hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北港島綫方案
開啟左側

北港島綫方案

3asv@59x 發表於 2023-6-21 09:26 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2023-6-18 08:27
軌距唔同?你以為 1432mm 同 1435mm 係唔同?定係你以為平時一條線換訊號系統唔係換哂啲嘢?

BTW 黃毛小子 ...

想講,綠色綫黃埔果段都係1435
helloabc 發表於 2023-6-22 22:35 | 顯示全部樓層
設計對白 北港島綫拆局

東涌綫:將軍澳綫!你依家帶啲咁嘅二打六嚟踩我場!你嚇鬼呀?
將軍澳綫:東涌綫,你講咩呀?我要踩你個場呢,肯定唔止咁少人!我嚟係話聲畀你聽,「添馬站」唔會再起,以後「北港島綫」就跟我!
東涌綫:你話跟就跟呀!你估你天王老祖呀?「港島綫」畀你班人坐爆單嘢都未同你計呀!
將軍澳綫:咁講法,食屎都得嘞!總之港島綫呢,就各有各繼續喺北角同中環轉車,北港島綫我包嚟做!

東涌綫:咁唔使講規矩啦!
將軍澳綫:我依家就係同你講規矩,總之四四六六傾掂佢!
東涌綫:就同你四四六六,你哋四我哋六!一於喺銅鑼灣北交匯啦!
將軍澳綫:唔係吖嘛!我撞聾呀!不如九一,我九你一!我哋拉去會展站,你哋喺香港站起一截「掉頭隧道延展段」係咁咦加吓班就算鬼數啦!
(兩幫人各自起哄)

將軍澳綫:我畀晒成條北港島綫你起又點啫!你哋坐得爆架車咩?
東涌綫:我哋坐唔爆你哋得咩?
將軍澳綫:我哋條將軍澳綫,不嬲都多人搭到出晒位嘅!重有吖,寶琳車同康城車比例啱啱好,唔會畀「機場快綫」奉旨喺度阻頭阻勢呀!班次已經開到十足,連埋觀塘綫班客,朝早班班車過海都仲係迫到冚架!加埋第時137區發展,點都坐得爆依條去會展站嘅北港島綫啦!
添馬總部:咁搞法,就冇咗北港島綫分流將軍澳去中環CBD嘅作用嘞!
將軍澳綫:邊個喺度阿吱阿咗呀?

東涌綫:總之我哋拉得去銅鑼灣北,就坐得爆架車。
將軍澳綫:坐得爆?去返你中環站嗰度轉港島綫喇!
東涌綫:你喺北角站轉港島綫搞唔掂,想擸埋我條北港島綫咋啩?
將軍澳綫:東鐵過海之後,東涌綫迫少咗,香港站行去中環根本仲有大把位上!畀張好牌你,你都唔識上!
添馬總部:爭咩呀?兩樣溝埋變做「東張直通」吖,笨!
將軍澳綫:邊個?邊個又搭嗲?阿大喺度講緊嘢邊個夠膽插嘴!

改編自
https://youtu.be/M7MYYB2T3YM?t=1929
https://winggundam.666forum.com/t82-topic

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
sunhoo + 1 + 1 大師級作品

查看全部評分

樓主| 香港黃毛小子 發表於 2023-7-2 15:13 | 顯示全部樓層
單由將綫延長,民祥街地下空間作新月台,可行性幾多?
hellomato 發表於 2023-7-3 14:24 | 顯示全部樓層

helloabc 發表於 2023-6-22 22:35
設計對白 北港島綫拆局

東涌綫:將軍澳綫!你依家帶啲咁嘅二打六嚟踩我場!你嚇鬼呀?

話時話,假如東將成功直通,路線顏色最好都係分返半條橙色(東涌線)半條紫色(將軍澳線)
因為所有過海線都會收貴一級;而東將直通全線兩次過海,
假如統一為相同顏色,就會出現“同一條線,坐多個站反而平咗”嘅尷尬現象。
但係“轉線過兩次海,又快又平”反而係常規操作——比如將軍澳去尖沙咀,港鐵官方都建議經港島線,總共過兩次海

而家就要睇用邊個站做橙色同紫色嘅分水嶺,似乎會展站係最順理成章。
始終北港島線都係先搞Phase 1拉紫色線去會展,跟住再考慮Phase 2會展駁香港站(=橙色線從香港站延長去會展)
我是一部小小MMC~~~~
eternalflame 發表於 2023-7-3 14:33 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2023-7-2 15:13
單由將綫延長,民祥街地下空間作新月台,可行性幾多?

有位咩?
tonyng 發表於 2023-7-3 14:37 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-7-3 14:24
話時話,假如東將成功直通,路線顏色最好都係分返半條橙色(東涌線)半條紫色(將軍澳線)
因為所有過海 ...

屯馬線已經話咗俾你知係唔會刻意咁做(新界東去尖東係貴過去南昌呀,港鐵覺得冇問題噃),會一條線一隻色,而且全線選橙色比紫色合適。
jacks_bus 發表於 2023-7-3 14:53 | 顯示全部樓層

不過而家冇哂聲氣, 到真係拍板再起好, 都唔知幾多十年後......
.:[多謝您閱讀本文章]:.
tonyng 發表於 2023-7-3 15:14 | 顯示全部樓層
jacks_bus 發表於 2023-7-3 14:53
不過而家冇哂聲氣, 到真係拍板再起好, 都唔知幾多十年後......

幾個月前ARO篇文我都講過要等NIL Enabling Works詳細設計先可以再傾落去,所以本來呢篇文已經沉咗, 只係樓主將自己啲文逐篇(i.e. 西鐵定線)掘返上嚟求溫暖。

jacks_bus 發表於 2023-7-3 15:22 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2023-7-3 15:14
幾個月前ARO篇文我都講過要等NIL Enabling Works詳細設計先可以再傾落去,所以本來呢篇文已經沉咗, 只係 ...

明白了.
希望早日有消息啦, 都幾期待將軍澳區可以有多一條走線通行港島CBD.
.:[多謝您閱讀本文章]:.
Kelvin15190 發表於 2023-7-5 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層

jacks_bus 發表於 2023-7-3 14:53

唔會好耐,2032年落成,如果無豆腐揸工程嘅話。