hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴84M、284減班
開啟左側

[服務調整] 九巴84M、284減班

KE7066 發表於 2023-11-16 14:39 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-16 01:34
問題係 85A 到底係咩款,仲有幾多存在價值,係咪真係無可替代

你講到定點班次咁重要,直接兩條線都做好咪唔到你殺

S3BL100 發表於 2023-11-16 22:16 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-11-16 14:39
你講到定點班次咁重要,直接兩條線都做好咪唔到你殺

但 85A 同 82K 雖然都做緊區內流水,但後者係社區責任線,前者唔係,後者係有必要做返好,而且因為係社會責任,無論客量係點都要做,情況同 71K 同隔離條 thread 有人唔知點解想打主意而畀人鬧果條 296M 差唔多

而 85A 唔係社區責任線,就算減到定點 30 分一班,都唔保證之後唔會再減。望下隔離條 85B,之前都係已經跌落 30 分一班,結果都係要變兩味

85A 處境其實已經同變兩味前 85B 分別唔大。而家條線沙乙博尾站區同鐵路打到正,頭站區有替代品搞到無乜人坐,剩返獨巿位新田圍同富豪花園夾埋又根本唔夠客,支撐唔起全日線。殺線就未必,但變兩味好可能係遲早

fb.com/scientisthk2usa/
12Lane 發表於 2023-11-16 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-16 22:16
但 85A 同 82K 雖然都做緊區內流水,但後者係社區責任線,前者唔係,後者係有必要做返好,而且因為係社會 ...

講得出85A同85B縮時前分別唔大嘅,我諗你真係冇搭過先講得出。85A全日客量明顯仲多過82K,繁時85A都仲識唔止坐滿窗口,你嘅所謂「遲早」縮兩味講來講去都只係你一家之言,主觀感覺,事實上85A同85B同受鐵路影響,但程度明顯有差別。就算82X同84M合併會比人媽叉,我至少見唔到沿線居民會冇左部車去目的地,最多慢兩個字咁囉,但冇左85A明顯影響幅員更大,係搞到有人連車都冇埋,用「社會責任」為由去做呢種主動cut線嘅改動仲話谷番82K,聽到都覺得諷刺,偽善。
85A真係叫做近屯馬咪就係得宋皇台站,仲要個出口老蓮咁遠唔知你有冇行過,又唔係完全冇客,仲要仲保到25分班,點解要郁先?
S3BL100 發表於 2023-11-16 23:10 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-11-16 10:10
你發完癲未?
我話殺3B變富山轉乘落土瓜灣你又話攬3B?截張圖睇睇?
又我又幾時講3B/5C聯合班次?

Screenshot 2023-11-16 at 9.57.09 AM.png

當日你拎 2F ETA 25 分一班截圖果個 post 我有見過但搵唔返,我唔回一來因為我唔係個個 post 都咁得閒事必要花時間逐一回應,第二係無的放矢既 post 唔回好過回。不過我當日只係話 2F 客量計,基本表列班次點睇都唔會跌穿 20,我無保證過收埋車之後會點

不過當日係有其他版友都同意 3B 有必要做野後你先立場軟化,但想換 5X 5P 大幅加強就真係諗多左。3B 收檔後 5C 下繁 12/15->8 係合理甚至必須;但橫睇掂睇 5P 5X 都唔係慈雲山呢一刻最迫切需要既野,更何況你拎走左斧山道一條線係咪應該要先滿足佢地其他願望?根本就無理由事必要加強 5P 5X 而唔係加強或者改善其他服務,5P 5X 來來去去都係得你一個提,當日已經討論左好耐,我唔重覆了

咁嚴格而言的確係要 1:1 梅花間竹先係真聯合班次,一密一疏根本就唔算,亦唔係問題不大。尤其是今時今日,一密一疏而本身又無咁多客,無差別減班下大多數都無好結果,一樣係密線被攬炒,3B 5C 正正就係其中一個例子

anyway,呢篇主題係講 84M 同相關路線,我唔想離題
S3BL100 發表於 2023-11-16 23:18 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-16 23:05
講得出85A同85B縮時前分別唔大嘅,我諗你真係冇搭過先講得出。85A全日客量明顯仲多過82K,繁時85A都仲識唔 ...

其實繁忙時間只係「唔止坐滿窗口」已經係相當唔理想

咁當然而家 84M 仲疏過 85A,就咁睇亦的確同 82X 重疊程度更大,但首先減班前仲識打爆繁忙時間逆向班次,而且第一城段係得 85A 零零舍舍同 82X 84M 方向相反,呢兩點已經令 84M 存在價值比 85A 高,就算樂富角度都肯定係 84M 比 85A 有用好多

當然如果真係炮製到一個 82X 84M 合併方案出來又慳到一樣咁多部車又點話

12Lane 發表於 2023-11-16 23:28 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-16 23:18
其實繁忙時間只係「唔止坐滿窗口」已經係相當唔理想

咁當然而家 84M 仲疏過 85A,就咁睇亦的確同 82X 重 ...

