hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2023/07] 黑仔達之旅 CX507 KIX-HKG
開啟左側

[飛行報告] [2023/07] 黑仔達之旅 CX507 KIX-HKG

Fuk19805 發表於 2023-7-8 23:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

咁程機就係去完旅行返屋企啦,國泰缺人都唔係新聞嚟㗎啦,不過之後聽purser講話成隻econ嘅都係trainee嚟嘅,唔知係咪咁嘅原因,成程機嘅service都唔係好有條理

起飛就非常順暢,咁啱前面冇機要起飛,所以順位第一直接起飛,不過因為讓咗窗口位俾個同行者而冇夕陽相,之後就爬升到cruising altitude,開始提供service

派嘢飲嗰時,個空姐一問問晒3行FGHJK共15個位嘅人要飲咩;即係咁,如果你記得晒咁多人飲咩,一次過serve到晒絕對好好,但係佢記得嘅就serve咗先,唔記得嘅呢,好就問多次你,唔好就直接走咗去,要叫返佢返嚟

然後serve餐嗰陣,唔知佢係一車走天涯定點,總之我哋坐56HJK都可以係最後一組serve嘅人,連埋前面2行FGHJK位一共有11個客,不過就聽到成5-6個crew喺後面幾行喺度話唔夠tray,然後有個crew跑咗去前面攞咗幾個前艙嘅tray(?)先勉強夠用

最好笑係個pursar唔知係咪覺得後面搞極都搞唔完走咗過嚟,第一時間唔係問啲crew咩情況,而係問啲客“你食咗嘢未?”

大佬,你又未收嘢,你亦都見我張枱乜都冇,可摸耳用個腦諗下我哋食咗嘢未呢?呢個時候前面有個男人就講咗呢堆嘢尸吊個pursar,跟住佢好尷尬咁派餐俾我哋。食嘅係麵豉魚飯,另一個option係意粉,不過已經派晒冇得揀;用嘅係金屬餐具,唔知係咪因為用緊Business嘅餐具。味道就不過不失,始終香港上嘅回頭餐,都係一句:冇期望冇失望,有期望實失望

之後就平平安安咁飛返香港啦,不過短短3粒鐘都有至少1個鐘係氣流,成程機都唔係好定㗎啦,但係最後都可以順利descend;不過唔知係咪有windshear,成隻機去到荃灣附近開始一直左搖右擺,但係機頭決定繼續落,結果個landing hard到成隻機個個都要猛住前面張凳

land得喺北跑就預咗有排taxi啦,但係個機師又又又喺度碌機,碌咗成20分鐘先泊位,泊咗喺67號閘。咁隻機就要駁返ground power unit啦,但係無啦啦跳咗掣定係唔知咩事,總之成隻機所有嘢熄晒。成個客艙黑晒,但係個個驚得嚟又冇聲出,之後過咗2分鐘,個副機師開咪話個power有問題,燈短期內唔會着住,所以大家保持鎮定,跟crew嘅指示落機;於是啲crew就攞自己電話嘅閃光燈照住條走廊叫人慢慢落機(地下嘅緊急照明系統都冇着)

落咗機之後呢,咁泊到咁遠就預咗有APM坐去入境㗎啦,但係無啦啦架APM都壞埋,要自己行過去入境;不過之後就正常返晒,冇嘢特別report

冇咩事都係唔好坐國泰,尤其是係77P;仲要之後請埋啲祖國crew返嚟,服務質素真係不堪想像

朝早先坐JR關西快速去臨空港outlet,晏啲再入機場;不過爭啲搞錯上咗後4卡嘅紀州路快速

轉眼5日旅程就完咗,5日前就係喺隔離個閘機入閘坐南海電鐵

車站喺2樓,要上去4樓先check-in到

Zone C係國泰嘅counters,當時前面班CX564啱啱check-in closed,後面嘅機又啱啱先開counter,所以比較少人

好快過到關,日本邊檢已經好多改用電子機器,唔再依賴人手
去到禁區就繼續買手信

小弟嘅機由19號閘口出發,不過大部分嘅閘口好似都要坐APM

不過就算唔洗搭APM,都係要搭𨋢落1層樓

本班航班為CX507,亦係同JL QR嘅Codeshare航班

Flight info:
Flight No.: CX507
Depart from: Osaka Kansai (KIX/RJBB)
Arrive at: Hong Kong (HKG/VHHH)
Scheduled departure: 1750
Scheduled arrival: 2055
Actual departure: 1804
Actual arrival: 2007

我哋嘅777-300已經喺閘口上緊貨,本身諗住試吓部C42Y396嘅438人運豬機都幾過癮

隔離gate就有港航"新機" B-LHH

Aircraft info:
Reg: B-HNV (Previously A6-EMV)
Type: Boeing 777-31H
MSN: 28687
First flight: 14 Feb 2003
First delivery: 27 Feb 2003
Delivery to CX: 19 Jun 2019
Config C42Y396

班crew都幾遲先到gate,唔知係咪公司set嘅預備時間好短,佢哋都係Boarding Time前30分鐘先到,但係明顯唔夠時間準備,結果遲咗啲先上機。好少喺L2上機後面仲有咁長嘅機身

