hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 強烈要求B2系重新招標
開啟左側

[其他] 強烈要求B2系重新招標

s20131417 發表於 2023-10-24 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2023-10-23 23:22
咁倒不如九巴囉

九公?
無論俾九公,又或俾黃鬼,
喺現今搶人手嘅大環境下,
何來人同車?
咪靠收車一招解決。
B車生意好,各區人齊齊埋單🤭
James116 發表於 2023-10-24 00:39 | 顯示全部樓層

如果佢跟表列20 都tcu唔到. . .
12Lane 發表於 2023-10-24 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-10-24 00:11
同感
嶼巴連基本盤都顧唔掂,嶼南少咗人但唔係少到全部都要救B2系。阿特工講到嶼南唔洗救係咪誤導大家?

嶼南基本上呢幾日都唔係幾搞得掂。嶼南獨市客唔搭佢唔得,口岸班友都仲「叫做」有後備方案,要先照顧邊度答案就好明顯。至於交唔交牌,whatever啦,佢中意叫晒幾間公司加埋mtr一齊交都得嘅。交完又點,咪又有死死氣搵唔到人開車,問題一樣冇解決。
ky927 發表於 2023-10-24 01:14 | 顯示全部樓層

想當年好似B2係講明係NP360 開對嶼巴嘅補償。但開都開左咁多年,其實我覺得應該執一執位。
龍城AE線都唔係做得好,我覺得不如龍城交返赤鱲角嘅S線出黎俾返返嶼巴做,嶼巴同城巴就交換營運B2/B5,好似營運上大家都好派車少少。

一來嶼巴可專心做返大嶼山,雖然B5單價好似無B2咁好,但係B2俾嶼巴係咁零丁嘅線,倒不如B456俾哂嶼巴,起碼可以大啲空間做好東涌區內線同後勤區,而東涌住宅發展依然仲有好大空間;

同時間龍城都可以將S線嘅資源擺返落AE線,而B2/5 嶼城對調,咁深圳灣城巴都放便調度

但講今日個情況,我覺得係邊間公司都唔會夠撐。以上言論係純粹按營運配合討論
kitarolo 發表於 2023-10-24 07:15 | 顯示全部樓層
龍城都可以將S線嘅資源擺返落AE線,而B2/5嶼城對調,咁深圳灣城巴都放便調度 但講今日個情況,我覺得係邊間公司都唔會夠撐。
S線應由機管局接辦並
統一輸入勞工嚟做,哪怕
明知提供住宿係貴過請本地
喺機場嘅各項徵費補貼就可以

現實係經TCU投訴後,署方回覆
嶼巴38係需要城S52/龍S64輔助下繁,
即使將S52驅逐去S56後方泊位都唔制

講返B2問題,#20指嶼南需保障
有表列服務,口岸線供不應求可用
可參考馬場路線咁請兼職車長解決
GK9509@39A 發表於 2023-10-24 07:29 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-10-24 07:15
S線應由機管局接辦並
統一輸入勞工嚟做,哪怕
明知提供住宿係貴過請本地

B線都外勞咪得
請讓座予同行啲小孩及長者
kitarolo 發表於 2023-10-24 07:44 | 顯示全部樓層

正如我上面所講
機管局徵收嘅降落費、
泊位費、店舖租金…並唔低

載通城巴嶼記雖然可以輸入
勞工做B線,但小巴嗰邊已表明
考本地駕駛執照期間未投入服務
已經要俾住宿,即使人員問題解決
到時九城嶼一樣抽車做口岸線

仲有一間機構同工種有啲本地
員工(包括已屬居民嘅非華裔人士)
有啲係附住宿津貼嘅輸入勞工非好事
機管局做,全數司機係輸入,不論大灣區
或外國亦可,巴士係另購不能用於其他線
巴士的膠 發表於 2023-10-24 08:04 來自手機 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2023-10-24 00:14
九公?
無論俾九公,又或俾黃鬼,
喺現今搶人手嘅大環境下,

噚晚B1繼續三架三架咁開,然後所有元天長途線都收到20以上。咁嘅日常俾紅鬼定黃鬼都一樣。
ky927 發表於 2023-10-24 08:18 | 顯示全部樓層

好地地諗咩外勞

左右軚連FV牌私家車嘅司機都成日行錯,點樣可以俾司機操控大車?

61233 發表於 2023-10-24 08:29 | 顯示全部樓層