GW5878 發表於 2023-7-6 09:39 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2023-7-5 14:41
現有荔景站右邊,賢麗苑商場下面已有空間作九鐵車站,

低層建築地基甚淺,再唔係拆咗重建亦非麻煩事,順 ...

咪傻, 就算果度有位起月台,
第一, 當時兩鐵未合併, 九鐵要額外起大堂 & 最少兩個出入口過消防條例, 呢d已經冇位起
第二, 月台條走線幾肯定係西南-東北走向, 係體育館地底果度起個站先唔使拆荔景d樓, 但如果咁起既話想延長去九龍就要經過青葵公路/葵涌路地底, 果度交通流量根本唔會容許你封路去起鐵路, 咁起既話只會仲差過當時起碼都叫出到九龍區既美孚/南昌, 仲未計之後可以直達尖沙咀
至於你話拆樓, 話拆就拆咩, 你話好似新發邨公屋都仲有機會拆到, 拆居屋就仲煩過拆私樓, 因為會更加打擊當時董伯伯8萬5既政策, 所以諗都唔使諗

mckhgc 發表於 2023-7-12 19:48 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2023-7-2 15:22
如果當初如我設想一樣,今日西鐵或者可以經天北駁去深圳「紅樹灣」站,接駁深圳地鐵三條綫。

可惜吖.... ...

c hing係咪冇見識過,東鐵綫點比兩個過境站攪到烏煙瘴氣?
見識過的話,肯定慶幸西鐵/屯馬綫冇攪D咁既濕滯野。

不過如果西鐵/屯馬綫有過境站都好既,咁樣話唔埋可以同東鐵綫一樣,有天境過境補貼本地段(其實呢D與其話補貼,不如話係精神賠償更貼切),大西北既貴客可能會嘈少樣「唔公平」既 。

最差配套 狗也不D
mckhgc 發表於 2023-7-12 20:23 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-6-18 16:11
至於新東,其實1967年已經建議喺九鐵外加條沙田線出市區,而事實上東鐵綫仲要運載新界東北嘅客,兩條鐵係應 ...

何止新界東北?仲有兩個接著深圳河既站,先至係最攞命。

1967年建議,2022年至落成,足足半個世紀有多,真係羨煞旁人,好值得某些紅眼症病人病發

原來成c hing都識1967年沙田綫?咁就好喇。相信 c hing都知道,沙田綫北起禾寮坑、南至尖沙咀,呢個至係現尖東站既真正最初規劃。咩尖東站一開始就規劃比西鐵,根本係好有商確餘地。規劃上,尖東站所屬,之前起碼經過地鐵沙田綫(尖沙咀站)、地鐵東九龍綫(馬連拿站)、九廣東鐵、九廣馬鐵/東九龍綫。
最差配套 狗也不D
Ricky403 發表於 2023-7-13 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2023-7-12 20:23
何止新界東北?仲有兩個接著深圳河既站,先至係最攞命。

1967年建議,2022年至落成,足足半個世紀有多, ...

嗱,無論尖東站落成前嘅最終方案,定係個站同埋尖東隧道嘅設計,確實係唔預畀東鐵綫長期用,你要鬧都係鬧沙中線比原定預計時間遲咗成三五年
不過想打爛哂宋皇臺啲古董去就你新東早幾年多條鐵,我諗要國王你嘅控制範圍唔止出到新田圍,仲要可以過山踩埋落九龍中先得

諗清楚啲都知,要MLR日日扯盡去行尖東隧道3.5%大斜,睇怕唔係2009年起縮落紅磡避開段大斜,都捱唔到咁耐,隨時東鐵綫遲一年撤出尖東,換黎嘅係早一年換九卡車
Ricky403 發表於 2023-7-13 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2023-7-5 14:51
如果當初九鐵有些少遠見,今日大西北交通局面一定唔同哂。

都係講句,錢係咪你出?🤣
屯荃鐵路政府唔係無提議過㗎
yinsss 發表於 2023-7-23 11:44 | 顯示全部樓層
一早要起中鐵線啦,不過站點要執執,屯門/洪水橋係經掃管笏,深井,荃灣西,荃灣中/大窩口,葵涌北,啟德,啟德北/九龍灣商貿區,觀塘,唔係去九龍塘囉
shakugan2005 發表於 2023-7-23 17:24 | 顯示全部樓層

yinsss 發表於 2023-7-23 11:44
一早要起中鐵線啦,不過站點要執執,屯門/洪水橋係經掃管笏,深井,荃灣西,荃灣中/大窩口,葵涌北,啟德,啟德北/ ...

要睇有冇地起上蓋物業嫁喎,唔係港鐵唔buy,所謂九龍塘我懷疑係拆大坑東/南山再扮九龍塘增值物業,啟德/九龍灣地冇咁值錢