運豬機嘅標誌:3-4-3
不過坐過12個鐘挑戰成功,3個鐘短途機自然冇問題

坐低
雖然同上禮拜嘅77W同樣使用3-4-3座椅,但係今次個mon明顯細過嗰日部B-HNR

行李架爆滿

閂咗啲架之後
雖然係阿聯酋二手機,不過翻新得好徹底,完全唔覺係20年嘅舊飛機

77P嘅安全卡

國泰7月號Cathay雜誌

7月航點

機隊資料
雖然CX再三推遲777-9嘅接收日期,不過佢已經喺雜誌上出現

連續3隻gate都係香港機

今朝去嘅臨空outlet:小弟嘅建議係嚟到大阪去咗先,否則行唔晒就要上機,唔夠盡興

平飛後去廁所,非常乾淨,只係啲垃圾太多冇人清

派餐過程唔再講多次喇,不過個餐勁樣衰,但係味道如果食開香港餐,又未到難食級別

金屬餐具

之後就平平安安咁飛返香港啦,不過短短3粒鐘都有至少1個鐘係氣流,成程機都唔係好定㗎啦,但係最後都可以順利descend;不過唔知係咪有windshear,成隻機去到荃灣附近開始一直左搖右擺,但係機頭決定繼續落,結果個landing hard到成隻機個個都要猛住前面張凳

泊gate鎖IFE

下一秒即刻power out,由crew用電話閃光燈照明

漆黑中的假J

對面有隻EK彩繪A380

點知泊完6X閘都未黑仔完,APM壞咗,400人一齊行去入境

攞埋行李之後A車走咗,決定搭的士返去

Comments:
連環不幸事件, partially係因為國泰crew training不足,加埋management麻麻;不過去到GPU failure同埋APM壞車,我諗應該係我黑仔多啲喇

國泰會唔會再搭?睇下啦,念在仲有啲AM,可能仲會買嘅;況且,月尾仲有一個ICN來回買咗未搭呢~

如果閣下鍾意呢篇flight report,不妨留下comment同埋俾少少分,亦可以睇下小弟過往嘅飛行報告:
[2021/08] 首試無牛肉餐 CX255 HKG-LHR
[2022/06] 排死人之旅 CX254 LHR-HKG (多圖注意+檢疫過程)
[2022/08] Menu回歸之旅 CX251 HKG-LHR
[2022/12] 首訪曼城之旅 CX216 MAN-HKG

[2023/01] 食杯麵比雷劈之旅 CX219 HKG-MAN
[2023/06] 極限挑戰12小時奴隸船之旅 CX250 LHR-HKG
[2023/06] 月光寶盒之旅 CX566 HKG-KIX

多謝各位點閱

評分

參與人數 6aPower +10 HugeC +55 收起 理由
YY487 + 1 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 多謝分享
tamabaron + 1 + 10 英雄所見略同
S3BL100 + 2 + 8 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 多謝分享
DIH + 3 + 7 有圖有真相

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam
DIH 發表於 2023-7-9 11:26 | 顯示全部樓層
我5月尾6月頭飛福岡都係用金屬餐具,唔係前艙拎來。疫情過後世界主題回歸「環保」。

你又真係幾黑仔,駁唔到電、壞APM都被你遇到。  
rickywk 發表於 2023-7-9 12:09 | 顯示全部樓層

25R落埋gate,15分鐘起跳係基本,20分鐘係正常,唔關碌唔碌機事。3rd RWY你當佢係屯門,屯門坐車去東涌快極都要10分鐘啦

07R落會快dd,因為個RWY exit近dd。

而家3rd RWY落地後條taxi path成5-6隻直角90度彎,點會快

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| Fuk19805 發表於 2023-7-9 12:51 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2023-7-9 11:26
我5月尾6月頭飛福岡都係用金屬餐具,唔係前艙拎來。疫情過後世界主題回歸「環保」。

你又真係幾黑仔,駁唔 ...

小弟不嬲都黑仔,幾篇前嘅flight report先俾雷劈完,今次就玩到咁大

不過講返個金屬餐具,其實都幾重手;如果係啲F/J客可能有啲grand嘅感覺,但係如果係econ位我寧願用返啲recyclable嘅膠spork
clivetock 發表於 2023-7-9 13:11 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-7-9 12:51
小弟不嬲都黑仔,幾篇前嘅flight report先俾雷劈完,今次就玩到咁大

不過講返個金屬餐具,其實都幾 ...

印象中因航短途Y轉用金屬餐具已經一段時間,係外賣包裝用紙袋/膠袋包住,一定唔係前艙拎過嚟
szeto993 發表於 2023-7-9 16:26 | 顯示全部樓層
對上一次最黑仔都係喺台灣返香港無人埋橋無人上電上冷氣,估唔到樓主仲慘
JH_LE4612 發表於 2023-7-9 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層

利申唔熟飛機,但係如果喺冇電嘅時候壞埋 emergency lighting唔係應該好大件事嘅咩?如果要疏散咁可以點,又唔係個個乘客都有電話可以照...同埋係咪啲短途機 recover 得唔夠快,所以先至要成架機都係 trainee?典型嘅 put all eggs in one basket然後pk嘅故事,又少一個理由揀呢間公司
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-7-9 21:36 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-7-9 20:40
利申唔熟飛機,但係如果喺冇電嘅時候壞埋 emergency lighting唔係應該好大件事嘅咩?如果要疏散咁可以點, ...

不過冇理由成機trainee,急起上嚟唔知佢哋應變得點
同埋trainee一嚟train隻438人大機擺明玩佢哋
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-7-9 21:39 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2023-7-9 16:26
對上一次最黑仔都係喺台灣返香港無人埋橋無人上電上冷氣,估唔到樓主仲慘 ...

小弟黑仔開,細個有次坐HX283喺臺北返香港,但係香港黑雨唔俾佢起飛,結果佢來機晚到,8.30pm拖到1.30am先走到,喺候機室等得仲耐過飛嘅時間
cruisesnet 發表於 2023-7-9 21:55 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2023-7-9 12:09
25R落埋gate,15分鐘起跳係基本,20分鐘係正常,唔關碌唔碌機事。3rd RWY你當佢係屯門,屯門坐車去東涌快極 ...

你個比喻好二正