hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組城巴 20A 79P 79X
開啟左側

建議重組城巴 20A 79P 79X

mak5052 發表於 2023-10-19 11:16 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-10-19 09:55
79X 一條線係九龍掃多幾個地點係合理,但不理解點解完全放棄填海區,而且將 20A 79X 同時放曬出長沙灣道/荔 ...

兒童醫院一帶,俾 20 會不會更方便乘客?(20 本身途經九龍多間醫院及政府街症、學童保健中心,可以將 20 作為九龍區「健康專線」,一如港島 8H,順便填補 25 未招標就拆線的啟德橋空白)
kay 發表於 2023-10-19 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-10-19 11:13
樓主路線建議兩大特色:
1. 大路一定要控制車流, 甚至講到有quota講到似層層.
2. 重組路線以減車為目標, 減 ...

但問題係唔只一次郁長沙灣道車
唔好話西廊部份被人點名行荔枝角道

而且皇后山街坊有講過長沙灣道塞車問題
佢地自己試出黎我諗無野好質疑
EX-TL 發表於 2023-10-19 19:25 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-10-19 15:16
但問題係唔只一次郁長沙灣道車
唔好話西廊部份被人點名行荔枝角道

荔枝角道需求隨住越來越多住宅落成而逐步顯現出嚟, 最簡單你睇番四小龍發展成熟後, 2A東行 6C西行拉咗落荔枝角道, 唔通又話係荔枝角站一段長沙灣道擠塞嚴重要掟走佢哋?!

根本係荔枝角道兩旁終於有更多住宅落成, 拉長沙灣道線落去係絕對合理, 就似近年起動九龍東, 新界新線行偉業街而不入觀塘道, 你估真係有觀塘道quota咩, 既然新區有招標需要, 透過招標去解決起動九龍東內的巴士線, 而不減觀塘道原有路線, 又係好合理嘅做法.

不過呢, 每人對每一件事有唔同解讀係絕對正常, 觀塘凱匯裕民坊商場落成, 一帶可容納更多人, 批多啲唔同區路線(如40P 62X全日 11X延長 33B 78C誕生)入觀塘市中心, 係另一例子, 但係咪講得咁死話觀塘道有quota呢, 有關方面好似從來冇明言過.
 樓主| S3BL100 發表於 2023-10-19 20:27 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-10-19 11:13
樓主路線建議兩大特色:
1. 大路一定要控制車流, 甚至講到有quota講到似層層.
2. 重組路線以減車為目標, 減 ...

流量問題唔係得我一個講,你望下 B2 版大把知情人士都有提及過。唔一定有實數 quota,但唔代表會批准增加巴士流量

至少我唔會好似你或者其他一D版友,碰到自己不喜歡既事實就要否定其存在,偏要提一D現實入面無機會實行既野,提出來都只係浪費時間。至低限度唔會因為你認為無繁忙路段限制,提出要求增加繁忙路段巴士班次,人地就會畀你加

何況今次個建議我係無減過長沙灣道巴士流量。城巴隧巴多番減班後,今年好唔容易先爭取擺到每小時兩班 79X 入長沙灣道,你估會唔會抽得走?我只不過係抽走半條落客 79X 換半條上客 20A 入去
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2023-10-19 20:30 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-10-19 19:25
荔枝角道需求隨住越來越多住宅落成而逐步顯現出嚟, 最簡單你睇番四小龍發展成熟後, 2A東行 6C西行拉咗落 ...

根本城巴一直都想拉條 78X 來回行巿中心出面一段觀塘道,最後天庭只批假日 78C 入去,平日唔批。原因係假日仲有剩餘流量而平日無
 樓主| S3BL100 發表於 2023-10-19 20:43 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-10-19 09:55
79X 一條線係九龍掃多幾個地點係合理,但不理解點解完全放棄填海區,而且將 20A 79X 同時放曬出長沙灣道/荔 ...

其實全日計我好相信長沙灣商貿區需求都係大過填海區,79X 而家長沙灣最少客好大程度係因為兜到大家唔坐,呢點相信大家都心照

不過我同意上面四樓所言,可以了解下 79X 南昌站班客係邊度出來。其實如果係駁鐵,去程美孚站、回程荔枝角站一樣可以做到。行車時間同班次加埋,唔會差過南昌站駁東涌線

如果真係去南昌站果頭,其實 79X 九龍方向改左行荔枝角道,同深旺道距離只係大約 500 米;回程就無辦法,要 702 轉 79X

今次 20A 79X 定線係經過精心設計,除左因為流量問題而換走長沙灣道半條 79X,20A 79X 都係長沙灣道上客、荔枝角道落客以外,同時插旗荔枝角道新公屋,79X 做埋新屋邨往旺角至佐敦、20A 做旺角回程新屋邨,係有一定戰略意義

至於 20A 跟舊 79X 長沙灣打轉,個人認為無必要。今次城巴 79X 霸左甘泉街一條坑,當然唔會放棄,79X 變順走一定換 20A 擺入去
 樓主| S3BL100 發表於 2023-10-19 20:46 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2023-10-19 11:01
我都係一句,新界東各區都係去油尖旺需求遠大過深長荔

但皇后山作為新屋苑,會唔會打破呢個規矩,有待觀察

不過咁咪岩囉,79X 新走線一次過掃晒成個西九有客位,油佐段比舊走線深入唔少,深長荔又快過而家,反正而家都要行到南昌站先上公路,行車時間同直線掃晒深長荔無明顯分別
1181174166 發表於 2023-10-19 22:17 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-19 20:27
流量問題唔係得我一個講,你望下 B2 版大把知情人士都有提及過。唔一定有實數 quota,但唔代表會批准增加 ...

偏離現實,例如依家開緊25就話無可能落30之類?
又咁講唔頂閘唔加班都可以係現實,甚至所謂攬炒都係現實

咁F1版意義何存?
kay 發表於 2023-10-19 22:37 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-10-19 19:25
荔枝角道需求隨住越來越多住宅落成而逐步顯現出嚟, 最簡單你睇番四小龍發展成熟後, 2A東行 6C西行拉咗落 ...

你呢D算唔算講一半唔講一半
睇圖

而最後37係改唔成

但最少FC到樣野係運吉認為長沙灣道塞車問題

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
世界很簡單 人類很複雜
James116 發表於 2023-10-19 22:38 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-10-19 20:43
其實全日計我好相信長沙灣商貿區需求都係大過填海區,79X 而家長沙灣最少客好大程度係因為兜到大家唔坐, ...

所以就放棄咗西九龍個位