hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴296A修訂班次
開啟左側

[服務調整] 九巴296A修訂班次

214P_world 發表於 2023-7-13 17:53 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-7-13 17:45
都幾好笑
有個人成日想暗示 296A 東行有班客坐去將轉轉車返坑口,而呢班客多到可以執靚 296A 東行上座率

296A轉乘客入面,最大比例相信係98D往寶琳,其次係297往坑口,
有搭巴士嘅人相信都好清楚,將轉黃昏每日條龍都排到690個站,車來條龍就縮短,冇幾耐又有返條龍
獨學而無友,則孤陋而寡聞
3ASV174 發表於 2023-7-13 17:56 | 顯示全部樓層
296A 本身大部份時間開緊 9-12
296C 大部份時間只係開 20

即係 296A 一個鐘最少有 5 班
296C 只得 3 班,做咩我要自己申請 296A cut 到 20 分鐘一班同 296C 聯合班次?

到有一日 296A 296C 加埋一個鐘都開唔到 6 班車,你先出嚟發表謬論啦不如
如要討論,請先自貼差餉單一次
KE7066 發表於 2023-7-13 18:21 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-7-13 05:33
唔使咁極端嘅,296C以回贈方式當做296A加班車,自然可以cut咗原先嗰班296A,
以每小時3班296C計,就每小時 ...

我聽緊啲咩?296C 插係兩班 296A 中間谷密到 5/10 唔得?

HR1377 發表於 2023-7-13 19:27 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-7-12 19:50
296D 又唔係越嚟越想做,叫做做佢好過做 296A。

尚德弊在而家隔離太多選擇,如果紅巴有心想 296A 走上未 ...

如果九巴放棄做296D咪益對家做大796P
214P_world 發表於 2023-7-13 23:44 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-7-13 18:21
我聽緊啲咩?296C 插係兩班 296A 中間谷密到 5/10 唔得?

咁就最好啦,但冇著數九巴又點會無啦啦將296A成堆轉乘送比296C?
214P_world 發表於 2023-7-13 23:58 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-7-13 17:56
296A 本身大部份時間開緊 9-12
296C 大部份時間只係開 20

乘客要嘅係更多可供觀塘道轉乘的班次,九巴要嘅係減更多班去解決車長荒或者比資源新發展區

如果解決咗牛頭角站點問題,而296C做到$5.6尚德落觀塘(雙向分段) 同再減$4.2轉乘新界路線,咁同搭296A有乜分別?
6班A最盡可以透過3A+3C去營運,但唔係話一定要咁做,4A+3C 或者 5A+3C都係慳咗車,有多車就算比90都好呀謬論
214P_world 發表於 2023-7-14 00:10 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2023-7-13 19:27
如果九巴放棄做296D咪益對家做大796P

以前我覺得796P佔優,而家反而296D贏得多D,尤其有 西九 啟轉 將轉* 幫手撐住條線

*備註: 以免有人陣間又曲解,雖然296D有人會轉98D/297/98返寶琳/坑口/康城,但呢個唔係重點,
重點在於有98D轉296A/296C/296D,變相pump密咗九巴尖沙咀返尚德嘅班次,令乘客上到九巴車嘅機率遠高於上到城巴796P
樂仔〞 發表於 2023-7-14 00:10 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-7-12 19:50
296D 又唔係越嚟越想做,叫做做佢好過做 296A。

尚德弊在而家隔離太多選擇,如果紅巴有心想 296A 走上未 ...

296C 觀塘道觀塘段近乎無站可言 , 都好難取代到 296A
加返站又變咗拖慢去旺角速度 , 都係唔好搞咁多野好
KE7066 發表於 2023-7-14 00:11 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-7-13 23:44
咁就最好啦,但冇著數九巴又點會無啦啦將296A成堆轉乘送比296C?

協同效應做大個 pool 都無著數?
不如問 6A 變 3A 3C 何來更多可供觀塘道轉乘的班次
214P_world 發表於 2023-7-14 00:15 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2023-7-14 00:11
協同效應做大個 pool 都無著數?
不如問 6A 變 3A 3C 何來更多可供觀塘道轉乘的班次
...

6A最盡最盡可以變3A+3C慳到3架車,但5A+3C都得㗎嘛 (咪當每個鐘1班車換296C 3班車加轉乘同雙向分段),可參考56#

而39#回應只係想講,對比296A直接取消去加密296C,我認為保留296A多於一半班次較為合適