hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 美麗新香港之旅 (2):UA877 77W 黑暗旅程 SFO-HKG (多圖 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[飛行報告] 美麗新香港之旅 (2):UA877 77W 黑暗旅程 SFO-HKG (多圖)

AVD1 發表於 2023-8-30 12:46 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-8-30 01:48
仲有一個因素係先前有好多人坐 CA CZ MU 等航空公司轉機往來東南亞,當年佢地成日都有美國來回東南亞各國 ...

冇得經俄國上空呢個問題我相信呢幾年都唔會改變,
所以都唔好諗呢幾年去亞洲地區可以平得去邊。

最近確實見機票價錢開始回落,
冇年頭咁過份,不過香港個間 CX 仍然仲企得幾硬 …
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| S3BL100 發表於 2023-8-30 22:02 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2023-8-30 12:39
話說我起你另一篇回文指我睇緊機票,
最近機票貴,所以諗住拎 Aeroplan 換分。

如果我係你,真係用 Aeroplan 換機票遊飛機河:
第一件事會望下 LH 用咩機型,如果坐到神獸,即 A340 或 747,一定揀 LH;否則就 NZ,聽聞佢地服務唔差

不過你應該好清楚我個人喜好

始終 award inventory 同 cash inventory 好大分別。我今次張機票係用真金白銀買,但如果係用 UA miles 換,都會見到唔少經台北坐 EVA Air,經歐洲轉機,甚至坐 Ethiopian Airlines 經 ADD 轉機既選擇 今年年頭無聊望過下,印象中就見過坐 UA 767 去 ZRH 等足成日轉 LX A343,但當時因為岩岩去過歐洲玩,同埋諗唔到有其他理由必須返來,加上本身都唔夠里數,所以睇左就算,但機型就肯定比起今次有趣得多

另外呢邊識得香港學生舊年年尾返過香港,用 miles 換,去程坐 UA TYS-ORD (?) + NH ORD-HND-HKG,但 HND 要過夜兼當時日本仲未解除防疫限制,結果機場訓左一晚
回程更加係 3-stop,BR HKG-TPE-SEA 然後 UA SEA-IAD-TYS,不過話服務好過 UA 好多

fb.com/scientisthk2usa/
tridents 發表於 2023-8-31 12:32 | 顯示全部樓層
最近搭佢由 ORD 到 HND,機艙服務出奇地好意想不到,食同樓主個餐一樣都喺個 Set,食落 100% 恐怖,仲差過 CX。

除咗食之外頂唔順,今轉搭 UA 好正面。
DIH 發表於 2023-9-1 12:08 | 顯示全部樓層

照咁睇 Air India 同 Qatar 都冇將二手 777 髹上完整塗裝,不知是否疫後常態。

cruisesnet 發表於 2023-9-1 13:43 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2023-9-1 12:08
照咁睇 Air India 同 Qatar 都冇將二手 777 髹上完整塗裝,不知是否疫後常態。

...

兩個都趕住用

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
DIH + 1 精闢見解

查看全部評分

Waiyin12 發表於 2023-9-3 01:53 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-8-30 02:12
簡單來講,果 14 個鐘真係有少少忐忑不安,好大程度係靠不斷睇電影同紀錄片沖淡同定神

因為我真係有少少 ...

UA B752 vs NH long haul,類似的抉擇我上年搭 Lufthansa 返香港都遇過,當時係 FRA - HKG 係 LH A343 or CX A359,想搭 A340 加上擔心 sharecode 航班 check-in 選位問題,所以無搭 CX(最後 LH 發生一連串延誤,來回亦獲賠 EU 261,算唔話得)

唔知 UA B757 系列有無退役時間表,但將來搭 ANA 的機會應該唔會無?

另外好似見過樓主一篇起訖點相同的 TYS - ATL - ICN - HKG report,唔知今年 DL/KE 係咪明顯貴咗?
 樓主| S3BL100 發表於 2023-9-3 21:25 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2023-9-3 01:53
UA B752 vs NH long haul,類似的抉擇我上年搭 Lufthansa 返香港都遇過,當時係 FRA - HKG 係 LH A343 or ...

你個 case 簡單好多,至低限度 A343 真係剩返好少,而 CX A359 大把機會坐

我個情況,UA 752 會派果堆線,我平時根本無乜機會坐(反而 DL 752 同 UA 753 都坐過,而且機會仲多少少,但機艙配置同性能都有明顯分別),而 NH 長途亦係平時無乜機會坐,有幾可會飛日本或者飛亞洲

UA 訂左 50 隻 A321XLR,如無意外出年開始交付,到時會陸續取代 752;但會唔會有延誤,或者計劃有變,就唔知。而 UA 今年亦繼續翻新緊 752,當然同剩返有幾耐玩未必有直接關係,UA 最舊果隻 752 今年 29 歲

上次 DL/KE 果程係我媽飛,好笑係買機票果陣香港未完全解決防疫限制,我覺得好貴但都係平過我今次張來回唔少,然後我今次張機票又明顯平過 AA 同 DL/KE 唔少。講緊 AA 同 DL/KE 相近日子來回最低消費要三千美金以上,點可能買?再早多幾年,呢個價直頭坐商務應該都得了
fb.com/scientisthk2usa/
yuenpo 發表於 2023-9-4 15:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-9-3 05:25
你個 case 簡單好多,至低限度 A343 真係剩返好少,而 CX A359 大把機會坐

我個情況,UA 752 會派果堆線 ...

而家好多識的人都見經濟艙都咁貴索性給多些少錢坐特選經濟艙,至少舒服D
tamabaron 發表於 2023-9-4 16:12 | 顯示全部樓層
yuenpo 發表於 2023-9-4 15:40
而家好多識的人都見經濟艙都咁貴索性給多些少錢坐特選經濟艙,至少舒服D
...

特選經濟都唔平, 同唔早book 未必有位 (可能好多人換miles)

但真係3000USD 以前坐J 都係差唔多, 一日仲打仗未開返俄羅斯上空一日都唔會平