hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴792M 796P 796X 798線調整班次
開啟左側

[服務調整] 城巴792M 796P 796X 798線調整班次

XL2135/D343344 發表於 2023-7-23 01:21 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-7-23 00:19
近年開 790 793 795 795P 797 798P 798X 694S N咁多條線,舊線又唔縮短,結果新舊線互𠝹客,冇條做得起

...

其實798已經冇以前咁好客
事因九巴開咗90 96 97 同798互𠝹客
雖然90 97得平日兩繁各一車,96得平日兩味加假日兼疏車
GZ4031 發表於 2023-7-23 01:41 | 顯示全部樓層
睇唔明點解唔縮796P 落清半開, 減番出黎來回既自轉時間夠佢唔洗cut 班次做番定點20
以前又咁想同296D 打, 呢家就變到有緣人班次
仲要抽車做790架, 重疊既野唔減走咪疏鬥疏...

工業邨一帶其實都不宜留哂793 796X 一齊做流水, 路程太遠, 太多不穩定性
而就康城而言, 793 796X 除左一程過外已經0優勢, 講緊差距係790 出到市區, 793 可能先岩岩過將隧

其實唔計九巴98, 如果797 工業邨開經埋康城站巴總同清半再直出, 然後mega box 後調頭, 做番正常轉乘班次 (繁12-15/非繁20)
換黎收走793/796X 其中一條番將軍澳站開車
同時將790全日化換走796P, 令康城人行將藍有790, 將隧有98同正常番既797
流水可能交比796X (冇詳細諗呢點...), 793 縮落將軍澳站
再睇795/795P 邊條想加班

好過十幾條線冇條岩用...
214P_world 發表於 2023-7-23 02:36 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2023-7-23 01:41
睇唔明點解唔縮796P 落清半開, 減番出黎來回既自轉時間夠佢唔洗cut 班次做番定點20
以前又咁想同296D 打,  ...

認同
  • 796P 將軍澳站開都得,反正而家問題之一係深入唔到將軍澳站一帶
  • 793 796X 唔使兩條都漫遊將南再落工業邨,留一條就夠
  • 797 新蒲崗 keep 住載空,縮短加密最實際
  • 另外,其實 795X/793 都可以其中一條改為將軍澳站直上將隧

獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2023-7-23 02:40 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2023-7-23 01:21
雖然90 97得平日兩繁各一車,96得平日兩味加 ...

比人𠝹到客,其實係因為自己做得唔好
  • 九巴有97,佢自己都有682>798A,唔講走線,價錢方面已經輸晒
  • 講返佢自己範圍,798A/B全部沙田止步,源禾路/火炭/大圍冇樣做到
  • 有埋96,直頭班次同價錢都完勝798系列,若果88咁啱轉到96,仲邊洗搭798😂

KE7066 發表於 2023-7-23 07:05 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-7-23 00:19
近年開 790 793 795 795P 797 798P 798X 694S N咁多條線,舊線又唔縮短,結果新舊線互𠝹客,冇條做得起

...

798 得夜後 20 減落 25,關 798P 798X 咩事
792M 就更加唔關任何一條新線事啦
siuming0213 發表於 2023-7-23 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層

先承諾後反口都唔係第一次!當初795x全日20分鐘...
係嘅,開頭俾啲甜頭您
蜜月期已過露出真面目閒日非繁經常30分鐘一班
都唔係留住班客,係送啲客去坐港鐵
psypericarp 發表於 2023-7-23 11:56 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-7-23 00:24
795X 現階段要做嘅係加強宣傳,尤其全將軍澳都基本上冇油麻地車 (93K慢到咁就唔計啦)只做將南就半塊餅, ...

同意,下繁淨3班界限街不停站直飛將轉同埋改行長沙灣道已經好好
214P_world 發表於 2023-7-23 16:08 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-7-23 07:05
798 得夜後 20 減落 25,關 798P 798X 咩事
792M 就更加唔關任何一條新線事啦

我冇話關事,只係話佢冇客嘅又唔理,有客嘅又減
KE7066 發表於 2023-7-23 16:31 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-7-23 16:08
我冇話關事,只係話佢冇客嘅又唔理,有客嘅又減

你覺得有客姐
brianso198 發表於 2023-7-23 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2023-7-23 01:21
雖然90 97得平日兩繁各一車,96得平日兩味加 ...

講句唔好聽,
將軍澳係賣願景㗎渣,賺錢能力根本係差

798畀人咁𠝹客都仲唔差咪算係咁