「其實繁忙時間只係「唔止坐滿窗口」已經係相當唔理想」你瞓左幾耐,沙田區繁時坐得滿/企人嘅線(特別是九龍番去果堆)而家已經唔算好多。
好多都唔理想,但點都理想過你要加班果條82K啦

你就唔睇客量比較,只憑感覺,又唔落去坐下車,一味淨係用85B黎比較。
85A同屯馬重疊唔算大你又扮睇唔到架啦,成個85系根本屯馬全通前都已經係麻麻,你淨係睇到你想睇嘅野架啫,就係你要死慳爛慳去做你F1重組不擇手段呀嘛,要招呼慈雲山班貴客嘛?真係荒謬,唔知隔座山出左九龍嘅慈雲山幾時變左同河東有親,要cut線比佢入沙田咁巴閉。

而家搭開85A果班又係鬼黎嘅,其實你自己落去睇過客都知受影響幅員唔細啦大佬。

1181174166 發表於 2023-11-16 23:34 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-16 23:10
當日你拎 2F ETA 25 分一班截圖果個 post 我有見過但搵唔返,我唔回一來因為我唔係個個 post 都咁得閒 ...

2F乜嘢叫基本表列班次點睇都唔會跌穿 20?依家就係寫20-25,已穿

5X第一版啦,已經有版友提過走數,但係最後係咪唔找數呢,無人知
情況好似X6C到今時今日都未實際去做,無人答實幾時做
你如獲至寶話我攬3B,有無睇埋前面如果5C都係減班呢?
日後唔搞5X/P,或者要搞5X/P你做到5C一車不減,留3B呢句唔成立喎

以外國嚟講聯合班次又真係唔見得一定係1:1,細位提供唔到頻密接駁都無辦法,只可聯合班次去做
6/6A減到去返以前咁都仲可以打飛機話係比較密嗰批,唔係合併有效,而係你都識嘅無差別減班之下其他線差啫

主幹線理論唔會話你錯,不過沙田區睇唔到有線做住,處理唔到84M問題
流星☆雨 發表於 2023-11-17 00:51 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-16 23:34
2F乜嘢叫基本表列班次點睇都唔會跌穿 20?依家就係寫20-25,已穿

5X第一版啦,已經有版友提過走數,但係 ...

可能有啲離題,但呢個討論入面提到關於 82X 84M 85A 嘅困境,其實大家都明白係今時今日好多九巴路線都面對緊...

唔改線,輪流減班由得地區人士同乘客求其鬧下就算,全部一齊25/30就無位入,
但服務質素每況愈下,只會令巴士越嚟越惡做,但又唔係巴士爛做就一定推到客走去其他交通工具喎。

改線亦的確唔包生仔, 89B 被逐離觀塘之後,唔見得 80X 有幾大改善(當中可以包括 89B 死唔斷氣,阻礙 80 80X 改善)
但唔改就一定係死路一條,除非個區有新人口增長,仲要個新人口係有誘因或需要搭巴士
(例如蘇屋都有「新人口」,但對巴士而言,難以稱為有裨益)

講返轉頭,「主幹線理論」之於沙田區嘅突兀,係因為

1. 地理問題
沙田本身就位處幾個隧道轉乘站中間,區內道路網都係縱橫交錯,
區內就算有主幹道街道都唔似其他新市鎮(例如大埔廣福道、馬鞍山恆康街、北區百和路)咁有主導地位
轉乘站同樣冇一個係對廣泛區域有主導(即好似將隧、欖隧、屯轉、粉轉咁樣)

2. 歷史問題
馬鐵對沙田殺傷力有限,但隨住「屯馬線」開通、沙田人口老化、全港性質嘅客流量萎縮,沙田區巴士係比起以前更加唔好做
而沙田區由於上述地理問題,以往區議會於交通問題上亦以「山頭主義」聞名(雖然冇一個好似麗港城咁明顯嘅山頭)
沙田區做重組係難過其他區

然而,抽離少少睇,大線盡量10分鐘內,支線20分鐘內,社會服務線可以疏過20分鐘,
呢個願景有佢嘗試貼地平衡巴公利益、公眾(乘客)利益嘅一面,
亦不至於喺沙田係不可能實行,問題只係點樣實行,有冇咩路線組合適合實行?

唔想太離題,但輕輕提下號碼嘗試引發一啲聯想:
80K 88K / 80X 83X 89B / 86A 86C 之流,係咪完全冇任何(局部)整合空間呢?
趕客路上 理_得你
KE7066 發表於 2023-11-17 00:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-16 22:16
但 85A 同 82K 雖然都做緊區內流水,但後者係社區責任線,前者唔係,後者係有必要做返好,而且因為係社會 ...

點解唔係社會責任就無必要做好?最核心果點係你想殺 85A (最少非繁) 咋嘛,82K 點點點根本廢話黎

地獄啲講 82K 好似 14H 32H 74A 咁 60 分班都係叫做,無必要比 30 佢,社會責任同班次及服務質素完全無關係
咁咪又 cut 到 1 部車 fulfill 你嘅 hidden agenda
1181174166 發表於 2023-11-17 01:21 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2023-11-17 00:51
可能有啲離題,但呢個討論入面提到關於 82X 84M 85A 嘅困境,其實大家都明白係今時今日好多九巴路線都面 ...

最似主幹線嗰條叫81C?個班次比86C好啲不過都唔夠做
呢樣嘢引伸出嚟係收費相關問題,比如雙向分段車上設備

話說有無類似呢?北區應該係近似嘅
但係84M個情況有屯馬競爭之下要轉乘,我驚死得仲快

資源有限下諗緊佳主幹線不如先搞收費模式,就好似輕鐵畫區,最低消費兩區內嘅車資
最簡單咁講即係雙向分段,善用部分長途而客量低嘅路線運力
支線20分鐘都係疏,主線轉落嚟送車尾得個喊字
除非你話班車係指定等埋主線架車先開