hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴W4開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴W4開辦消息

Choi 發表於 2023-10-6 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2023-10-6 12:33
講個笑話:

西九文化區循環專線(West Kowloon Circular Route)為一條免費穿梭巴士路線,由西九文化區管 ...

咁243R都同免費穿梭巴士共存過一段時間
kmb71k 發表於 2023-10-6 13:35 | 顯示全部樓層
Happypig375 發表於 2023-10-6 09:16
點解唔用W1空咗個號碼嘅

費事惹起不必要誤會以為條線復活囉

以上回應,是否可行?是否合適?
LAK2 發表於 2023-10-6 14:03 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2023-10-6 11:38
去長沙灣嗰條 86P 係 2014 年 12 月摺線,去沙田嗰條係 2016 年 4 月開線,年半都冇。

所以新線叫 W4 唔 ...

該位人兄將自己想像當成事實啫
舉左個短時間重用例子(298P)佢又這樣那樣, 仲煩過某相
LAK2 發表於 2023-10-6 14:04 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2023-10-6 11:34
相信你呢個例子…好可能係路線大致相同/基於原走線延長先有機會造成短時間重用
...

相似?
我當年都以為298P(科大<>藍田站)會入坑口圈
結果要坑北行返入東港城
短時間重用出事就真
kmb71k 發表於 2023-10-6 14:45 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-10-6 09:34
4去佐敦道碼頭,所以W4去西九也合理。

咪笑死人啦
根本只係純粹順住去
W4同舊時4號根本唔關事

創作力量和幻想真係會嚇你一跳

以上回應,是否可行?是否合適?
D201 發表於 2023-10-6 14:53 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2023-10-6 12:33
講個笑話:

西九文化區循環專線(West Kowloon Circular Route)為一條免費穿梭巴士路線,由西九文化區管 ...

西九蝕錢,自然要搵野減少支出,呢D免費巴士最容易開刀。

老狗假日開W4即係計過條數維到皮先開,專利化派12米車仲可以企爆137個人做閘長(早排陽光派前ASU係嚴格限制唔準企人),隨時除笨有精
kiwai 發表於 2023-10-6 14:55 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2023-10-6 11:34
相信你呢個例子…好可能係路線大致相同/基於原走線延長先有機會造成短時間重用
...

用九巴5B做例子, 絕對可以係取消舊線的同一日開辦新線
sq285 發表於 2023-10-6 15:07 | 顯示全部樓層
D201 發表於 2023-10-6 14:53
西九蝕錢,自然要搵野減少支出,呢D免費巴士最容易開刀。

老狗假日開W4即係計過條數維到皮先開,專利化派12米車仲可以企爆137個人做閘長(早排陽光派前ASU係嚴格限制唔準企人),隨時除笨有精

要收錢,仲要有部CX1同路,我諗唔到有幾精喇

不過W4都係焗開,一個唔覺意被隔籬公司做仲大威脅
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
 樓主| FBI2 發表於 2023-10-6 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2023-10-6 14:55
用九巴5B做例子, 絕對可以係取消舊線的同一日開辦新線

960B都係咁,當係取消舊線第2日開新線
dennis28a 發表於 2023-10-6 15:23 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2023-10-6 15:07
要收錢,仲要有部CX1同路,我諗唔到有幾精喇

不過W4都係焗開,一個唔覺意被隔籬公司做仲大威脅

都話左小巴佬詐型,根本舊屎係運輸署一手造成。
坦白講,西九唔想搞免費車,CX1 拉去高鐵站咪得。