hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴路線 B8 略為延長服務時間,頭車頂閘情況依舊 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴路線 B8 略為延長服務時間,頭車頂閘情況依舊

neoplan720p 發表於 2023-11-9 12:21 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-11-9 11:33
已經覺得好 265M feel

265M 都仲叫做照顧緊好多天北人出入市區返工放工,有necessity;
但B8係北上娛樂,我睇唔出有咩好咁關心。你覺得等唔到車嘅,咪坐返火車,或者去坐B7,或者留港消費囉。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
deadpeople2009 發表於 2023-11-9 13:07 | 顯示全部樓層
返工係必須,玩/ 買餸就唔係必須?
r320sc 發表於 2023-11-9 13:11 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2023-11-9 10:49
要求所有經口岸的交通取消2蚊優惠  B8研究加價
廢事日日洗版

徵收 陸路離境稅...
Jamesho81 發表於 2023-11-9 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層

tonio 發表於 2023-11-9 10:40
今日所見,09:20 果班車經過寶鄉橋前要企人,但寶鄉橋站既客都仲上到車;相中 09:40 果班就頂閘(10:15  ...

請問洗完版未呢,大把線繁忙頂閘唔見你講嘅
天空之神 發表於 2023-11-9 13:50 | 顯示全部樓層
.
 樓主| tonio 發表於 2023-11-9 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層
Jamesho81 發表於 2023-11-9 13:43
請問洗完版未呢,大把線繁忙頂閘唔見你講嘅

之前有網友認為 B8 平日無客,唔應該提供平日服務。早排十點頭車頂閘,就話得一班車多客。我留意到實情唔係咁,好幾班車都要企人,甚至頂閘,所以分享一下我既觀察。
至於其他線既情況,我唔係巴士公司職員,無必要一一分析完先講得 B8,我只係將我見到既情況貼出來,而巴士公司亦短時間內安排比時間表更多既班次照顧沿線乘客,有幾多條線唔夠載既情況嚴重到好似 B8 咁,有待你補充。
KE7066 發表於 2023-11-9 17:18 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-11-9 12:21
265M 都仲叫做照顧緊好多天北人出入市區返工放工,有necessity;
但B8係北上娛樂,我睇唔出有咩好咁關心 ...

necessity 與否,你講嘅嘢同萬能 key 無分別㗎喎

套落 265M,你覺得等唔到車嘅,咪坐返西鐵,或者去坐 (自行填空各天水圍路線) ,或者原區就業囉。
下下都何不食肉糜就無嘢值得關心啦?放工上唔到車,「等多一、兩班駛死咩。」

個議題本身就無咩問題,各自努力各有關注,又唔係好似 265M 果個咁喺度要求減 XXX 加班,集中返一個半個討論唔好變月經咪得
解決提出問題嘅又唔會解決到問題

利申 來往某國通行證已過期多年
Jamesho81 發表於 2023-11-9 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層
tonio 發表於 2023-11-9 14:08
之前有網友認為 B8 平日無客,唔應該提供平日服務。早排十點頭車頂閘,就話得一班車多客。我留意到實情唔 ...

根本就有冇平日服務都冇所謂,B8頂閘都係𠝹東鐵啲客,冇B8啲人咪坐東鐵,唔會因為有B8令嗰區多咗人上大陸。況且B8走線都唔符合成本,我係城巴不如我迫啲人粉嶺轉,所以點解城巴啲態度咁消極
JH_LE4612 發表於 2023-11-9 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Jamesho81 發表於 2023-11-9 19:45
根本就有冇平日服務都冇所謂,B8頂閘都係𠝹東鐵啲客,冇B8啲人咪坐東鐵,唔會因為有B8令嗰區多咗人上大陸 ...

插一插嘴,唔好睇少 induced demand嘅威力,城河東/大埔嗰班(尤其兩蚊)真係會因為樓下有直車而選擇捨南棄北,隔離台都講緊講九龍中/東人會因為覺得北上方便左而特登北上,話哂焗左喺香港三年,油尖旺要行嘅都行哂,上開去嘅甚至會覺得 B7有排排而特登等B8...客係養出嚟嘅,270B咪又係全日架直車慢慢養非繁客,啲人見有車就會考慮去嗰度架啦。

都係嗰句啦,樓主開週經po係一回事,巴士線係咪求過於供係另一回事,B線比唔比兩蚊都係另一回事,私營巴士公司善用新東繁時線日中資源嚟賺錢,唔影響到翻放工客嘅話我唔會點反對,有錢做咩唔比佢賺?
1234567 發表於 2023-11-10 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層

tonio 發表於 2023-11-9 14:08
之前有網友認為 B8 平日無客,唔應該提供平日服務。早排十點頭車頂閘,就話得一班車多客。我留意到實情唔 ...

要真係全日嘅話逆向早上南行,晚上北行應該冇乜客,半全日就話有得諗