hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何現時仍有少部分機場A線不入港珠澳大橋? ...
開啟左側

為何現時仍有少部分機場A線不入港珠澳大橋?

brianso198 發表於 2023-10-31 17:33 | 顯示全部樓層

今日架A12 1715港珠噢得兩個客上車(一個員工一個老人家)
支持兜港珠澳嘅特工同某型號巴士果兩位去咗邊呀?唔好做縮頭烏龜啦,快啲回應吓

因為呢兩個客,機場要用多六分鐘時間上公路,去到北角仲要撞正塞車時段,再耐多啲😀

補充返,青嶼幹線轉車站上咗兩個拎機場員工客同一個哂證客

至於呢度嘅眼中釘西環,兩個站合共上16個再加1個BB

再補充,琴行街上左兩個客,落一大堆客
得返一半客都唔夠去鰂魚涌以東

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
YUU + 2 + 10 sls

查看全部評分

Ricky403 發表於 2023-10-31 20:23 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-10-31 17:33
今日架A12 1715港珠噢得兩個客上車(一個員工一個老人家)
支持兜港珠澳嘅特工同某型號巴士果兩位去咗邊呀? ...

政治任務黎🤭
做咗無得益,唔做誅死你
咁都係無辦法要做😂
brianso198 發表於 2023-10-31 20:46 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-10-31 20:23
政治任務黎🤭
做咗無得益,唔做誅死你
咁都係無辦法要做😂

哂氣啦, 運輸署班官就算做錯野係一定唔會認
永遠都只識幫巴士公司點樣解說

A車數客唔理行李架已經夠叻啦, this is an order但係咪代表巴士公司咩都唔做,
連盡量減輕機場員工返放工都唔去做咁可以講咩

而家人地入港珠澳, 你入港珠澳果架A10 A12甚至乎A26入到咩死樣?

A10 A26係可以叻到港珠澳一個客都無就上公路, 就連A12都試過咁

港珠澳班「所謂貴客」塞爆少少架車好似世界末日咁,機場員工塞爆架A車就當咩事都無發生
除非好似A34日日畀人鬧上唔到車先肯加多一班兆康特路車, 連A12我都有份鬧下先叫做有班1715特車, then?

運輸署班垃圾?日日識問巴士公司幾時將堆A車入港珠澳
機場員工交通問題乜都推哂個波畀AA, 但到AA想做既時候又因為政策綁到咩都做唔到

又要推返個波出去, 咁邊個理機場員工?
而家AA搵緊出面D機構做緊交通需求調查, 但呢D所謂調查做完之後到真係做到野又要搞多幾耐?

而家無人信政府有決心解決架啦, 我乖乖地課金坐AEL返港島好了

但新界班客有得選擇咩?

1372mm 發表於 2023-11-1 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層

PC2625 發表於 2023-10-30 23:09
仲有可能名存實亡已停辦的 A17

A17 via HZM.
kingprowm 發表於 2023-11-2 09:20 | 顯示全部樓層
其實香港人去澳門和內地頻率遠高於搭飛機,根本應該條條 A 線都入港珠澳,就算做唔到每日全日經,至少應該星期六日公眾假期要經,星期六日一定唔會冇客去澳門,以目前未經港珠澳既線來看,肯定 A32 會係需求最大的線,其實應該盡快安排加經
VA73@2A 發表於 2023-11-2 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-10-31 20:46
哂氣啦, 運輸署班官就算做錯野係一定唔會認
永遠都只識幫巴士公司點樣解說

最得人驚嗰下就係連一份諮詢文件都冇嘅情況之下就話兜入去,A10 A12入港珠澳根本就係突襲式

呢間公司而家已經真係當香港島嗰啲人係眼中釘,就算香港島嗰啲人反對都會夾硬去搞

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 3 + 10 美麗新香港邊使諮詢架,點會有人唔同意.

查看全部評分

brianso198 發表於 2023-11-3 11:10 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2023-11-2 11:28
最得人驚嗰下就係連一份諮詢文件都冇嘅情況之下就話兜入去,A10 A12入港珠澳根本就係突襲式

尋日就無坐A12既me走左去坐1750 果班A11

1745果班車係無人等仲要唔只一日係咁

不過見到果架A12行完國泰城坐都坐唔爆, 即係有班客趕走左啦

(remarks: 果幾個好支持A12入港珠澳既上下水唔該)
expertuser2004 發表於 2023-11-3 11:46 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2023-10-30 16:35
A26P會在A26, A29P重組計劃內建議取消

A29P 應不會取消, 因為經秀明道, A26(P)安峯,山上客去機場/HZMB, 請教下只得一條入到 HZMB 如何同時去油塘同TKO站(經秀明道 + 安達臣?)
兜到 2046 都未到高速, 拉 A22/A29 上去當做左 = 變相就是開新線加票價, 有可能咁兜路法嗎? 就算運吉不ban, 乘客同車手都肯定會反對
個人不覺得有人會搭 u will miss the departure over 120min (都去不到機場的二小時巴士, 上廣州都不用咁耐時間)

有趣的是
A29P去程五班車 0950,1050,1250,1450,1650, 回程七班車 1515,1618,1715,1815,1915,2115,2315
A26(P)每日單向二班去機場0600,0700, 不設回程
A26 去機場 0600-2030(30), 去油塘1145-2345(45)

眼明人應看得出要改山上走線, 城巴大出血都搞不掂, 基本一條全日同 13D 五點幾開第一班, 收車超過凌晨十二點沒分別

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
3AD170 發表於 2023-11-3 12:08 | 顯示全部樓層

A12 價錢牌都唔差啦,都可以搞成咁
Peter03145212 發表於 2023-11-3 15:37 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2023-11-3 11:46
A29P 應不會取消, 因為經秀明道, A26(P)安峯,山上客去機場/HZMB, 請教下只得一條入到 HZMB 如何同時去油塘 ...

A26、A26P、A29P重組方案實施之後,A26P會取消,A26會做晒四順、樂華加彩霞道,A29P會改編號為A28,西貢區總站搬去康城,然之後會經安達臣,唔會再經四順同秀明道,補返A26重組之後唔經安達臣嘅空缺