hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴試辦 293 坑口北-翠林-安達臣-寶達-東隧口-藍田 ...
開啟左側

建議九巴試辦 293 坑口北-翠林-安達臣-寶達-東隧口-藍田

214P_world 發表於 2023-7-10 09:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

配合安達臣發展區的人口增長,建議九巴試辦第293號線(循環線),以安達臣發展區為中心點,東面接駁寶林及坑口等290X無法覆蓋的核心地帶,以連接將軍澳醫院與附近地盤等上班地點,並途經康盛花園與翠林邨,西面接駁觀塘偉樂街及油塘道遊樂場,以連接鄰近觀塘碼頭的觀塘商貿區及東隧轉車站往返港島,並途經安泰邨、安達邨、寶達邨及秀茂坪邨等過海巴士車程較長的區域,初時班次建議上午4班及下午2班,建議以690收費為上限提供往港島方向之轉乘優惠,而往新界方向則參照相反方向收費總額或提供次程免費安排,開辦一個月後檢討。

293 坑口北 - 寶林 - 翠林 - 安達臣 - 寶達 - 麗港城 - 東隧口 - 藍田 ⟲ (循環線)
  • 坑口北 $5.6
  • 重華路
  • 培成路
  • 厚德邨
  • 景林邨
  • 欣明苑
  • 英明苑
  • 寶仁樓
  • 翠林邨
  • 康盛花園
  • 馬游塘村
  • (將於 安愉道 安鿋街 安健道 全面啟用後增設中途站)
  • 安泰西
  • 安泰邨
  • 愛達樓
  • 安達邨
  • 寶達邨
  • 秀暉樓
  • 觀塘偉樂街 - 近觀塘商貿區/麗港城
  • 東隧轉車站 - 油塘道遊樂場
  • 藍田站
  • 觀塘警署
  • 秀暉樓
  • 寶達邨
  • 善達樓
  • 愛達樓
  • 錦泰樓
  • 安泰西
  • 安泰邨
  • (將於 安愉道 安鿋街 安健道 全面啟用後增設中途站)
  • 馬游塘村
  • 茅湖仔
  • 康盛花園
  • 翠林邨
  • 寶林消防局
  • 英明苑
  • 將軍澳賽馬會診所
  • 景林邨
  • 厚德邨
  • 重華路
  • 培成路
  • 富寧花園
  • 坑口北
建議收費:
  • $5.6

建議班次:
  • 星期一至六 0700 0720 0740 0800 1730 1800

去程轉乘:
  • (293)-->(613/613A) 往港島,合共 $15.9
  • (293)-->(373/673/673P) 往港島,合共 $16.4
  • (293)-->(603/603A/603S) 往港島,合共 $16.7 [減 $2.1]
  • (293)-->其他聯營/城巴路線往港島,合共 $16.4 ~ $19.4
回程轉乘:
  • (613/613A)-->(293) 往安達臣/將軍澳,合共 $15.9 [減 $0.5]
  • (373/673)-->(293) 往安達臣/將軍澳,合共 $26.6 [次程免費]
  • (603/603A/603P) 往安達臣/將軍澳,合共 $16.7 [減 $2.1]

獨學而無友,則孤陋而寡聞
LHP690S 發表於 2023-7-10 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層
都唔錯嘅 , 可以幫213M清客
kmb71k 發表於 2023-7-11 00:05 | 顯示全部樓層
點解一個二個成日覺得將軍澳往返藍田會咇得出客?
唔通93M多客到做唔晒,客量好到可以開分支?

仲有
安達臣往返將軍澳?290X咪做緊囉
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 214P_world 發表於 2023-7-11 00:27 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-7-11 00:05

唔該成篇睇晒先留言
  • 正如文首所述,293並非做「將軍澳至藍田」客,而係「安達臣至將軍澳」及「安達臣至麗港城(近觀塘商貿區)/東隧轉車站」,藍田站僅為循環點
  • 正如文首所述,293所做的「安達臣至將軍澳」正正係290X覆蓋唔到的寶琳及坑口核心地帶,當中包括醫院及地盤地上班熱點

樓主| 214P_world 發表於 2023-7-11 00:31 | 顯示全部樓層
LHP690S 發表於 2023-7-10 23:57
都唔錯嘅 , 可以幫213M清客

唔止213M(轉鐵過海)嘅,還有一部分幫613(過海)清,一部分幫601(過海)清,
以及幫輕吓11X/93A一條行唔正觀塘商貿區/一條行唔正安達臣等,還有290X行唔正坑寶

charlesli0104 發表於 2023-7-11 02:47 | 顯示全部樓層
單程要15公里,收5.6平左D,既然係做290系嘅補充,應該最少收$7.2
LHP690S 發表於 2023-7-11 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-7-11 00:05

我坐過93M , 將軍澳上車真係唔多
大部分都係寶達上

不過將軍澳去藍田係有客嘅 , 雖然唔多
建議690同694加分段 , 藍田 / 油麗邨落車收7.2
LHP690S 發表於 2023-7-11 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2023-7-11 02:47
單程要15公里,收5.6平左D,既然係做290系嘅補充,應該最少收$7.2

咁就會引申出好似28B咁樣嘅半程客收全程嘅問題
290A/X(將軍澳去秀茂坪、順利、安達、彩雲 ) , 796X , 793 ( 工業邨去調景嶺 )都有呢個問題

樓主| 214P_world 發表於 2023-7-11 18:25 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2023-7-11 02:47

兩睇,如果只計里數確實可收費D,但按實際需要,流水線乘客只坐一半唔值全程價,但收費方面我亦冇企得太硬
 樓主| 214P_world 發表於 2023-7-11 18:26 | 顯示全部樓層

LHP690S 發表於 2023-7-11 13:15
我坐過93M , 將軍澳上車真係唔多
大部分都係寶達上

690 加分段有點難 (聯營線),694 應早日加雙向分段 唔好得個貴字