hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 洪水橋/厦村/交椅洲人工島引入按需求提供的公共交通服務 ...
開啟左側

[歷史資料] 洪水橋/厦村/交椅洲人工島引入按需求提供的公共交通服務

kitarolo 發表於 2023-7-17 02:18 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2023-7-17 01:20
外國做on demand transit基本上係由公共
交通營運者搞嘅泥鰍的,再由政府補貼車費
到巴士水平,用嚟彌補公共交通覆蓋唔到嘅地區
香港政府喺規管、技術、財政方面會肯咁搞?

外國入境需檢測/酒店隔離之時
機場員工係有通訊群組夾順路搭
的士,因為嗰陣好多A線都停開,東涌亦
短暫出現過街招,祗要兩個乘客出市區
且順路都有得傾,但目前已不再運作。

紅Van太多地方去唔到
牌照係投資工具、車租
純商業原則,海鮮價無監管
司機收入也不如專利巴士般固定
實際上非繁要儲滿一部16座都不易

彈性最大、乘客數門檻較低
得紅色的士,而家要完善有完善
正苦又願意強制的士可收八達通/
信用卡付款(保留收現金模式)與設
雙方都有權責嘅拼車平台嗎?
Ricky403 發表於 2023-7-17 09:45 | 顯示全部樓層
旨意政府做野真係等得黎都世界變
龍城成日都唔想做足全日後勤
而家國泰城出東涌食飯,同埋後勤區堆公司返幾點放幾點,已經大可以半專車式咁同巴士公司夾定開車時間
.
qunow 發表於 2023-7-17 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-7-17 02:18
外國入境需檢測/酒店隔離之時
機場員工係有通訊群組夾順路搭
的士,因為嗰陣好多A線都停開,東涌亦

最重要係,用按需求提供公共交通去做而唔用巴士小巴做,係咪都係俾返巴士小巴車費咁多錢就搭到車?
brianso198 發表於 2023-7-17 10:03 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-7-17 09:45
而家國泰城出東涌食飯,同埋後勤區堆公司返幾 ...

後勤區按需求提供交通服務係無錯, 但你係咪真係夾得到後勤區咁多間公司就另一個問題

仲要有D公司行去巴士站都唔算好近, 你夾得一班人就夾唔到第二班人

結果同而家唔會差太遠

國泰城果堆食飯車因為得一個party, 要夾唔難

甚至乎民航處1720班非表列特班都係

12Lane 發表於 2023-7-17 10:10 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2023-7-17 09:48
最重要係,用按需求提供公共交通去做而唔用巴士小巴做,係咪都係俾返巴士小巴車費咁多錢就搭到車? ...

搭的士兩公里四條友都七蚊位啦,細車收大巴價根本唔實際。兩蚊政府都牙痛咁款,所謂按需供求咪又係得個講字。要人地有晒大車細車就更加離地,買兩set車隊繁時/非繁分別serve同一條線就更加無稽,原本一部車嘅折舊就計兩部,人工亦應該相差無幾。
 樓主| kay 發表於 2023-7-17 10:25 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-7-17 09:45
而家國泰城出東涌食飯,同埋後勤區堆公司返幾 ...

但如果拎返晒屎巴堆新區黎做REVIEW
的確非繁拎部細車行可能好過無得全日

不過人地依家個PLAN係接駁交通樞紐
反而係一個洪水橋大區只有一個交通樞紐
交椅洲只有兩個
如果假設將來唔去交通樞紐出唔到市區
接駁呢程等同硬食

世界很簡單 人類很複雜