hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 68A轉乘49M的轉乘調整! 屯門小區無左連續轉乘到青衣南 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 68A轉乘49M的轉乘調整! 屯門小區無左連續轉乘到青衣南

lsc04d11 發表於 2023-10-6 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層

咪就係249m都唔得 點解49M可以得? 可能係有人“投訴”或自己察覺漏洞呢。。。。。。。
dubbies 發表於 2023-10-6 16:27 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-10-6 15:58
屯門M線->68A->249M 一向無連續轉乘第三程收足就已經好多年。回程用朗屏價係可以連續轉2次。係不公平,但 ...

呢D咁複雜轉乘問到熱線員明白解釋, 機會唔多
反而會勸你荃灣轉243M就快靚正,做咩要轉多次
Ricky403 發表於 2023-10-6 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層
即係叫你去青衣南就葵芳M坐到尾轉43/43M或小巴算數🙂
話說68A荃灣上車轉49M又如何
兆康友 發表於 2023-10-6 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層

之前68a轉49m付$1.5,但網頁寫免費,但不寫「適用於藍地或之前登車的乘客」,但計埋是$12.2所以冇打去問
Ricky403 發表於 2023-10-6 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層
dubbies 發表於 2023-10-6 16:27
呢D咁複雜轉乘問到熱線員明白解釋, 機會唔多
反而會勸你荃灣轉243M就快靚正,做咩要轉多次
...

243M荃灣慢碌完去到青衣又要兜長安先,坐過真係無下次
 樓主| arfung 發表於 2023-10-6 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
兆康友 發表於 2023-10-6 16:32
之前68a轉49m付$1.5,但網頁寫免費,但不寫「適用於藍地或之前登車的乘客」,但計埋是$12.2所以冇打去問 ...

所以我話網頁「低調地」修改左68A→49M 轉乘優惠。

我都記得之前係寫「免費/減$4.5」,現在係寫「兩程合共$12.2」。

可惜當時沒有截圖。
GD1570 發表於 2023-10-6 16:46 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2023-10-6 16:14
呢個我都未試過,宜家少左好多搭68A,有機會試到就分享一下。
但屯門線轉68A再轉49M,最後一程收足$4. ...

<呢個我都未試過,宜家少左好多搭68A,有機會試到就分享一下。 但屯門線轉68A再轉49M,最後一程收足$4.5就實測左。 而網頁的寫法也修改由之前[減$4.5/免費]變左[兩程合共$12.2]。>

依個正正就係我想帶出嘅問題所在...
九巴網站寫嘅轉乘其實真係好多時會誤導他人的。

舉個例:你依家去睇吓53第一程往荃灣,你會望到轉乘大部份屯轉嘅路線都會寫「適用第一程於藍地或之前登車之乘客」,
咁係唔係即係我喺富泰上車去屯轉轉依啲線就會無優惠呢?
我問熱線職員,佢話富泰打後上車無轉乘優惠添,
但我實測就唔係,第二程可以話係免費,或者補差價。

所以我先問師兄你係咪真係實測試咗無。
我唔係質疑你嘅睇法,只係53事件上面,我真心覺得點解官方寫轉乘優惠可以寫到咁差。
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| arfung 發表於 2023-10-6 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-10-6 16:32
即係叫你去青衣南就葵芳M坐到尾轉43/43M或小巴算數🙂
話說68A荃灣上車轉49M又如何 ...

照字面解 $5.6(68A分段)+$4.5(49M)=$10.1,低過$12.2, 即係第二程不會有任何優惠?

我之前荃灣上68A,轉49M收足$4.5。
但因為由屯門M車轉過來,所以未能作準。
如果有師兄單獨試過呢個組合,不妨分享一下。
2076 發表於 2023-10-6 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-10-6 16:05
佢去程若收足朗屏價比人2次轉乘都好,現在係計法上無左,仲衰過回程:

之前49M轉乘係:

$15.2 係 61X 價…… 其實我覺得你收 $15.2 都唔緊要,但都仲係要兜荃灣大窩口仲要轉車就唔值 $15.2。

其實青衣南都唔少人返工放工,反正都係 $15.2 倒不如 61X 入一入青康路,至少我都比得順氣。
shakugan2005 發表於 2023-10-6 20:13 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-10-6 17:11
$15.2 係 61X 價…… 其實我覺得你收 $15.2 都唔緊要,但都仲係要兜荃灣大窩口仲要轉車就唔值 $15.2。

...

1. 要61x入青康路係唔係想趕客? 不如話要長青隧道加個長青轉車站? 反正都趕客咁拉68e行屯門應該影響少d同平d

2. 屯門來往青衣一向都欠缺轉乘優惠嫁喎,但依家講緊係比完68a轉49m都要收返,相比之下大欖隧道係可以其他路線轉68m/69m等去荃灣轉41m/42m/243m而唔一定焗限去青衣轉248m/249m/49m