hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 皇后山居民每朝大排長龍搭車 記者實測要排幾耐上車? ...
開啟左側

[報刊新聞] 皇后山居民每朝大排長龍搭車 記者實測要排幾耐上車?

GA6749 發表於 2023-10-27 14:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

星島申訴王|皇后山居民每朝大排長龍搭車 記者實測要排幾耐上車? (stheadline.com)

早上繁忙時間約7時到達皇后山巴士總站,發現排隊人龍已排到巴士總站外,主要是等候78A巴士,目測人龍已超過200人。記者即場實測到底要排多久才能登車,結果大約10分鐘記者便能上巴士。雖然現場排隊人數有增無減,但巴士乘客郭同學表示,返學時間排隊等巴士人數眾多,但班次尚算頻密,一般等候時間不超過10分鐘。
星島今期又繼續講皇后山問題
繼續老生常談講班人依靠78A出城,好似成個城冇其他線咁
屎水講到自己好威威,自栩皇后山唯一中標巴士營辦商
但到今日都仲係妹仔大過主人婆
邨民繼續用腳投票去紅鬼78A
到底運吉幾時先會正視到個問題,了解到底邨民諗緊啲咩
點解其他線都係疏導唔到,係因為78X 79X要四個字半個鐘一班啲時間唔啱牙吖?定兩條線都去唔到班人想去嘅地方?

定係話開其實冇開放飛機呀?

08x200-201 發表於 2023-10-27 14:35 | 顯示全部樓層
56A昨天唔系話會加班咩
KG1428 發表於 2023-10-27 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層
無野講就係度講皇后山
asv98.kw131 發表於 2023-10-27 14:40 | 顯示全部樓層

本身上繁多人鍾意保鐵,求穩定,所以接駁鐵路站嘅 78A 係一定多人搭。
78X 79X 上繁都講緊要企人,以服務範圍得四萬人嘅路線嚟講,你話唔符合居民要去嘅地方就絕對講唔過。

都係嗰句,213M 273 278K 288 呢啲,有邊條線唔多人?同區嘅區外線有邊條可以多過呢啲接駁路線?
不過,運輸署冇好好研究居民需求 / 居民實際要去咩地方係真,如果有研究,至少去上水嘅路線唔會係小巴路線。
忍一時之氣 滅自己威風
Mercer 發表於 2023-10-27 14:46 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-10-27 14:40
本身上繁多人鍾意保鐵,求穩定,所以接駁鐵路站嘅 78A 係一定多人搭。
78X 79X 上繁都講緊要企人,以服務範 ...

如果堅持一定要益小巴佬, 可能去大埔(工業村)或香園圍果條係小巴會比較合理
一係經粉巔去北區醫院, 但我覺得去口岸同醫院, 甚至係學校, 都唔係一個好選擇

十四鄉準居民 恭喜晒!
Ohm 發表於 2023-10-27 14:51 | 顯示全部樓層
78X 79X 無得入聯和墟,本身就已經難做
LAK2 發表於 2023-10-27 14:53 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2023-10-27 14:40
78X 79X 上繁都講緊要企人,以服務範 ...

皇后山要開小巴線
去聯和墟做下返學放學買餸就岩岩好

而唔係依家咁去上水轉乘大站
變相將跨區客倒埋落去

情況等於安達泰
如果搵條小巴主力做落彩虹果邊
結果一樣會係益智
lsc04d11 發表於 2023-10-27 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
就黎有56A搭番學喇  話俾同學仔聽都威啲...  不過家長就未必太滿意(個時間買番黎既金錢代價)
asv98.kw131 發表於 2023-10-27 15:02 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2023-10-27 14:51
78X 79X 無得入聯和墟,本身就已經難做

其實做緊聯和墟嘅 278A 甚至係聯和墟去九龍西嘅 270C 270D 成績都唔係好靚 277X 非繁都係要靠粉嶺南客倉先得,主力做聯和墟嘅 673 平日非繁客量有得你睇。
雖然做沙頭角公路絕對唔會好好做,但係唔見得入埋聯和墟會令條線有能力去到繁時 10 - 15 分鐘一班。
忍一時之氣 滅自己威風
ky927 發表於 2023-10-27 15:10 | 顯示全部樓層

其實54區同皇后山兩張標書,無論定線同人流估計,反映左運吉係有嚴重錯誤估算。
1)78X/79X/50/56 定線嚴重錯誤,辜勿論係保護既有營辦商定真係唔識劃線;垃圾走線對乘客吸引力一定減少;
2)以保鐵政策為首,根本無可能估算唔到78A/K54 呢類線嘅需求;而呢類「膽拖線」係呢組標嘅重中之中,無短線客量幫補,新營辦商點會為到數去維持其他服務?
3)所以十四鄉全組批出先係基本合理嘅投標

掉返轉講,以九巴地區服務咁穩健,有200人等條短途線都要等10分鐘,唔好講話賺唔賺,似乎都唔係好盡力擺車落去清呢條龍喎