hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 強烈要求B2系重新招標
開啟左側

[其他] 強烈要求B2系重新招標

GD1570 發表於 2023-10-24 10:58 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-10-24 10:24
如果只係假期冇人渣車既話, 其實解決問題好簡單:巴士公司有冇興趣請 part time holiday driver?
target  ...

城巴一向都有咁做,唔係新嘢。
難請人係因為真係無乜幾多人肯返假期...加上依幾日仲要係小長假,肯返嘅人更加少。
你有你可愛,我有我好笑。
horivhyc 發表於 2023-10-24 11:04 來自手機 | 顯示全部樓層

其實郁唔郁就話巴士公司交牌既人,係咪真係剩係識得講而冇諗過有實質行動黎建議巴士公司有任何改善方案呢?

做得唔好:交牌
做得好:對家眼紅,又交牌
做得正常:唔識吸客,再三交牌
舊區如是,新區如是,口岸又如是
聽得咁多次,我都厭了

不過咁,呢次我都唔係幾滿意B2系列係深圳灣既處理安排,明明B2X可以做到有效疏導性質但竟然唔開,搞到B3系都負荷唔黎,一度五連發咁開,小失望
12Lane 發表於 2023-10-24 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-10-24 10:47
好簡單的一個辦法就是,城巴揸半全日的,原本只揸一到五,可以叫他們揸埋紅日,到時補水另計
實在唔得,招 ...

入職三千蚊,呵,政府比兩萬你生個仔你唔即刻咇番幾粒仔出黎?
揸一日有三千就考慮下啦。
ky927 發表於 2023-10-24 11:55 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-10-24 07:15
S線應由機管局接辦並
統一輸入勞工嚟做,哪怕
明知提供住宿係貴過請本地

唔需要機管局做返後勤區線。歸根究底係人手調度問題。
短線問題
1)龍運城巴退出營運後勤區S線,資源投放AE線或其他路線服務;
2)嶼巴同城巴交換B2/B5營運,好讓嶼巴營運資源集中大嶼山,而以城巴營運B3狀況,予以營運B2亦有協同效果;
3)B線絕對有加價空間或AB線應該設立旅客價
長線問題
1)歸根究底,係行業人手不足問題,撇除輸入外勞,政府有需要檢視及重整公共交通工具架構,以讓各交通工具可以提升最大效益;
2)綠色及紅色小巴合併,並重新檢視綠色小巴功能及坐位上限;
3)受惠保鐵政策,港鐵應釋放接駁巴士路線予其他專營巴士公司或小巴營運,讓部分雙層巴士司機可以流入專營服務之餘,部分鐵巴路線絕對有與專營路線合併空間;
4)檢視小巴同專營巴士路線,部分具有交換營運或避免競爭空間
GM 發表於 2023-10-24 12:02 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-10-24 11:55
短線問題
1)龍運城巴退出營運後勤區S線,資源投放 ...

小巴胡亂CUT 任意停車上落客
19個其實過多

常備TCU 出行唔洗怕
12Lane 發表於 2023-10-24 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
短線問題

你攞住條賺多啲嘅,肯唔肯同條賺少啲嘅換?真係講經。
KP3805 發表於 2023-10-24 12:23 | 顯示全部樓層

哇!雙標特工啊!

城巴機場線就睇唔到
嶼巴即刻喊打喊殺, 仲要話比城巴

所謂交通評論員其實咪又係打手

GD1570 發表於 2023-10-24 12:25 | 顯示全部樓層
短線問題

1) 咁S線畀邊間做?小巴嗎?
2) B2同B5交換,你諗吓好喇...同埋我唔相信城巴可以有資源做到B2系。
3) 分層收費根本解決不了求過於供嘅問題。
你有你可愛,我有我好笑。
KP3805 發表於 2023-10-24 12:28 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-10-24 00:11
同感
嶼巴連基本盤都顧唔掂,嶼南少咗人但唔係少到全部都要救B2系。阿特工講到嶼南唔洗救係咪誤導大家?

城巴見到條 A12 真係得啖笑
A10 A17 南區線就擺明被針對, 仲有 italk 啦啦隊護航

嶼巴今次係唔理想, 但係一次就叫交牌
如果係咁, 樓主吹奏間城巴起碼要重新投標十次

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
08x200-201 + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

kingprowm 發表於 2023-10-24 12:31 | 顯示全部樓層

如果當初起港珠澳時,起多條支路落大澳,大澳來往東涌就可以用雙層車行高速清客