hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 圍方未來會否取代新城市既地位??
開啟左側

圍方未來會否取代新城市既地位??

busnrail_fans 發表於 2023-8-14 14:17 | 顯示全部樓層

想知286X/E42往長沙灣灣/機場方向嘅積運街站對開,通去名城平台學校群條樓梯,是咪通唔到去名城至圍方條行人天橋?
Snoopy@FB8617 發表於 2023-8-14 14:21 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2023-8-14 14:17
想知286X/E42往長沙灣灣/機場方向嘅積運街站對開,通去名城平台學校群條樓梯,是咪通唔到去名城至圍方條行 ...

通到
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
流星☆雨 發表於 2023-8-15 02:54 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2023-7-24 19:11
「NTP」商場嘅最大問題係,原本有音樂噴泉同八佰伴,但係五至八樓就比較少人行。
之後八佰伴關門大吉,20 ...

如果要講社會公義問題,圍方將公眾康樂用地變成私人會所、拆八爪魚天橋,咪一樣咁可恥,甚至更加影響民生。

趕客路上 理_得你
Toz 發表於 2023-8-17 09:35 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2023-8-13 02:42
其實你係咪果個年代嘅人?八佰伴不嬲都唔係走高檔路綫,同東急、三越、西武比差好多皮喎,賣得貴就高級?U ...

邊個同你講新城市一開始唔係走高檔路線? 新城市公共地方大到咁, 唔收貴D租, 冷氣費都唔夠比喎.
同埋隔離有幾多個場你數下? 果D又唔係新場. 咁多個場競爭都唔走差異化路線, 你係咪當新地係傻仔?

我反問返你係咪果個年代既人先真, 你分清楚新城市個室內噴水池係第一個, 其他場跟風搞未? 知道八十年代香港發展有幾快?
一話新城市室內公共空間太大, 乜野人都去涼冷氣, 你先覺得佢定位唔高?
DIH 發表於 2023-8-18 10:19 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2023-8-17 09:35
邊個同你講新城市一開始唔係走高檔路線? 新城市公共地方大到咁, 唔收貴D租, 冷氣費都唔夠比喎.
同埋隔離有 ...

視乎大家對「高檔」定義如何。

家人80年代開始住沙田,我都經常去新城市,家族唔算太窮但亦稱不上富有,要我評價的話當年新城市算係「中檔」,至少一般藍領都可以一家大細食飯睇戲買玩具,中環金鐘至算係高檔。新城市近十幾年改裝就真係比以前高檔。

隔籬幾個商場算係「街坊」級,通道窄、舖頭密集,檔次係比新城市低。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +5 收起 理由
jpoon + 2 + 5 正解,條友鄉下仔連咩係高檔都唔識.

查看全部評分

ryumew 發表於 2023-8-19 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2023-8-14 14:17
想知286X/E42往長沙灣灣/機場方向嘅積運街站對開,通去名城平台學校群條樓梯,是咪通唔到去名城至圍方條行 ...

旁邊有昇降機,停車場層出就見到通往圍方的天橋
busnrail_fans 發表於 2023-8-21 09:50 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2023-8-19 23:25
旁邊有昇降機,停車場層出就見到通往圍方的天橋

見條橋咁少人行,仲以為條橋係名城住客專用通道嚟
巴士的膠 發表於 2023-8-21 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2023-8-21 09:50
見條橋咁少人行,仲以為條橋係名城住客專用通道嚟

咁除咗去學校群可以行少兩層樓梯,去名城以外嘅地方都用唔著條橋。

去新翠、隆亨都係經八爪魚天橋,去海福又有村南道條橋。

另外,有無乜原因當年起名城係可以完全無商場?
SSBT 發表於 2023-8-22 22:52 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-8-21 22:08
咁除咗去學校群可以行少兩層樓梯,去名城以外嘅地方都用唔著條橋。

去新翠、隆亨都係經八爪魚天橋,去海 ...

名城樓下係車廠,
如果再起埋商場,
個平台會太高
=0=
Toz 發表於 2023-8-23 07:12 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2023-8-18 10:19
視乎大家對「高檔」定義如何。

家人80年代開始住沙田,我都經常去新城市,家族唔算太窮但亦稱不上富有, ...

新城市D野從來都唔係中環果D場咁隨便都一萬幾千
呢條thread一開始對"高檔"既定義就係中產,我順住樓主講O者
香港既中產從八十年代到今日差左幾多條街?

如果新城市一開始唔係高檔, 咁佢一直都唔算係, 唔可能以前唔係高檔之後變左高檔